Kāds lasītājs “JZ” izsakās par BRĪVVALSTS jēdzienu

LRTT: Kāpēc šis lasītāja JZ rakstītais tiek IECELTS www.tautastribunals.eu galvenajā lapā ? Viss jau droši vien ir pareizi, ko viņš raksta, jo pats neesmu par šo TĒMU labi informēts. Bet galvenais ir: lai šo apzīmējumu nelietotu katrs marginālis, kuram Latvija ir “politiskā kapitāla” vairošana un reklamēšanās zem šī apzīmējuma. Šis apzīmējums ir ieguvis arī citu jēgu, ne tikai tiešo, par ko raksta lasītājs. Ja mēs šo apzīmējumu lietosim K. Ulmaņa valdīšanas periodam, kad uzplauka viss, sākot no NACIONĀLĀS APZIŅAS un beidzot ar EKONOMIKU, tad nekāds nosodījums šim jēdzienam nebūs, tas tiks FILOZOFISKI abstrakti saprasts kā: PATIESAS NACIONĀLAS VALSTS definējums. Savādāk ir ja šo vārdu LIETO mūs valsts ienaidnieki un nožēlojami kolaboracionisti: deģenerāta Ļedjajeva vadībā, kuri dedzināja Latvju Dainas un Jāņa Jaunsudrabiņa Balto Grāmatu ! Cik “brīvvalstiska” ir 4. maija kliķe, parāda tas, ka nedz Saeima, nedz Drošības Policija uz to nereaģēja ! Okupanti un tautas atkritumi(dudniki, bērziņi, jeremējevi, mamikini, vasiļevski stepaņenkovi, ledjajevi…- īstenie Latvijas SAULVEŽI) šodien uzgavilē, bet mūžīgi jau tas tā nebūs… . Un šeit ir vietā atkārtot A. Priedīša pēdējā rakstā ievietoto Bībeles citātu:

Bībeliskais saturs vēsta, ka patiesība vienalga agri vai vēlu uzvarēs un ļaundari melotāji tiks sodīti: “Ļaunais cilvēks, ļauns staigā ar melīgām lūpām, mirkšķina acis, runā ar kājām, dod zīmes ar pirkstiem; viltība ir viņa sirdī: viņš vienmēr plāno ļaunumu, sēj strīdus. Bet pēkšņi pienāks viņa nāve, pēkšņi tā tiks salauzta – bez dziedināšanas” (Salamana pam. 6: 12-15). “

Man ir iebildumi pret to, ka daži propagandisti Latvijas Republiku sauc par “brīvvalsti”. Kā internetā raksta kāds anonīms “Antiņš”: “Mūsdienu pārrijusies un pārbohēmizējusies, pāratbrīvojusies – pārcitādojusies “inteliģence” un pārnigerizējusies politiskā elite tagad spriedelē par “brīvību” un “neatkarību”, “brīvvalsti” (“Zvēri raka Daugavu”.)
Domāju, ka termins “brīvvalsts” nenozīmē ne 100% juridiski “brīva, neatkarīga valsts”, ne arī “republika”. Aplūkosim dažus piemērus.
Brīvvalsts pirms 2. Pasaules kaŗa bija Danciga. Šī daļēji autonomā pilsētvalsts pastāvēja no 1920. līdz 1939. gadam. To veidoja Danciga (mūsdienu Gdaņska) un apkārtnes teritorijas. Pirms 1920. gada teritorija atradās Vācijas impērijas pakļautībā. Dancigas brīvvalsti izveidoja saskaņā ar Versaļas līguma 100. pantu. 1939. gada 2. septembrī Dancigas brīvpilsēta beidza pastāvēt, jo to anektēja Trešais reihs.
Vēl viena brīvvalsts – būru Oranje. 1838. gadā tika dibinātas divas neatkarīgas būru republikas: Oranjes brīvvalsts un Dienvidāfrikāņu Republika. 1902. gadā Otrajā būru karā abas valstis anektēja briti. 1910. gadā britu kontrolētās kolonijas Raga kolonija (Cape Colony), Natalas kolonija (Colony of Natal),Transvāla un Oranžas upes kolonija (Orange River Colony) apvienojās un dibināja Dienvidāfrikas Savienību (Union of South Africa). Kopš 1995. gada Oranjes brīvvalsts teritoriju dēvē par Brīvvalsts provinci jeb Frīsteitu (Free State).
“Brīvvalstis” ir Vācijas reģioni Bavārija, Saksija, Tīringene. Brīvvalsts Veimāras republikā nozīmēja: pavalsts, kas tomēr pakļauta kādai augstākai centrālai varai, nevis neatkarīga un pilntiesīga valsts. Šī nianse ir svarīga, jo mūsdienu Latvijas Republikas satversme ir gandrīz tāda pati, kāda bija Vācijas satversme Veimāras republikas laikā.
Var jau būt, ka jēdzienu sajaukumu rada kaimiņvalstu valodu atdarināšana. Igauniski vaba nozīmē brīvs, bet riik – valsts. Mūsdienās igauņiem vabariik jeb brīvvalsts nozīmē arī republika. Tomēr latviešiem nav nekādas vajadzības pārņemt un pārkopēt jucekli no igauņu valodas. Arī somiski viss ir skaidri un precīzi – vapaavaltio jeb brīvvalsts nav tas pats, kas tasavalta jeb republika.
Visu brīvvalsts konceptuālo jucekli vēl papildina kaut kāda interesanta Brīvvalsts tv. Aizvadītā gada aprīlī kļuva zināms, ka “Jaunās paaudzes” līderis Aleksejs Ļedjaevs veidoja jaunu televīziju “Brīvvalsts TV”, ap kuru vienojās Covid-19 noliedzēji – tā ziņoja piem., TV3 raidījums “Nekā personīga”.
Juceklīgas teorijas tiek sludinātas interneta vietnē brivvalsts com .
Nobeigumā varu secināt apmēram to pašu, ko kāds kritiķis rakstījis pietiek com, kaut arī es pats nespētu tik kaislīgi izteikties: “Inteliģences smadzenēs enerģiski pulsējošais debilitātes process vēlas sevi apliecināt un laužas uz ārpasauli. Tas realizējas verbāli – izdalot debilus “jaunvārdus”. Tāpēc mums ir ne tikai “komunikācijas praktiķi”, bet arī leksiskās debilitātes praktiķi. Debilu “jaunvārdu” izdalīšana ir viena no “brīvvalsts” latviešu varas inteliģences galvenajām kompetencēm un intelektuālajām kaislībām. Valoda ir prāta attīstības līmeņa reprezentante. Valoda vienmēr parāda smadzeņu stāvokli. Ja smadzenēs ir haoss, arī valodā ir haoss.”

LRTT- MIGLA SARKANĀ- NOLĀDĒTĀ

17.02.22

ŠEIT IR REDZAMIE TIE, KURI IR DEVUŠI ŠO ANDREJEVA PIEMINĒTO ZVĒRESTU !

You may also like...

1 Response

  1. Arhīvs saka:

    Bijušā Saeimas deputāta Roberta Milberga atmiņas.

    Valdībai bija arī tādi padomdevēji, kā Aivars Borovkovs, kurš savos “Priekšlikumos situācijas normalizēšanai Latvijā” raksta: “Ar steigu būtu laižami mājās laucinieki un republikas pilsētu iedzīvotāji. Nepieciešams uzsākt pastāvīgus kontaktus ar LPSR VDK, [..] cik daudz un kādā veidā VDK spēj palīdzēt republikas valdībai. Saprotams, ka daudzos punktos var būt ļoti atšķirīgi viedokļi, taču šobrīd ir svarīgi, lai arī viņi būtu līdzatbildīgi par situāciju republikā.” Vēlāk šis cilvēks kļuva par Latvijas valdības pilnvaroto LPSR VDK likvidācijas procesā, kā rezultātā jaunās varas elite ieguva lielisku politiskās varas regulācijas instrumentu – “čekas maisus”. Tieši Borovkovs ar savu parakstu kopā ar Edmundu Johansonu apstiprināja VDK 1990.gada finanšu un materiālu revīzijas dokumentu iznīcināšanu, tā padarot neiespējamu jebkad saukt pie atbildības janvāra slepkavas Latvijā.

    Borovkova un Johansona darbības bija klajš LR likuma “Par valsts arhīviem” pārkāpums. Vēlāk, atbildot uz 5.Saeimas parlamentārās izmeklēšanas komisijas jautājumu, kāpēc prokuratūra, kas izmeklēja OMON noziegumus Latvijā, nav tiesiski novērtējusi šo apstākli, kas praktiski padarīja neiespējamu atklāt jebkādu OMON un VDK noziegumu, prokurore Rita Aksenoka neko nespēja atbildēt. Viņa uzskatīja, ka izmeklēšanas komisija traucē un pat padara neiespējamu prokuratūras darbu ar saviem pieprasījumiem sniegt informāciju par šiem notikumiem. Izdibināt patiesību nozīmē traucēt prokuratūras darbu? Taču tieši tā tika vērtēts gandrīz katras nākamās parlamentārās izmeklēšanas komisijas darbs Latvijā, tiklīdz tas piekļuva pietiekoši tuvu patiesībai.

    P.S.LR valdības vadītājs Ivars Godmanis un viens no valdības padomdevējiem Aivars Borovkovs –
    cilvēki, kuru patiesā loma 1991.gada janvāra un augusta notikumos joprojām nav īsti skaidra. Tā rakstīja Roberts Milbergs. Daudziem cilvēkiem gan ir skaidrs, kas ir Ivars Godmanis un Aivars Borovkovs.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *