A. Priedītis. Esības parametri

Esības parametri (6)

Bildvorschau

·       Jebkurā laikmetā un tajā skaitā postcivilizācijas laikmetā galvenais personāžs ir smadzenes. Kultūrā (saprotams, tā pastāv arī postcivilizācijā) galvenais tēls ir smadzenes. Smadzenes var funkcionēt adekvāti tās misijai Homo sapiens ķermenī. Taču smadzenes var būt arī slimas – psihiski traumētas. Smadzenes var nemīlēt citu indivīdu smadzenes. Smadzenes var būt funkcionāli pasīvas – nemīlēt jaunas zināšanas un izmantot vecās zināšanas. Smadzenes vienmēr ir “gals un sākums” jebkurā psihiskajā procesā.

·       Kapitālisma viena no vislielākajām nelaimēm ir kļuvusi pretruna starp rūpniecisko kapitālu un finansu kapitālu. Ja sākotnēji kapitālisma ģenerātors bija rūpnieciskais kapitāls, tad mūsdienās tam ir radies agresīvs konkurents – finansu kapitāls.

·       Mistika tradicionāli asociējas ar transcendentālu procesu, saplūstot ar Dievu, kā rezultātā izmainās cilvēka apziņa. Taču Dieva vietā var būt arī kaut kas cits. Tajā skaitā var būt tādas transcendentāli funkcionējošas izpausmes kā vara, nauda, manta, slava. Arī šīs izpausmes mistiskā kontekstā spēj izmainīt cilvēka apziņu.

·       Terorisms nav tikai spridzināšana, slepkavošana. Tagad nākas atzīt, ka terorisms var būt arī masu psihozes izraisīšana, cilvēku masu morālā, garīgā pagrimuma veicināšana, cilvēku masu gribas un pašcieņas likvidēšana. “Covid-19” pandēmija faktiski ir globāla mēroga terorisma akts, unikāli aptverot visu cilvēci.

·       Masu psihozes iemesli mēdz būt šādi: 1) notikumu sablīvējums traucē kritiski domāt un kritiski izvērtēt notikumus; 2) redzot cilvēku jūru, rodas iespaids par šīs jūras rīcības un attieksmes pareizību un nekļūdīgumu; tādā gadījumā masu apziņa deformē individuālo apziņu; indivīds nonāk masu despotiskajā varā; 3) apziņa var būt jau senāk piepildīta ar meliem, kurus izplata varas propaganda; tādā gadījumā masu psihozi stimulē neticība; masu psihoze kļūst ilglaicīgas psihotropiskās apstrādāšanas panākums; tādu uzdevumu parasti realizē mediji.

·       Vācu klasiskajai filosofijai iespējama dažāda un ne tikai pozitīva reputācija. Pret vācu klasisko filosofiju var izturēties kā pret aizspriedumu avotu. Aizspriedumu upuri tic vācu klasiskās filosofijas proponētajam racionālismam, loģikas diktātam, cēlonis-sekas nosacījumiem. Tāda pieeja var traucēt un kropļot attieksmi pret parādībām, kuras nevar un nav vajadzīgs izskaidrot racionālistiski, ar loģikas palīdzību, cēloņa-sekas konstrukcijā.

·       Rietumu civilizācijas norieta viena no spilgtākajām iezīmēm ir brīvības konvertācija fizioloģiskā komfortā un dažādu izpriecu baudīšanā. Brīvība tiek apmainīta pret ķermenisku labsajūtu. Tā tas notiek ar garīgo un morālo brīvību – cilvēciskuma pamatbāzi. Taču arī politiskā brīvība tiek konvertēta. Visbiežāk par labu naudai un mantai, kas ir izplatīta nelaime Eiropā, valstīm atsakoties no suverenitātes. Politiskās brīvības konvertācijas fani ir ne tikai politiskā elite, bet viss attiecīgais sociums ar inteliģenci priekšgalā.   §  Amerikāņu ideoloģiskā speciālista ieteiktais apzīmējums “mīkstais spēks” noteiktam darbam XXI gs. sākumā specdienestos jau ir rutīna – plašā pieredzē izkopta prasme, veiklība, zināšanas, iemaņas. “Mīkstais spēks” ir efektīvs valstīs bez nacionāli orientētas ideoloģijas, kuras pamatā ir noteikta nacionālā ideja. Visbiežāk nacionāli orientētās ideoloģijas vietā prevalē t.s. naudas ideoloģija, kas ir nomaskēta ar pseidopatriotisku retoriku. Turklāt vulgārā neoliberālisma ideoloģija, kas ir ļoti izplatīta Rietumu civilizācijā tās norieta periodā, legalizē pērkamību, korupciju, oligarhiskumu, organizēto noziedzību, kompradoru nodevību. Politiskā vara un ideoloģiskā vara nonāk bez nodevības imunitātes eksistējošu tipu pārziņā.
§  “Mīkstā spēka” pielietošana bijušās PSRS teritorijā: Krievijā – 1993.g., 2011.g.,  Baltkrievijā – 2006.g., 2010.g., 2020.g., Uzbekistanā – 2005.g., Ukrainā – 2004.g., 2014.g., Grūzijā – 2003.g., Moldovā – 2009.g., Kirgīzijā – 2005.g..

A. Priedītis: Postcivilizācijas dienasgrāmata

02.09.20

You may also like...

4 komentāru

  1. Armands saka:

    Kā tad ar to mīksto spēku Latvijā? Tas jau lien iekšā un ārā kopš 80 tajiem, kad arvien vairāk parādās publiski skatuviskie ērmi ar spīdekļiem ausis. Pirms smadzenes pieņem lēmumu starp Jā un Nē tās saņem info no sirds. Sirds saistīta ir ar Tēva svētību, ja tai svētībai splaun virsa, tad tām smadzenēm vien prātošanas spējas, kas saputrojaz pašas savā pargudriba. Nu bauda dzīvē ir visu apkārt, ja es braucu ar velo, kam ir amortizatori, tad noteikti izvēlēšos nebraukt ar tādu, kur to nava. Pisties cilvēki pisas ačgārni un dzīvo savu elementāro ikdienu vien dzerstoties. Kādus veselīgus lēmumus var pieņemt tauta, ja viņa pati dienu no dienas kultivē tos sātana kultus?

  2. Dainava saka:

    “… Daudziem lemts ar Kaulaino būs sakust, Un nekad vairs Sauli nesatikt.” Gunārs Freimanis

  3. Murgeņš ... saka:

    Ja vēlaties apcerēt Esību , tad Jums ,Artūr , jāizaug vēl no īsajām bikšelēm. Pacentieties , jo mācīšanas pagarina mūžu!

    “Augstākās Jogas” pirmais sējums ir Svami Venkatesanandas sastādītā un angliskotā Vēdu svētā teksta “Joga Vasišta” īsā jeb ikdienas lasīšanai paredzētā kompilācija, kas pirmo reizi tulkota latviešu valodā. Tulkotājs Māris Liede. Joga Vasišta ir unikāls darbs Indijas filozofijā.
    Izdevumā ietvertie stāsti ir pakļauti nosacījumam “viena lappuse dienā” t. i., Vasištas mācība atspoguļojas 365 lappusēs. Nenoliedzams ir šī formāta galvenais devums: students tiek disciplinēts praktizēt sistemātiski, katru dienu visa gada garumā. Jogas izklāstā guru Vasišta savam māceklim Rāmam sarunas un leģendu veidā atklāj vienīgo patiesību. Patiesību, uz kuru ceļā atrodas katrs savas būtības izzinātājs, kas pievienojies Vasištas vieduma klausītājiem.
    Tulkotājs Māris Liede ir jogas praktizētājs, gongu skandinātājs, ar Vasištas viedumu iepazīstas jau desmit gadu garumā, procesu pašam raksturojot kā bezgalīgās apziņas apzināšanos – no mirāžas līdz skaidrībai. Pārstāsta autors Svami Venkatesananda ir pievērsis lielu uzmanību, lai tajā ietvertā filozofija būtu saprotama vienkāršiem cilvēkiem. Tādā veidā viņš ir sniedzis ievērojamu pakalpojumu Patiesības meklētājiem.

    AUGSTĀKĀ JOGA. JOGA VASIŠTA (2. SĒJUMS)

    No angļu valodas tulkojis Māris Liede

    Šis ir tavs ceļvedis augstākās zināšanas praktizēšanai: lasi Riši Vasištas savam māceklim

    Rāmam pausto viedumu ik dienu. Ieskaties! Katrai gada dienai veltīts viens sējuma atvērums.

    Tā ir Svami Venkatesanandas sastādītā un angliskotā Vēdu svētā teksta “Vasištas Joga” īsā jeb ikdienas lasīšanai paredzētā kompilācija, kas pirmo reizi tulkota latviešu valodā. Tavās rokās ir “Augstākās Jogas” otrais sējums, kas aptver periodu no jūlija līdz decembrim.
    Jogas izklāstā guru Vasišta savam māceklim Rāmam sarunas un leģendu veidā atklāj vienīgo

    patiesību. Patiesību, uz kuru ceļā atrodas katrs savas būtības izzinātājs, kas pievienojies Vasištas vieduma klausītājiem. Joga Vasišta ir unikāls darbs Indijas filozofijā. Tas tiek augsti godāts praktiskā misticisma dēļ. Šī darba studēšana vien var cilvēkam palīdzēt sasniegt Dievapziņu. Pretendentiem uz augstāko svētlaimi Joga Vasišta ir kā nektārs. Tā ir gudrības krātuve. Līdzīgi kā Šrī Džnānešvara Amritanubhava, šajā darbā parādītais ceļš ir paredzēts garīgi augsti attīstītajiem, kuri jau atrodas tikpat kā Siddha (tuvu apgaismībai esošs askēts) stāvoklī. Tajā daudzos stāstos un piemēros tiek izklāstīta augstākā doktrīna. Ne tikai filozofi, bet pat mūsdienu psihologi un zinātnieki pilnīgi noteikti tajā atradīs saistību ar pašu izdarītiem atklājumiem.

  4. analītiķis saka:

    Komunista Aivara Gardas draugs un Tatjanas Ždanokas bijušais kolēģis, Rīgas domē ievēlētais Kārlis Šadurskis Rīgas domes aizkulisēs mērķtiecīgi gādā, lai , izstumjot Jāņa Bordāna vadītās JKP no koalīcijas, viņa mafiozajai bandai kopā ar Edgaru Jaunupu tiktu vairāk amatu, jo balsu tāpat pietiek. Kārlim Šadurskim arī ir savtīgas intereses, vadot Izglītības, kultūras un sporta komiteju, veidot savdabīgu sāncensību izglītības ministrei un zinātnes Ilgai Šuplinskai, bruģējot ceļu uz valdības gāšanu ar Jāņa Bordāna dabūšano nost no tieslietu ministra amata un paša atpakaļnonākšanu savā mīļajā ministra amatā.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *