Lasītājs. Trīs lietas kas jāzin !

Trīs lietas, kas un kāpēc jāzina par čekas dibināšanu

https://www.lsm.lv/raksts/dzive–stils/vesture/tris-lietas-kas-un-kapec-jazina-par-cekas-dibinasanu.a261614/

…Kāpēc ir svarīgi to zināt jeb cik asinskāri bija latvieši?
Līdzīgi kā citās jaunizveidotajās padomju varas institūcijās arī čekā sākotnēji strādāja ļoti daudz mazākumtautību pārstāvju. Čekas vadošajos amatos atradās poļi Fēlikss Džeržinskis, Josifs Unšlihts un Vaclavs Menžinskis, latvieši Jēkabs Peterss, Kārlis Pētersons (abi bija tuvi F. Dzeržinska līdzgaitnieki) un Mārtiņš Lācis, daudzi ebreji un citu tautību pārstāvji. Pateicoties tam, daudzi lielinieku pretinieki ir to lamājuši par “žīdu varu” un norādījuši arī uz latviešu neproporcionāli lielo pārstāvniecību čekā.
Tik tiešām, sākotnēji čekā strādāja daudz latviešu. “Sarkanā terora” sākumā 1918. gada septembrī no 781 čekas centrālā aparāta darbiniekiem Maskavā 278 bija latvieši.

Tolaik no 70 čekas komisāriem 38 bija latvieši. 1918. gada beigās radās kurioza situācija, kad čekas vadība bija spiesta aizliegt latviešu tautības darbinieku komandēšanu uz Latviju, jo tas draudēja paralizēt tās darbību. Izrādījās, ka absolūti lielākā daļa latviešu vēlas doties uz dzimteni, nevis strādāt padomju slepenpolicijā. Tas arī bija labi saprotams, jo dienests padomju iestādēs daudziem latviešiem bija vienīgā izdzīvošanas iespēja. Sevišķi tas attiecās uz simtiem tūkstošiem latviešu bēgļu, kuriem lielinieki atteicās turpināt maksāt pabalstus. Lai nenomirtu badā, viņiem nācās vai nu iestāties padomju latviešu strēlnieku divīzijā (tātad kļūt par “sarkanajiem latviešu strēlniekiem”), vai arī meklēt darbu padomju dienestā. Līdzīga izvēle bija arī miljoniem citu bēgļu, kuru vidū bija daudz ebreju, poļu, ukraiņu, lietuviešu un baltkrievu.
Tomēr sociālie apstākļi nebija vienīgais iemesls Krievijas mazākumtautību aktīvajai sadarbībai ar lieliniekiem. Ebreji, poļi, latvieši un citas Krievijas impērijas rietumu apgabalus apdzīvojošās tautas bija labi izglītotas, bet tām nācās saskarties ar diskrimināciju. Uz ebrejiem attiecās aizliegumi apmesties ārpus nometinājuma joslas (krieviski – черта оседлости) valsts rietumos. Bieži vien ebrejiem bija jācieš arī no etniski motivētas vardarbības (“pogromiem”). Poļiem, lietuviešiem un latgaliešiem līdz pat 20. gadsimta sākuma bija noteikts “drukas aizliegums” – aizliegums drukāt un izplatīt tekstus latīņu rakstībā. Tāpat uz poļiem un lietuviešiem attiecās ierobežojumi augstākās izglītības iegūšanai.

Visām mazākumtautībām, arī latviešiem, 19. gadsimta beigās un 20. gadsimta sākumā bija jāsaskaras ar rusifikācijas jeb pārkrievošanas politiku. Latviešiem un igauņiem, kuri bija vienas no izglītotākajām impērijas tautām, bija maz iespēju konkurēt ar priviliģētākajiem vietējiem vāciešiem. Papildu nepatiku pret Krieviju un pastāvošo režīmu veicināja 1905. gada revolūcijas apspiešana ar soda ekspedīcijām. Tām sekoja kara posts, valdības vienaldzība pret piefrontes joslā dzīvojošajiem un bēgļu masām, kā arī Krievijas Pagaidu valdības atteikšanās sadalīt zemi, pārtraukt karu un dot “mazajām” tautām autonomiju.

Autori: Jānis Šiliņš (Vēstures doktors)

LRTT

Kas attiecas uz latviešu strēlniekiem un latviešu čekistiem, tad visiem “šodienas vēstures doktoriem” ir viena nelāga slimība, tie lietas apskata no šodienas apstākļiem, kuri veidojušies visus šos garos Padomju gadus. Tā ir nopietna slimība un nesaku to sarkasma formā. Lietas ir jāskata iekļaujoties tajā LAIKTELPĀ. Latvieši toreiz gribēja nest JAUNO LAIKMETU. To veicināja krievu un vāciešu barbariskā virskundzība, tāpēc LIETAS bija pietiekoši asi nostādītas. Nevienam pat prātā neienāca, ka varu pārtvers jūdaisma ekstrēmisti- cionisti ! Tie izrādījās neskaitāmas reizes asiņaināki par iepriekš minētajiem. Viņi šodien dara atkal to pašu- pārtver varu. Ukrainas zaglīgā valdība, tāpat kā Latvijas, visa sastāv no “izredzētajiem” un milzu apmēros izzog ārzemju palīdzību, kas domāta ukraiņu karotājiem. Viņi ir visur, kā mēra baciļi ! Zeļenskis ar savu komandu ir visīstākie nešķīsteņi !

25.02.23

You may also like...

14 komentārs

  1. No Maarupes saka:

    Buus gruuti latvieshiem, jo visut pie varas nu arii veel slimo uzpirktie lobiji un pashi slimie, komplektaa ar okupantoem un kangariem! Un visiem shiem meesliem latviska Latvija ir lieka un nederiiga! Un atii ukrainu nacionalos speekus tie meeginaas likvideet arii veel bez kremla bandas kara slepjavaam! Kaa te reiz LRTT kaads pareizi rakstiija -sabiedrotos jaamekle visaa pasaulee, citaadi nacionaalas valstis tiks izniideetas.

  2. No Maarupes saka:

    Shis ir labais no vecajiem kom. par to sarkankeemu 85:

    Priedīša stila lūzerkopētājam 85 2023. gada 15. februāris 0.08
    85 2023. gada 14. februāris 11.22
    “Tikai fakta konstatācija!” – šāda parazitārā programma ir iezombēta tavai eksistencei?
    Vai arī tu šo programmu apzināti zombē citiem lasītājiem?
    Ja te lasa cilvēki, ziniet, ka parazītmehānismam zūdot nebūtībā, jums (mums) dzīvotājiem (cilvēkiem) nav saistoši, jēdzīgi, vai savādāk lietderīgi tērēt laiku, uzmanību dažādu troļļu “varas pārstāvju plānu” kaitniekpropagandas stulbībām.
    ================================================

    Ja nu te kāds parazītintensīvi demonstrā kaintniekpropagandas stulbības un sarkannihilisma paraugdemonstrācijas ekvilibristiku, tad 100% tas ir šis postpadomiskais, jau neatgrieziski un apsveicami pārveiksmīgi nebūtībā zūdošais padomjlūzeru, kaitniektroļļu pārstāvis 85!
    Varbūt vienīgs derīguma izņēmums šīs garīgi padomiskās pagātnes fosilijas drukā ir viņa teksta fragments, par viņa lasītāju nelietdedrīgi tērējamo laiku, burtojot 85 dusmu un nespēka epistolāros izvirdumus. Kā secināms no lasītiem tā antilatviskiem bezsspēka īgnuma izvirdumiem, traģiski apzinoties savas virapakšnespējas secību progresēt pat antikaitnieciskā virzībā. Un kas cilvēciski tomēr rada līdzjūtību, gan arī zināmu zinātkāri par šī būtibā nabadziņa 85 virsaktīvi demonstrēto personīgo morālo krahu, nespējot 100% sublimēt sarkannacisko astoņkāji bez sevī apzinātas, apakšpersonīgi akcentētas virsnespējas pretoties paša privāteksistenciālisma izmaiņām sarkanradnieciskā 4.maija virsvaras parazītapstākļos!

  3. Domātājs saka:

    Žīdi varu Krievijā nenoturēja, ja būtu ilgāk vadījuši Krievzemē, tad Krievija būtu sadalīta daudzos novados, kurus pārvaldītu ārzemnieki. Hitlers nebūtu paspējis iebrukt, kad viss jau būtu iekarots. Bet, pēc Lēņina nāves varu sagrāba gruzīnu ugalovņiks (pēc tagadējā– vor v zakoņe) un komūnisms tālāk attīstījās pēc cietumnieku likumiem.

  4. Manda saka:

    Arī Cara armijas rindās atradās daudz latvieši. Viņi bija godprātīgi cilvēki…..Cik gan apdalītam ar cilvēcību un veselo saprātu, ir jābūt cilvēkam, lai ticētu, ka slepkavojot, laupot un dedzinot, ir iespējams uzcelt Jauno Pasauli? Vai latviešu izcelsmes čekisti bija akli???

  5. Laiks saka:

    Latviešu strēlnieki bija Karma. Upurēti karmai. Tie bija un paliekam mēs,ikvienā latvju kaujiniekā.
    Miers un gods aizgājušiem,noliecam galvas. Nemiers paliekošiem!
    Laiks nav beidzies. Vai vēl esam Karma? Būsim.
    Mūsu laiks šeit beigsies tālā nākotnē ar mūsu pārceļošanu.

  6. Lauru vainags saka:

    Jo toreiz es ticēju mīlai,es ticēju laimei un tev….LRTT ir taisnība…mēs jaunu pasauli sev celsim,kur valdīs taisnība un gars…ticēja un aplauzās,jo nepaklausīja Pumpuram-Ticības nesējiem šeitan nodomi citādi prātā. Šodien?!
    Lielais Rainis aizmaldījās drusku par tālu trīs priedēs,un labi,tāds liktens,kļuva par bāku,bāko vēl šodien. Tāpēc Latviešu Leģions nenomaldījās,dod dievs arī mums. Mūžīgi kopā,mūžīgi sirdīs.
    Reiz cēlās strēlnieks sarkanais,un vācus sita sīvs….pareizi darīja,tūkstot gadus senais parāds turpinājās un nedrīkst beigties.Žēli,ka to kārtoja upurjēri,skumstam par jums.
    Patiesie upurētāji gaida savu tiesu.Lai arī slēpjas aiz citu mugurām,latvietis jūs zin un pazīst kā mēri! Arī tās citās muguras baudīs liktens pletnes,dies’nedod izturēt!
    Uz atvadām.
    Sveiks,vecais vīr,Andrēj Pumpur,paldies Tev,un dod dievs mums nenomaldīties pasaules kārtībās un viņu nesējos. Tu viens no mūsu viediem,un būsi dzīvs, vismaz, lidz Antiņš būs ticis Stilkla Kalnā,no dzelmes celsies pils,un par mošķiem stāstīs tikai pasakās.

  7. 85 saka:

    Здравый смысл продолжение битьия в мире ведёт против паразитического строя социума как противоконно развитого национализма, и очаги нацистских инфекций должны быть ликвидированы действительно уже в начальных стадиях. Сатанизм как негодное проявления падших нелюдей организованной политики проподает в пропасть. Бандероли, нацлегионщики, зжигатели международный ненависти (а также глобальный западный капитализм построен на эксплуатацию здроровых и счастливых жизней человечества и природы) и их потомки пусть проживёт свои извинения по божеи́ совести осознанно. А латвийским стрелкам честь за помощь в общем славном деле очистки социума от паразитарного механизма как в веках, так и в настоящее время.

  8. "Domātājam" caur sieviešmandu saka:

    Domātājs 2023. gada 25. februāra 18.13
    Žīdi varu Krievijā nenoturēja,ja būtu ilgāk vadījuši Krievzemē,tad Krievija būtu sadalīta daudzos novados,kurus pārvaldītu ārzemnieki. Hitlers nebūtu paspējis iebrukt, kad viss jau būtu iekarots. Bet,pēc Lēņina nāves varu sagrāba gruzīnu ugalovņiks(pēc tagadējā–vor v zakoņe)un komūnisms tālāk attīstījās pēc cietumnieku likumiem.

    Arī Cara armijas rindās atradās daudz latvieši. Viņi bija godprātīgi cilvēki…..Cik gan apdalītam ar cilvēcību un veselo saprātu, ir jābūt cilvēkam, lai ticētu, ka slepkavojot, laupot un dedzinot, ir iespējams uzcelt Jauno Pasauli? Vai latviešu izcelsmes čekisti bija akli???

    Hmm, abu dumiķu muldoņa. jeb zemlīmeņa provokatoru darbelis, tāpēc manis vienādots. kā jau tukša un melīga graboņa eksčekistu “Domātmandaļu” gaumē! Šķetināsim viņu melu kamolu vaļā. jo… žīdi ne tikai varu krievijā sagrāba.bet arī ir noturējuši un izkauto krievu atliekas – degradēto. selekcionēto krievu stulbeņu un alkaholiķu bari tiem ir tikai zemākajos verdzisku kalpu posteņos (ar milzu izņēmumiem) un protams, kā lielgabalgaļa. Kuri kopīgi ar citām apspiestajām un totāli pazemotajām cittautiešu – goju tautām un tautiņām tiek dresētas un izmantotas, kā kremļa despotu varas rīki. Kas visai spilgti tieši šobrīd vērojams kremļa žīdu –  amorālo sadistu bandas noziedzīgajā karā pret varonīgo un drosmīgo Ukrainas tautu!
    Otri, ilgtermiņā eksponēti ir jūsu varzas pretlatviskā stila meli ir par joski džugaššvilī, kas izperēts un parazitējis Gruzijā, bet bija osetīna un žīdietes dēls, kuru par gruzīnu psrs ļaunuma impērijas laikā to dēvēja krievžīdu vara. lai viņa žīdu cilmes vārds negatīvi neskanētu goju masās, gan staļina kulta “atmaskošanā”, gan hruščova atkusnī! Vēlāk to pašu par “ļauno gruzīnu” jau meloja kremļa  žīdu citi vadonīši. jau arī vēl atriebjoties par Gruzijas neatkarības centieniem un pretestību šo bandai kremlī.
    Arī par cara armiju samuldēji, jo tanī nevis kaut kā atradās latvieši, bet gan tika ar varu. ar okupantu varas likumu iesaukti, neprasot Baltijas pakļauto ļaužu atļauju vai ko domā piemēram, latviešu tauta par iebrukušo krievu impērijas dienestu! Un tāpēc ir skaidrs pat stulbākajam žīdam, ka pie pirmās iespējas paverdzinātie latvju streļķi grieza srtobrus pret tiem svešās impērijas  apspiedējiem, visa ranga pretekļiem “blagorodijām” un citiem krievu stulbeņiem formās, kuri gan salīdzinot ar psrs sarkano primātiem čekistu – virsnieku formās bija daudz jēdzīgāki un cilvēcīgāki, bet vienādi ļauni un nīstami latviešu tautas apspiedēji!
    Un vēl par gadu desmitēm atkārtotajiem krievokupantu – krievžīdu meliem par latviešu sarkano steļķu  slepkavošanu, laupīšanu un dedzināšanu. kurus nepierāda neviens dokuments, bet gan tieši pretējo! Simtiem aculiecinieki ir liecinajuši par streļķu varonību kaujās un augsirdību un cilvēcisku attieksmi ikdienā. pie tam esot visai ilgstoši gandrīz vienīgajiem milzīgās krievijas impērijas atliekas valdniekiem! Un nejaukt ar žīdu cilmes komisāriem – čekistiem petersiem, lacisiem no Latvijas, kas tikai bija ar latviskiem vārdiem, kādi ir arī šodienas 
    salašņām – “latviskiem” bastardiem. visādiem rubikiem, urbanoviciem, elksniniem. liniņiem, lindermaniem, grevcovām un roslikoviem utt. cilvēkveidīgajiem atkritumiem, kuri ir fanātiski visa patiesi latviskā naidnieki!E.P.

  9. Manda tam 26.02.19:09 saka:

    Pat nelasīšu jūses murgus!…Ārstējiet smadzeni! Manuprāt jūse ir agrsīvs siešnīdejs un ļauns Pamuļķis ar soviet kastrētu smadzeni. Godīgi, rakstu komentaru ne jūse lapā! Tā kā protieties kaunu!

  10. Sieviešmandai no Domātāja saka:

    Revolūicījas nemēdz būt bez slepkavošanas,laupīšanas — tā pat kā kari. Debīls žīds esi tu pats, ne Staļins, kas bija pa pusei gruzīns, pa pusei asetīnietis. Un latvieši karoja pret vāciešiem labprātīgi, ne pret jums žīdiem! Tavas zināšanas vēsturē ir savos vēmekļos noslīkušā Valdmaņa līmenī! Beidz dzert un muldēt! Mācies Latvijas vēsturi!

  11. "neDomātājam" ar sieviešmandu paura vietaa saka:

    Manda tam 26.02.19:09 2023. gada 27. februāra 10.56
    Pat nelasīšu jūses murgus!…Ārstējiet smadzeni! Manuprāt jūse ir agrsīvs siešnīdejs un ļauns Pamuļķis ar soviet kastrētu smadzeni. Godīgi, rakstu komentaru ne jūse lapā! Tā kā protieties kaunu!

    Sieviešmandai no Domātāja 2023. gada 27. februāra 18.10
    Revolūicījas nemēdz būt bez slepkavošanas,laupīšanas — tā pat kā kari. Debīls žīds esi tu pats, ne Staļins, kas bija pa pusei gruzīns, pa pusei asetīnietis. Un latvieši karoja pret vāciešiem labprātīgi, ne pret jums žīdiem! Tavas zināšanas vēsturē ir savos vēmekļos noslīkušā Valdmaņa līmenī! Beidz dzert un muldēt! Mācies Latvijas vēsturi!

    – kursh ir dzeeris, ja ne tu kremlin, ka raksti tik aplami, tik kluudaini un tik truli, ka pat krievam jaasmejas! Kur tad tu rakstiit edi maacijies, vai tad biedri partkomaa tevi nemaaciija vismaz kluudas labot latviski melojot?
    – un stulbi melot par stalinu, jo osetiina (nevis nesaprotama asetiina) un zidietes deels nekaadi nesanaak gruziins, lai kaa jums okupantu vergiem to gribeetos! Un tik daudz atbildeet pashiem sev te, alkahola murgos sadzejoto vajag maaceet, jo tajaa tekstaa, kam it kaa atbildiet, nekaa taada nav, nemaz nerunaajot par pilniigi nesaprotami piemineeto, izcilo puantiila stila smalkajaa un retajaa manieree straadaajosho gleznotaaju Edgaru Valdmani! Kā iesaka tev mani koleegi – sveiciens no galvas daktera, jo tad taadam stulbi naidpilnam kremlinam vismaz ir attaisnojums, citaadi neizbeegamaa soda vietaa!

  12. Manda saka:

    Mūsu ģimenē, vēsture tiek izstāstīta mutvārdos, no paaudzes, uz paaudzi. Nevienam ģimenes vīrietim nav bijusi tāda vēlēšanās doties uz kādu svešu zemi, slepkavot un apzagt cilvēkus. Tepat Latvijā bija jācīnās Brīvības cīņās, tāpat Leģionā….Ar Sarkano mēri ir jācīnās! Kurš dzīvo vēmekļos, tas tajos ar galus atdos!

  13. Anonīms saka:

    Nūja! Grantinam vienmēr ir bez vainīgas pozīcijas gars attiecībā pret vēstures netīrībam, ko ir darījuši latvieši. Cik nu latvieši? Pats ieskaties kārtējo reizi tai rakstā par latgaļu valodu! Latīniski Latgali rakstīja vēl pirms chulji to pieņēma sev par labu esam. Jebkurš pasaules zhids iestājies latviešu strēlnieku rindās varēja dēvēt sevi par latvieti un pirmie strēlnieki ar strelnieci bij tieši zhidi! Nekā nezināja un nesaprata? Nu Nacionāliem latviešiem īpaši nepatika Rūdolfa Bangerska personība un viņš savās atmiņās daloties rakstot pēc 2 pasaules kara grāmatu vien ir norādījis par laika cilvēku Jukumu Vācieti. Lecīgs vitspavelbiecibas priekšā! Nu tā foto bilde ar angli Tornhilu vien izsaka piederību pie masoniisma. Tad nu arī tas Jukums tieši plosījās ar zhidgalijas pulkiem Ukrainas zemēs tīrot pilsētas ārā no civil iedzīvotājiem, bet…… Večiem ir savas atšķirīgas attiecību kārtošanas nekā tās ir sievietēm. Paši krievu vēsturnieki norāda par sarkanajiem strelkiem, ka tiem nebij kur likties, kad tie nonāca Krievijas plašumos un zhidi grūda visu, lai viņus noturētu Krievijā. Nu Jēkaba Alkšņa pēctecis vēl ir šodiena dzīvs un runā protams sociālisma garā, kā jau tas pienākas, bet arī viņš norādīja par latviešu strēlniekiem – Ideāli karavīri! Šodien tās gara būšanas nav ne jaunos, ne vecos. Runādams ar iz bijušo Kgbeshniku par vēstures netīrībam aizskarot strelku un zhidu tēmu vecais vīrs izlēca dusmās, ka strelki cīnījās, lai viņiem būtu sava valsts! Veco vīru vajadzēja nomierināt, ka to mēs zinām, bet daudzas lietas mēs Soviet laikos zināt nedrīkstējām un tais sūdos kuros tie bij iejaukti arī zināt nedrīkstēja. Lai arī ko dirsh par strelkiem, bet tomēr vecākās paaudzes krievu tantiņas arī par strēlniekiem izsakās atzinīgi! Slakteja un kara, bet viņiem bij pamatots garīgs riebums pret Carisko varu, kas tie paši vācieši vien bij. Šodienas nacionālisms ir tik pat glums un slidens, kā tas bij Latvijas republika! Vien jānorāda vēstures patiesība, ka kgbeshnika tēvs bij polis, kas apprecējās ar latviešu saimnieci. Prieks tiem laikiem saimniece bij liel kundze! Pēc viņa stāstītā saimniecību dzimts veidoja vairāk par 100 gadu un 40.gads – Pizdec. Tomēr tā lielākā sāpe, kad vīrs stāsta savu vēsturi un 90 tajos aizbraucis pie mātes zemes un tur priekšā krievu bidla. Dokumentus māte ar brāli begdami uz Ameriku pa dirsa! Ja tie ar būtu, tad iespējams šā laika bidlas izgraizitu visu viņa pēctecību, jo zemes ta daudz pienāktos mantot. Cits stāsts ir par kaimiņieni Bogdanovas tanti, kas savā izcelsme bij latviete, bet izauguse Krievija un uzvārdu krievi iedevusi tādu, jo tēvu nošāva 37.gadā. Dies tā bij izdomājis, ka pirmo reizi viņu atveduši vācieši uz Latviju, tad krievi atkal aizsūtīju ši uz Krieviju. Pēc kara atkal uz Latviju un viņas bērni ar mazbērniem runā po russki! Nacionālie latvieši protams lekcijas lasa viņas pēctečiem, ka tie ir nepareizie.

  14. Valters G. saka:

    Jo vairāk bruņojuma piegādās Ukrainai, jo vairāk Krievija tur ievedīs savu bruņojumu un armiju. Un tātad – jo vairāk izpostīs Ukrainu, jo vairāk būs bojāgājušo abās pusēs. Bet Krievijā ir ap 140 milj iedzīvotāju, bet Ukrainā vairs ap 32-34 miljoni. Un tāpat finālā būs miera sarunas, jo Ukrainas uzvaras iespējas ir minimālas. Bet sarunām jau bija jābūt Minskas vienošanās ietvaros jau pirms karadarbības – tad Ukrana nebūtu izpostīta un cilvēki būtu dzīvi. Bet Ukraina apzināti ignorēja šādu iespēju, jo jāatgūst bija Krima. Krima jau likumīgi (ar referendumu) netika atņemta Krievijai un pievienota Ukrainai, tādēļ Krievija to uzskata par savu. Krievijai tā piederēja 200 gadus! Hruščovs Krimu uzdāvināja Ukrainai, par to viņu arī noņēma no vadoņa amata, labi ka viņu vēl nenošāva par to! Vai tiešām Krimas dēļ ir jāizposta visa Ukraina un jāupurē liela daļa Ukrainas tautas, varbūt pat jāzaudē visa Ukraina? Labi, ka Latvija gan tā necīnījās par Abrenes (Pitālovas) rajonu, kaut šis rajons Latvijai pienācās likumīgāk nekā Krima Ukrainai.
    .
    .
    .
    Admins
    Bet Tu, Vaņa, neuztraucies. Ukraiņi krievus noslaucīs no zemes virsas. Tie mēsli visiem ir atriebušies.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *