Slepkavas rūpējas par saviem pēctečiem un nākotni

www.tautastribunals.eu-141

Kāda tikšanās ar Latvijas Juristu biedrības vadību

=========================================================================

„Pasaule zudīs, bet Mans VĀRDS nezudīs!”

Domāju, ka saprotat, ko nozīmē teiktais: „Mans vārds”. Tam, kurš neapjēdz, atgādināšu. Tas VĀRDS ir: PATIESĪBA un sacīja to Pravietis !

No šī vārda baidās visi tie, kuriem ir netīras Dvēseles !

Šodienas Latvijā valdošie noziedznieki cenšas savus noziegumus „pabāzt” zem šī VĀRDA.

Var jau apmuļķot parasto patērētāju, kurš par politiku atceras tikai tad, kad viņam atņemts maizes gabals, bet Augstākos Spēkus apmuļķot nevar.

Tam, kuram jātiek pakārtam- tam nebūs lemts noslīkt. Tas, kurš apzogot un slepkavojot tautu kļuvis par miljonāru, tas tuvākajā laikā tiks fiziski iznīcināts un tuviniekiem līdz radniecības desmitajai pakāpei viss atsavināts, paši internēti.

To SAKA Tiesiskums !

Tāpēc jau arī tik ļoti cenšas šie nelieši sevi “pabazt” zem Tiesiskuma birkas.

Šodien runāsim tieši par šo apmuļķošanu, kuru veic komunisti– īstie čekas darbinieki. Viņi ir iefiltrēti visur. Sevišķu uzmanību čekisti velta VL!, lai tā nepārkāptu viņu(krievžīdu čekistu) pieņemtās „demokrātijas” robežās.

Tiek cītīgi apmācīta jaunā paaudze !

Ja Latvijā pēc okupācijas būtu atjaunots Tiesiskums pēc Starptautiskiem standartiem, tad pusei uz foto redzamajiem vēl šodien vajadzētu atrasties aiz restēm, bet trim no viņiem bija jātiek pakārtiem, jo veikuši genocīdu pret latviešu tautu KGB uzdevumā(Plīčs, Borovkovs un Zemrībo). Bet, kā redzat, viņi šodien aizmuguriski vada SAEIMU un audzina jauno deģenerātu paaudzi.

VL! piespēlētie „TĒVZEMIEŠI” vienbalsīgi nobalsoja pret čekas maisu atvēršanu, tātad, par tālāku genocīda veikšanu pret latviešu tautu. Latvija ir vienīgā valsts ES, kura ņēmusi „savā aizsardzībā” latviešu tautas slepkavas.

Tas var notikt tikai tāpēc, ka to atbalsta Izraēla un tās vasalis- putiniskā Krievija. Vai atceraties, kādu troksni taisīja ES „centrāle”, kad Ukraina pieņēma lēmumu par LUSTRĀCIJU(čekas maisu publiskošanu) ?

Notikšot, lūk, raganu medības…. !

Tas norāda uz to, ka arī ES piesārņota ar šiem neliešiem no krievžīdiskās čekas. Par Latvijas ES „pārstāvjiem” var sacīt: visi ir čekas vadīti noziedznieki, sākot no Piebalga, Godmaņa, Dombrovska un beidzot ar Rubiku, Labucku, Ziemeli, Vaideri, Mamikinu, Kalnieti un pārējām ždānokveidīgajām atšķaukām !

Nekas Latvijā nemainīsies, kamēr šie noziedznieki netiks arestēti un tiesāti, un daļa pakārti ar ANO orderi kaklā.

Ja tas tuvākā laikā netiks izdarīts likumīgā kārtā ar ES un ANO palīdzību, tad pie nākošā trauslā „Ukrainas varianta” Latvijā, šie noziedznieki tiks „pielikti pie sienas”- turpat uz ielas.

Nav pieļaujams, ka tādi slepkavas, kā Borovkovi, Godmaņi, Indriksoni un Zemribas, turpina savu noziedzīgo darbu pret latviešu tautu.

Nāvi KGBistiem- latviešu tautas bendēm !

A.Borovkovs, Plīčs,Zemribi,Iesalnieks,Muciņš,Mīlberga.FOTO: Lielās haizivis- 6 – Imants Pličs, 7- Aivars Borovkovs, 8- Dzintars Rasnačs, 10 – Jānis Iesalnieks, 12 – Linards Muciņš, 13 – Gvido Zemribo ,15- Dace Milberga.

Latvijas Juristu Biedrības(čekiststa- slepkavas A. Borovkova kantoris) organizēts pasākums, kurā piedalās Dzintars Rasnačs un Janka Iesalnieks. Abi no VL!. Nerunāsim par Rasnaču, kurš ir visīstākais čekas provokators, bet par jauno censoni J. Iesalnieku gan der parunāt. Visiem ir jāzina, ka viņš arī ir „čekas modrā acs”, bet jau no jaunās paaudzes. Visa viņa uzvedība ir komunista cienīga- radu padarīšana. Nāk no komunistiskas ģimenes ! Sievu pa blatu iekārtojis labi atalgotā vietā, kā jau tas komunistiem ir pieņemts.

Divas reizes kritiskā brīdī „sniedzis” provokatīvus paziņojumus, http://tautastribunals.eu/?p=7328 kas grāvuši VL! prestižu.

No šeit pieminētajiem VL! ir jāatbīvijas, savādāk nonāksim turpat, kur sākām.

=========================================================================

A. Borovkovs, Jundzis, Bunka, slepkava,Noskaties šos TRĪS ārprātus, tas ir komunistu- KGBistu sapnis Latvijā.

Viņi pa visu cenu grib panākt, lai tas atkal “ierastos” pie mums.

Šeit šo deģenerātu atropoloiģija: https://www.youtube.com/watch?v=wDQzOySgs84

Šeit par Borovkova(Latvijas čekistu un komunistu) sapņu pasauli: https://www.youtube.com/watch?v=H8Xtt09fm7k

Putina žīdu dūzis, žīds pārtapis par popu: https://www.youtube.com/watch?v=tSSNdumfTLU#t=21

FOTO: Slepkava Aivars Borovkovs !

=======================================================================

Atgādinājums nezinātājiem

TĀLAVS-JUNDZIS-IMANTS-PLĪČS-IVARS-GODMANIS-RIHARDS-BUNKAAIVARS-BOROVKOVS1

FOTO: Šeit par šiem asinssuņiem vairāk:http://tautastribunals.eu/?p=21664

Gvido Zemribo Latvijas PSR Augstākās tiesas priekšsēdētājs, Latvijas PSR Augstākās Padomes deputāts. Pēc cilvēku liecībām, īsts latviešu un latviešu valodas nīdējs. Padomju laikos darījis visu pret latviešiem. Bijis neiedomājami iztapīgs krieviem un žīdiem. Izteikti ignorējis latviešu valodu.

Lūgsim Dievu, lai viņam veselība atļauj piedzīvot to dienu, ka viņu vilks uz karātavām !

Pret tādiem noziedzniekiem nedrīkst izrādīt nekādu žēlastību.

Aivars Borovkovs– komunists, KGB virsnieks, slepkava ! Piedalījies Latvijas Cilvēktiesību Grupas HELSINKI- 86 likvidēšanā un to dalībnieku arestā. Personīgi piedalījies L. Grantiņa arestā un tūlītējā pratināšanā. Kamēr tauta cīnījās par Brīvību un tās ideāliem, Borovkovs slepkavojot un apzogot tautu kļūst par miljonāru. Viss kā jau pie riktīga žīda- pēc Talmuda. Grantiņš pēc otrreizējās atteikšanās atstāt Latviju, tiek ievietots viszvērīgākā PSRS ieslodzījuma zonā- ŠĶIROTAVĀ, lai likvidētu. Tiek veiktas neskaitāmas eksekūcijas, protams, pēc VDK norādījuma. Tikai ar eksillatviešu un 30 ASV kongresmeņu atbalstu, Gantiņu izdodas izglābt, ievietojot pusdzīvu cietuma hospitālī un pēc tam piespiežot atstāt Tēvzemi.

„Es visu atceros, Borovkov ”, iegaumē !

Es esmu nozvērējies ielaist tev, nolādētais čekas izdzimteni, kurš ir veicis ārprāta asinsdarbus pret manu tautu, lodi tavā karikatūržīda pierē un arī to izdarīšu. Tu, žīdu nelieti, nelikumīgi esi piesavinājies arī Oskara Kalpaka mantojumu !

Lai tu, Borovkov, un tava dzimta nolādēta mūžu mūžos !

Neviens no tavas dzimtas nav nevainīgs, jo visi jūs rijat no latviešu tautai nozagtā. Visi tie, kuri redzami šajā foto un ir sadarbojušies, un klanījušies šī žīda priekšā, tiks tiesāti pēc visas Likuma bardzības iemesti aiz restēm līdz mūža beigām.

Dzintars Rasnačs– nožēlojams čekas darbinieks- ietekmes aģents un stukačs- informators. ASM izpildāms bez tiesas sprieduma.

Linards Muciņš– čekas darbinieks, kurš kopā ar Borovkovu revidēja „čekas maisus”. Bandīts, kuram pienākas ASM bez Tiesas sprieduma.

Imants Plīčs– KGBists, komunists, slepkava- profesionālis ! Čekas 5. nodaļas darbinieks(piektā nodaļa atbildēja par nevēlamo personu likvidēšanu). ASM izpildāms bez Tiesas sprieduma !

P.S.

Un tikai paklausieties, ko par šo tikšanos saka kāda jaunā censone Dace Milberga:”Patīkama tikšanās bija. Lai izdodas visi labie darbi.”

Patīkama tikšanās esot bijusi ar šiem slepkavām- latviešu tautas bendēm ! Šī Dace Milberga(nr.15), ir mums visiem pazīstamā Roberta Milberga meita, kurš tiesājās 15mit gadus, lai pierādītu, ka nav sadarbojies ar čeku. Viņš jau nu labi zina, kas ir šeit pieminētie par „vīriem”.

Kāpēc viņš nav apskaidrojis meitai, ka nav „pieklājīgi” draudzēties ar slepkavām ?

Bet varbūt, ka tas viss ir zināms un tas tiek darīts apzināti. ?

Šai sūda mušai atgādināšu: „Tā diena pienāks, kad par visu būs jāatbild, tad „kompots” pa visām šķirbām spiedīsies ārā, bet arī tas no karātavām nepaglābs !”

Linards Grantiņš               25.02.15.

You may also like...

10 komentārs

  1. jautājumi Robertam Milbergam saka:

    Robert Milberg! Jūs ar savām meitām Daci Milbergu un Kristu Milbergu tik smuki runājat, citējat gudrus cilvēkus, bet ko paši darat? Kāpēc pinaties ar komunistu, cionistu un citu -istu garīgiem sprāgoņām, kuru rokas slacītas ar cilvēku asinīm? Jūs taču ļoti labi zinat latviešu tautas sakāmvārdu: “pasaki, kas ir tavi draugi un es pateikšu, kas esi tu”. Bet varbūt patiesību saka tie cilvēki, kuri Jūs ļoti labi pazīst un atceras, kā, būdams Saeimas deputāts, Jūs savu resno vēderu izgāzis, augstprātībā un vienaldzībā laidāt pāri galvai cilvēku lūgumus pēc patiesas tiesiskuma atjaunošanas Latvijā. Tikai pēc tam, kad pret Jums ierosināja krimināllietu, Jūs bijāt spiests visu ko darīt, lai tikai nenonāktu cietumā. Spriežot pēc Daces Milbergas, kura pinas ar neliešiem un tagad izliekas nepazīstam godīgus cilvēkus, taisnība tiem cilvēkiem, kuri teica, ka kaut kas Jūsu meitās viņiem nepatīk. Laikam jau latviešos esošie gēni tīri instiktīvi liek nekļūdīgi sajust, kas ir kas. Tagad Linarda Grantiņa raksts un, galvenais, ieliktās fotogrāfijas nepārprotami parāda, kā jūsu kompānija regulāri piedalās dažādos saietos. Tikai ko Jūs labu esat izdarījuši patiesa tiesiskuma atjaunošanā? Vai šajā konkrētā tikšanās reizē Jūsu meita Dace Milberga pateica Dzintaram Rasnačam un Jānim Iesalniekam, ka tieši šajā laikā, kad viņi ir visaugstākās personas Tieslietu ministrijā, tajā pašā Tieslietu ministrijā piesmej tos pašus latviešu cilvēkus, kas meklē taisnīgumu pie tieslietu ministra?

  2. Māris Bērziņš saka:

    Otrās bildes redzamajam cilvēciņam nr. 1 – Rihardam Bunkam atgādinam, ka nekas nav un netiks aizmirsts.

    http://www.kompromat.lv/item.php?docid=readcmt&id=6063

    Gadu mijā klusi nomainīts Rīgas Centrālcietuma Drošības daļas šefs

    29. decembrī, divas dienas pirms gadu mijas no augstistāvoša amata skandālu apvītajā Tieslietu ministrijas Ieslodzījuma vietu pārvaldē aizgājis Rīgas Centrālcietuma Drošības daļas priekšnieks Rihards Bunka (attēlā), par kuru iepriekš bijušas sūdzības saistībā ar neizturamu apstākļu radīšanu, kas novedusi pie ieslodzīto pašnāvības mēģinājumiem.

    Pietiek par to sāka interesēties, kad no drošiem avotiem tiesībsargājošajās iestādēs pirms gadu mijas sāka pienākt informācija, ka Bunka amatu bijis spiests atstāt pēc kāda skandāla. Bijušais Centrālcietuma Drošības daļas priekšnieks pats jebkādas nepatikšanas Pietiek noliedza, apgalvojot, ka runas varētu izplatīt no bijušo kolēģu vai ieslodzīto vidus, lai “atriebtos”. Bunka noliedz, ka pret viņu būtu notikusi dienesta izmeklēšana vai kāda pārbaude, kā arī to, ka būtu iesaistīts kādā kriminālprocesā.

    Pēc tam, kad šovasar izskanēja ziņa par kāda ieslodzītā pašnāvību Rīgas centrālcietumā, Pietiek saņēma un publiskoja informāciju par vēl diviem ieslodzīto pašnāvības mēģinājumiem. Abos tika piesaukts Rīgas Centrālcietuma Drošības daļas priekšnieka Bunkas vārds.

    No vairākiem nesaistītiem avotiem Pietiek saņēmis ziņas, ka jau divas dienas pēc 22. jūlija vakarā notikušās Raivja L. pakāršanās beigt dzīvi pašnāvībā mēģinājuši vēl divi ieslodzītie, un viens no viņiem bijis 1982. gadā dzimušais Lauris J. Viņš un vēl viens cietumnieks bijuši ievietoti speciālajā kamerā – tā sauktajā “preshātā”, kur abi pārgriezuši roku vēnas. Šī kamera izveidota, lai tajā izvietotu ieslodzītos, no kuriem nepieciešamā informācija tiek “izsista” ar citu cietumnieku palīdzību.

    Pietiek lasītāja bija norādījusi, ka arī saistībā ar Pietiek jau vairākkārt aprakstīto Raivja L. pašnāvību esot saskatāms konflikts ar cietuma Drošības daļu: “Pieļauju, ka arī ieslodzītais Raivis L. pakārās tieši dēļ Rīgas Centrālcietuma Drošības daļas amatpersonu darbībām, jo arī Raivim L. tika izteikti draudi par ievietošanu “izsitēju” kamerā, ja nesadarbosies ar Drošības daļu. Raivim L. pastāvēja konflikts ar Rīgas Centrālcietuma Drošības daļas priekšnieku Rihardu Bunku, kā rezultātā uzvarēja visuvarenā Rīgas Centrālcietuma Drošības daļa.” Pietiek avoti ir apliecinājuši, ka vēstulē pieminētais cietuma Drošības daļas priekšnieks Bunka tiešām izmantojot šo “preshātu” kā argumentu, ja no kāda ietiepīga ieslodzītā nav iespējams saņemt nepieciešamo informāciju.

    Pēc Bunkas stāstītā, viņš amatu Ieslodzījuma vietu pārvaldē gribējis pamest jau sen – attiecīgs iesniegums esot uzrakstīts jau vasarā, bet vadība viņa aiziešanu neesot saskaņojusi atbilstošu augsti kvalificētu kadru trūkuma dēļ. Tomēr pēc paša Bunkas atzītā, viņa netraucētā aiziešana divas dienas pirms gadu mijas nav saistīta ar to, ka Ieslodzījuma vietu pārvalde atradusi viņam pēcteci – tāds vēl tikai tikšot meklēts konkursā.

    Jau 2013. gadā, kļūstot par Rīgas Centrālcietuma Drošības daļas priekšnieku, Bunka šo amatu esot piekritis uzņemties tikai uz gadu – kamēr strādājot pie doktora disertācijas. Doktorantūras studijas augstskolā Turība gan vēl aizvien nav pabeigtas, atzīst Bunka. Nu jau bijusī Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersona Pietiek apgalvoja, ka turpmāk strādās par pasniedzēju Rīgas Stradiņa Universitātē, kur topošos policistus jau līdz šim nepilnā slodzē izglītojis par operatīvo darbību.

    Riharda Bunkas tētiņš Andris Bunka pa šo laiku izklaidējies Bīriņu pilī kopā ar Egilu Levitu.
    Rihards, kad strādāja Bauskas policijā, kā zina stāstīt bijušie viņa kolēģi, pierādīja sevi, kā provokāciju organizators. Darbinieki savā starpā tika sanaidoti, bet Rihards smējās aiz prieka, ka viņam izdevās veikt operatīvo kombināciju. Tika veiktas slepenas noklausīšanās, videonovērošana, izsekošana. Nav izslēgts, ka arī tagad tas notiek, jo citādi neviens normāls vadītājs neņemtu darbā docentu, kas nodarbojas ar darbinieku izspiegošanu. Tad konflikti un skandāli šāda mācību iestādē garantēti.
    Interesanti būtu uzzināt Riharda kursu biedru no Policijas akadēmijas, kolēģu no Bauskas policijas viedokļus par šo personu, kurai piemīt provokācijas, naida kurināšana, skandālu organizēšana, pašam paliekot malā un novērot.
    Pietiek vajag informēt lasītājus, ar ko tad visa šī slepena aiziešana no Centrālcietuma ir saistīta. Vai tik nav ierosināts kāds kriminālprocess, kuru pa klusām izbeigs.

  3. A.Gedroics saka:

    Redzi, Dzintars iedeva savu patēva sūdiem iesmērēto pipeli grantiņam mutē, bet Iesalnieks – nē! Tāpēc pirmo šis slavē, bet otro – kritizē! :))
    .
    .
    Admins
    Līdz ar to tu pasaki, ka esi vienā barā ar čekas izdzimteņiem.
    Tu esi tas, kurš sēj melus un naidu, tāpat kā Garda un Lapinskis… .
    Krievžīdiskā mentalitāte un runas veids saka, ka neesi latvietis.

  4. A.Gedroics saka:

    Ko, smirdīgais pidar, patiesība acis kož??? :))
    .
    .
    Admins
    Ir pretīgipat apstiprināt tādu krievveidīgo žļurgu, bet ja neapstiprina, tad neuzzina tavu īsto seju. Un ne tikai tavu, bet arī tavu draugu… .

  5. Valdis Freimantāls saka:

    Ar Levitu un Rasnaču esmu ticies personīgi un iesniedzis TM Rīgas Latviešu Biedrības nepārprotamus pierādījumus par atjaunotās biedrības BRUTĀLO, VARMĀCĪGO iznīcināšanu 1993. gada 18.februāra naktī.

    Abi tieslietu ministri nereaģēja, būdami pārliecināti, ka viltus biedrība, kura apkaro likumīgi atjaunoto Latvijas sabiedriskās dzīves centru – nav saucama par KGBistu un komunistu stratēģisko veidojumu, lai nepieļautu 1992. gada 18.jūlija pilnsapulcē atjaunotās Rīgas Latviešu Biedrības darbību!

    Likumīgi atjaunoto, pēc 1938. gada statūtiem, biedrību, komunisti un čekisti izdzina no MĀMUĻAS – savas mājvietas kopā ar pilsoņu komiteju, kas pārstāvēja 800 000 latviešu intereses un Aizsargu organizāciju, kuras vadoni Rību brutāli nogalināja Matīsa ielas nama vārtrūmē.

    Līdz šai dienai Grīnblata paziņojums, ka viņš informēs sabiedrību par slepkavības izmeklēšanas gaitu ir palicis nepildīts.

    Heimo Lāmas sleplavība – H86 darbības pārtraukšanai Latvijā ari ir zīmīgs fakts, jo Heino Lāmu un mani – no Māmuļas izdzītās Rīgas Latviešu Biedrības pilnsapulce poligrāfiķu klubā deleģēja Latvijas valsts prezidentam oficiāli – dokumentāli ziņot par 1993. gada 18. februāra nakts K R I M I N Ā L N O Z I E G U M U.

    Tieslietu ministrijas noziegums pret latviešu tautu ir neizpērkams un mūžīgi mūžos nepiedodams!

    Lūk, kā iesākās Latvijas valstiskā degradācija!

    Taisnības un tiesiskuma iebradāšana dubļos!

    Noziedznieku saukšana pie atbildības ES prezidējošai valstij ir jāsāk nekavējoties. KGBistu un komunistu visvarenības un nesodamības laiks ir iztecējis.

    Neatzīt likumīgos 1938. gada statūtus par Rīgas Latviešu Biedrības statūtiem ir N O Z I E G U M S pret latviešu tautu un valsti!
    Noziegums pret mūsu kultūru un sirdsapziņu! Noziegums pret mūsu bērniem.

  6. Valdim Freimentālam saka:

    Valdi Freimantāla k-gs, Jūs taču ļoti labi redzat, ka Dzintaram Rasnačam, Egilam Levitam, Aldim Alliksam, kuri visi izliekas par latviešu draugiem, nav izdevīgi runāt par Latviešu biedrības nama iznīcināšanu 1993. gada 18.februāra naktī. Viņi paši ir lielā mērā atbildīgi par notikušo, it īpaši Dzintars Rasnačs un Aldis Alliks. Lai kā Jūs meklējāt taisnīguma atjaunošanu, ar laiku pārliecinājāties, ka neko labāki nav augšā attēlos redzamie. Vai kāds no viņiem ir Jūs uzmeklējis, lai izteiktu līdzjūtību, palīdzētu un atbalstītu? Mēs, ļoti labi zinot viņu dabu, esam pārliecināti, ka neviens no augstāk minētajiem, ne arī Aivars Garda, Juris Lapinskis un te ar smadzenēm slimais Aivars Gedroics Jūs nav atbalstījis. Jūs redziet, kam viņi kalpo. Kad Latvijā tiks atjaunots tiesiskums, nežēlojiet viņus, jo viņi Jūs nežēloja.

  7. coment saka:

    Uz brīdi ļausim vaļu varbūtībām un iedomāsimies uz brīdi, ka piepildās rietumvalstu līderu izteiktie brīdinājumi un notiek sliktākais – Krievija strauji iebrūk Latvijā, saņemot ar krieviem pilno apsardzes firmu atbalstu valsts iekšienē. Kā, jūsuprāt, reaģēs pie varas esošie un te bildēs redzamie? Ies karot, paliks mājās, sagaidīs krievus kā atbrīvotājus, muks prom uz rietumiem? Citi varianti?

  8. Eduards Lunis saka:

    —coment-ja būs tāds variants, tad VISI LATVIJAS KAPRAČI TIKS PIE AUGSTĀKAJIEM KRIEVIJAS APBALVOJUMIEM! JO , TIKAI VIŅU NOPELNS IR KA FAKTISKI NE UZ KĀDU PRETOŠANOS LATVIJA NAV SPĒJĪGA, JO IR IZNĪCINĀTA GAN MATERIĀLI ,DAN CILVĒKRESURSU ZIŅĀ,GAN MORĀLI…DIEMŽĒL.

  9. Andris saka:

    Draugi. Komunisti savā lielākā vairākumā ir absolūti neprašas ekonomikā. Ja viņi nolaida pa grunti veselu impēriju ar nosaukumu CCCP, kāpēc gan kādam liekas, ka tie spēs saimniekot Latvijā. Viss ko spēj komunisti – izsaimniekot citu cilvēku/tautu/valstu iekrāto. Punktum. Plus vēl Latvijā darbojās ekonomiskās sabotāžas faktors, kur lielā brāļa sponsorētie exčekisti apzināti darījuši Latvijai neizdevīgas lietas, darījuši pēc konkrētām norādēm. Tāpēc arī exkomunists Putins raujas uz Rietumiem, tur būtu gadus pārdesmit ko zagt.

  10. raksts saka:

    Pievienojos visiem tiem, kuriem ir balta skaudība, ka Igaunijai, atšķirībā no Latvijas komunista un zagļa Andra Bērziņa, ir tāds Prezidents.

    http://www.president.ee/ru/official-duties/speeches/11120-2015-02-24-17-37-23/index.html

    На перепутье надо выбирать мудрость

    24.02.2015 Речь Президента Республики на торжественном собрании по случаю празднования 97-й годовщины образования Эстонской Республики. Дорогие друзья здесь, в зале,Все, кто находится дома и вдали от родного края! Я обращаюсь к вам в особенный момент. Каждый год из пройденных Эстонской Республикой 97 лет является уникальным, и, оглядываясь назад, можно сказать, что этот путь достаточно долгий, извилистый и полный достоинства. Но, в то же время, именно в эти дни мы как граждане делаем свой выбор на следующий короткий период – период полномочий правительства. Многие свой выбор уже сделали, остальным это еще предстоит. Через пять дней голоса будут подсчитаны, и станет ясно, кого мы хотим видеть у руля Эстонского государства. Дорогие граждане Эстонии, это ваш выбор, ваше решение, обязанность многих, и, как мне кажется, каждого, позаботиться о своем государстве. Именно по причине выборов в наших глазах сейчас больше надежд на будущее, чем взгляда в прошлое. Но и именно поэтому я сознательно воздержусь от партийно-политических намеков или рекомендаций. Да зрелые граждане взрослого государства и не нуждаются в таких инструкциях. Багаж наших свободных выборов достаточен, чтобы отличить государственных мужей от игроков, людей слова от популистов. Я лишь надеюсь, что выбор не будет делаться по принципу отрицания, поскольку это не является продуктивным подходом при принятии любого решения. Дорогие друзья. Где сейчас находится Эстония anno domini 2015? Если посмотреть на состояние экономики и статистику, то примерно там, где находилась Финляндия менее двух десятилетий назад. Из других «рейтингов жизни» мы узнаем, что Эстония все же ближе к вершине, чем ко дну. Что она находится там, куда мы себя причисляем, считая это совершенно естественным. Но слабая позиция, например, в рейтинге разницы в доходах или употребления алкоголя, должна испортить нам настроение. Особенно по той причине, что улучшений не видно. Не о водке или деньгах я хочу поговорить сегодня. Мне хочется сказать о мире, свободе, образовании и правде. Ровно год назад за тысячу километров к югу от нас начали развиваться события, которые сегодня разнесли в прах всю архитектуру безопасности Европы после холодной войны. Никак иначе невозможно трактовать оккупацию Крыма и присоединение Крыма. Если посмотреть на эти события под углом зрения Эстонии, то, без использования внешнеполитических терминов, наше внутреннее чувство безопасности пошатнулось. В наших газетах и в наших домах задают вопросы, которые не звучали с момента восстановления независимости. На Украине идет война, там каждый день гибнут люди. И в данный момент. Это война нового типа, один из четко установленных участников которой, не скрываясь, применяет новейшее вооружение, но отрицает все это. Одним из главных действующих лиц этой войны как раз и является Ложь. И Европа, несмотря на все доказательства, почти год повторяла, что речь идет о «сепаратистах». Иными словами, вспоминая неустаревающую прозорливость Джорджа Оруэлла, мир – это опять война, и перемирие – это на самом деле смертельный огонь артиллерии. Демократический мир до сих пор ограничивается санкциями и поддерживает Украину морально, политически и экономически. Я надеюсь, что этот моральный хребет не будет сломлен. Нам и в дальнейшем нужна уверенность в том, что прежний европейский консенсус сохранится. Потому что Европа может и не хотеть войны, но война на Украине – это реальность. Хотим мы того или нет. Если прошлое вообще чему-то научило Европу, то тому, что уступки лишь пробуждают в агрессоре желание выдвигать новые требования. Чемберлены несут весть о мире, но не мир. Кто еще, если не Эстония, должен хорошо знать эти холодные веяния? В числе прочего, знать и то, что Эстония и другие Балтийские страны не будут следующей «Украиной», хотя, по мнению многих, сейчас принято утверждать именно это. К счастью, они ошибаются, как и пару лет назад, когда укоряли нас за, как говорилось, безосновательные фобии. Эстония защищена. Как мы видели на сегодняшнем параде, союзники по НАТО находятся здесь. Безопасность Эстонии и НАТО – это единое целое. НАТО защищает в Эстонии себя. Европа и союзники по НАТО в вопросах безопасности более единодушны, чем когда-либо ранее за последние четверть века. Приход союзнических войск в пограничные государства альянса является ответом на новую реальность. У Эстонии есть боеспособные Силы Обороны и обладающая мощной волей к обороне народная гвардия – Союз Обороны. Несколько дней назад я слышал, как один из представителей народа Украины сказал, что Эстонии просто повезло. В том, что мы стали свободными и сразу вошли в НАТО. Но наши сегодняшние достижения не просто упали с неба. И у нас не было освещенного мерцающими огнями единственно верного пути в Аркадию. Находясь на распутье, мы сами мудро выбрали тот путь, который привел нас сюда. Потому что мы с горечью осознаем: Эстония – наш последний оплот. Ничто не предопределено. Вступление в НАТО и в Европейский Союз, как и вывод российских войск из Эстонии, явились результатом целенаправленной работы многих людей. Плодами этого труда мы сегодня пользуемся, но каждый день вместе приращиваем их. Дамы и господа. Судьбу, суть и будущее каждого народа определяют ценности, на которых зиждется общество и государство. Основы существования Эстонии записаны в Конституции. Конституция не для злоупотреблений в собственных интересах. Уже в 1918 году при провозглашении собственного государства была заложена его демократическая суть, основные свободы каждого, принятые позднее в других странах. Эти самые принципы мы вновь закрепили путем референдума по Конституции в ходе восстановления свободы. Конституция обеспечивает нам основные права. Они образуют фундамент, делающий для многих Эстонию любимой, делающий Эстонию твоей республикой и нашей общей. Этот фундамент надежно стоит и почти четверть века спустя. Несмотря на это, жизнь очень сильно изменилась. Люди моложе 30 лет не могут помнить советской оккупации. Того, что жизнь была в восемь раз беднее, чем в Финляндии. Что для путешествий были нужны визы. Что НАТО и Европейский Союз хоть и были целями, но все же являлись только мечтой. Что не было интернета. Что троллем было, прежде всего, существо из скандинавской мифологии, а не сетевой хулиган. Когда я год назад сказал – то, что нас сюда привело, не поведет нас дальше – я говорил именно об этом. Каждое поколение должно модернизировать основы своего государства. Поддерживая у себя демократию, мы должны постоянно оценивать, что работает, а что требует корректировки. Эстония не должна повторять ошибки других, она должна на них учиться. Идея самостоятельности в том, чтобы быть собой, а не стать кем-то другим. Какие же идеи, возможно, превратились в догмы и требуют свежего подхода? Какие идеи исчерпали себя? Какие представления о построении государства, которые в пылу восстановления независимости поколение назад казались единственно возможными, превратились сегодня в препятствия или даже в проблемы? С одной стороны, мы очень настроены на успех и горды некоторыми вещами, в числе которых Skype, э-государство и стартапы, многие из которых добились большого успеха в мире. Но, в то же время, мы слишком консервативны в других сферах и часто цепляемся за догмы, которые господствовали 20 лет назад. Это парадокс, задачу решения которого я сформулировал ровно год назад. Ответ даст народ. Дорогие друзья. Наша растущая требовательность к своему государству не должна превратиться в ожидание того, что государство все знает и все сделает. Давайте спросим себя, должно ли общество Эстонии в такой степени регламентироваться государственными приказами и запретами? Соотносится ли углубляющаяся роль государства как няни или даже воспитателя с идеями нашей Конституции? Эстонское государство базируется на свободе, подчеркиваю, прежде всего, на свободе, праве и справедливости. Глядя на постоянное переписывание нормально работающих законов, на добавление все новых и новых распоряжений и запретов, на постоянно расширяющиеся надзорные функции полиции и чиновников, многие неизбежно задаются вопросом – неужели мы действительно пришли к ситуации, когда каждого жителя Эстонии надо на всякий случай считать вероятным преступником или не совсем нормальным? Мне кажется, что мы переборщили в пылу погони. Мне гораздо больше нравится государство, которое доверяет гражданам и гражданскому обществу. Ведь большинство людей являются ответственными, они способны предвидеть последствия своих действий и хотят добиться от других одобрения, а не осуждения. Поэтому я надеюсь, что избираемое сейчас Рийгикогу и следующее правительство смогут противостоять соблазну сверхрегулирования. Давайте же хранить свою Конституцию и ее дух. Хранить законы. Делать ровно то, что необходимо, не делая ничего ненужного. Дамы и господа. Народ Эстонии верит в образование. Мы действительно совершенно искренне верим, что лучшее, что родители могут оставить своим детям, – это хорошее образование. Не земли, дома, леса или банковские счета. Важнейшим капиталом современности являются знания и умения. Поэтому качество образования должно быть по всей Эстонии одинаково хорошим, чтобы дать всей нашей молодежи возможность приложить усилия и стать лучшими в своей области. Школа нигде не должна быть слабой из-за местожительства ученика, местонахождения школы, своеволия самоуправления или плохого руководства. В реальности, образование – это вопрос государственной жизни, а не местной. По крайней мере, начиная с основной школы. Эстонское государство с 1,3 млн жителей обязано обеспечить одинаково высокий уровень обучения повсюду и всем. Размер или бедность самоуправления, а также удобство принимающих решения лиц не могут служить оправданием. Школа Эстонии должна быть способна идти в ногу с меняющимся миром и временем. Потому что дети, ученики, не знают никакого иного времени или мира, кроме нынешнего. Мы живем в переломное время. Аналитики говорят о том, что когда дети в развитых странах, только начинающие сейчас свой школьный путь, выйдут на рынок труда, 40% нынешних рабочих мест исчезнут или видоизменятся. Тогда зададимся вопросом, обучает ли современная школа в достаточной степени умениям, которые будут необходимы завтра? Признание труда учителей, как зарплатой, так и престижем, по-прежнему является ключевым вопросом будущего Эстонии. Если мы этого не сделаем, то скоро можем обнаружить, что успех наших тестов PISA рассеялся как дым. Если мы не приведем в школу талантливых учителей, что можно сделать только платя достойную зарплату, мы окажемся в итоге «со сломанным жестким диском». Но надо знать и то, что там, где школьная система работает хорошо, а труд учителя ценится – посмотрим хотя бы на Финляндию – от учителей и ожидается очень много. Принятие такого образа мыслей больше нельзя откладывать. Опыт показывает, что реорганизация образования даст свои плоды через 10-15 лет после ее проведения. Действительные перемены начнутся, когда мы начнем учить учеников, а не штудировать учебную программу. Образование является длительным процессом, намного длиннее, чем срок полномочий следующего созыва Рийгикогу. Поэтому я и говорю сегодня об этом. Дамы и господа. Я говорил об образовании, потому что это часть той силы, которая ведет нас вперед. А фундамент у нас уже есть. Сегодня мы должны признать, что вопреки всему нашему недовольству мы в период после восстановления независимости действительно добились многого. Очень многого. Своими решениями, реализованными мечтами, своим трудом каждый из нас внес свой вклад в построение Эстонии. Мы доказали, что Эстония достойна заботы и любви. Сейчас мы можем быть уверены в том, что мы извлекли уроки, что в этот раз мы сделали правильно. Давайте же признаем: второй раз мы сделали лучше. Нам есть что при необходимости защищать, что беречь и чем дорожить. Это наша правда и наше право. Именно правду и действительность мы должны больше уважать и ценить. Правда. Правовое государство без права немыслимо, но право без правды – тоже. Когда-то, наверное, в 1988 году, именно здесь, в Вирумаа, появилась первая ласточка свободы – газета колхоза «Виру», которая называлась “Virulane”. Газета имела сине-черно-белое обрамление, а ее лозунгом было «Правда вознесется, а ложь падет». Правда, к счастью, вознеслась. Но в последнее время мы видим, как Ложь вновь поднимает голову. Она подрывает демократию и основы свободы. Мы столкнулись с ситуацией, когда успешно ставятся под сомнение истины, факты и эмпирическая правда. Нам дают понять, что Правды вовсе не существует. Что всё относительно, все версии равны. Приведу в качестве трагического примера происшествие прошлого лета, когда общественности начали предлагать варианты причин гибели малазийского пассажирского лайнера MH17. Вариант а) российская ракета,б) украинский истребитель,в) пассажиры были уже мертвы, и самолет просто взорвали над Украиной или это сделали инопланетяне. Утверждается, что все версии – равнозначная «правда», и задается вопрос: кто мы такие, чтобы решать, какая правда правдивее другой? Эпоха просвещения началась после того как продолжающееся по сей день победное шествие естественных наук поколебало непреложность абсолютной божественной истины. Именно опровержение царивших века библейских догм и опиравшихся просто на авторитет Аристотеля точек зрения привело к пониманию того, что человек сам открывает истину. Она не дается откуда-то сверху и ее можно и, насколько это возможно, нужно доказывать. Это привело к росту понимания того, что короли и цари вовсе не обладают высшим правом правления. В качестве альтернативы возникла идея о том, что народ имеет право, которое именно поэтому отражено в нашей Конституции: Эстония – это самостоятельное и независимое демократическое государство, в котором носителем высшей государственной власти является народ. Иными словами, из победы над слепой верой вышли наши принципы современной демократии. Современный подход расширил понятие Правды, утверждая, что есть несколько правд, и ни одна из них не является лучше другой. Интеллектуально интересная и очень западническая идея, но если ее поставить впереди повозки идеологии авторитарной ненависти, то это станет опасным. Особенно если она опирается на силу. Если мы не будем стремиться к Правде, то вновь обнаружим себя в средневековье, где правду спускали сверху, применяя силу. Там, где только Сила права. Именно это мы и видим сегодня на Украине. Хорошо. Правд действительно может быть несколько, и часто так и бывает. Но защита от сознательной лжи должна сохраняться. Или, как сказал когда-то Карл Поппер, мы не в силах доказать правду, но можем доказать, что что-то является ложью. Поэтому крайне важно, чтобы средства массовой информации не прекращали поиски правды и опирались на факты. И здесь я хочу похвалить журналистику Эстонии. Телезрители, пользователи интернета и читатели газет, без сомнения, обратили внимание на то, что кандидаты в Рийгикогу ныне в эпицентре внимания гораздо больше, чем прежде. Требовательность к ним возросла, и одних только красивых речей и пустых обещаний теперь недостаточно никому. Профессиональное отражение избирательной кампании укрепляет нашу демократию, развивает Эстонию как общество и как государство. Это заставляет меня вернуться к началу речи: на выборах граждане укажут Рийгикогу и правительству направление движения. Как обычные люди, мы изо дня в день принимаем решения, которые определяют нашу жизнь. Мы сами можем принимать решения, и мы делаем это. Но только до тех пор, пока пользуемся тем правом, которое предоставила нам самостоятельная демократическая Эстония. Дорогой народ Эстонии, ваш голос – это и есть государство. Ваш голос – это распоряжение избранникам. Выбирайте! Кого – вопрос вашего мировоззрения и совести. Выбирайте! Ваш голос и есть демократическое государство. Тогда Эстония действительно станет нашей республикой. Тогда мы не должны будем клясть себя или судьбу. Сегодня ровно 50 лет назад, 24 февраля 1965 года, крупный эстонский писатель Карл Ристикиви написал в своем дневнике следующие строки: Годовщина Республики. Вряд ли я думал об этом. Что мне до нее –разве это была моя республика? Она стала таковой, только когда исчезла. Полвека спустя многие, сидя дома за столом или находясь в одиночестве, думают о том же: моя ли это республика? Мой ответ: это твоя и моя республика. Эстонская Республика каждого из нас! И если это так, то не надо клясть себя или судьбу, тогда Эстония действительно будет нашей республикой, тогда она будет жить. Да здравствует Эстония!

    Hargnevatest teedest valida tarkust
    24.02.2015 President Toomas Hendrik Ilves Eesti Vabariigi 97. aastapäeval Jõhvi kontserdimajas, 24. veebruaril 2015 Head inimesed siin saalis, kodudes ja kodumaast kaugel. Kõnelen teiega hetkel, mis on eriline mitmel moel. Iga aasta Eesti Vabariigi 97 aastat väldanud teekonnas on ainulaadne, ja tee on tagasivaatamiseks piisavalt pikk, käänuline ja väärikas. Aga samas teeme me kodanikena just neil päevil valiku järgmiseks lühemaks perioodiks, valitsusperioodiks. Paljud on oma valiku juba teinud, ülejäänutel on see toiming veel ees. Viie päeva pärast loetakse hääled kokku ja siis selgub, keda me tahame näha Eestit edasi viimas. Hea Eesti kodanik, see on sinu valik, sinu otsus, paljude, ja ka minu meelest igaühe kohustus ja hool oma riigi eest. Just valimiste tõttu ongi me pilgus praegu rohkem homse ootust kui tagasivaadet eilsesse. Aga just seetõttu ma hoidun ka teadlikult parteipoliitilistest vihjetest või soovitustest. Täiskasvanud riigi küpsed kodanikud pealegi ei vaja seesuguseid juhiseid. Me vabade valimiste pagas on piisav, et eristada riigimehi mängureist, tegijaid lubajaist. Ma loodan vaid, et valikutes ei lasta end juhtida eitusel, sest see pole hea alus ühegi otsuse tegemiseks. Head sõbrad. Aga kus siis seisab Eesti anno domini 2015? Kui majanduse seisu ja statistikat uurida, siis enam-vähem seal, kus paiknes Soome vähem kui kaks aastakümmet tagasi. Muudest “elu edetabelitest” leiame Eesti ikka pigem tipu kui põhja lähedalt. Sealt, kuhu põhjusega arvame end kuuluvat ja seda täiesti loomulikuks pidades. Vilets koht näiteks palgalõhe või alkoholi tarbimise tabelis peaks meid jällegi kurvaks tegema. Eriti põhjusel, et siin paranemist näha ei ole. Kuid mitte viinast ega rahast ei taha ma rääkida, küll aga rahust, vabadusest, haridusest ja tõest. Täpselt aasta tagasi hakkasid meist tuhatkond kilomeetrit lõunas hargnema sündmused, mis on tänaseks paisanud põrmu kogu Külma sõja järgse Euroopa julgeolekuarhitektuuri. Kuidagi teisiti pole Krimmi okupeerimist ja liidendamist võimalik tõlgendada. Kui vaadelda neid asju Eesti nurga alt, siis välispoliitilisi termineid kasutamata on meie senine seesmine turvatunne löönud kõikuma. Me ajalehtedes ja kodudes esitatakse küsimusi, mis pole kõlanud iseseisvuse taastamisest saadik. Ukrainas käib sõda, seal hukkuvad iga päev inimesed. Ka praegusel hetkel. See on teist tüüpi sõda, mille üks selgelt tõestatud osaline kasutab varjamatult kõige uuemat relvastust, ise seda kõike eitades. Selle sõja üks peategelane ongi Vale. Ka Euroopa kordas pea aasta, kõigi tõendite kiuste, et tegemist on “separatistidega”. Ehk siis George Orwelli aegumatut läbinägelikkust meenutades on rahu taas sõda ja vaherahu tegelikult mõrvarlik suurtükituli. Demokraatlik maailm on siiani piirdunud sanktsioonidega ja toetanud Ukrainat moraalselt, poliitiliselt ja majanduslikult. Ma loodan, et see moraalne selgroog püsib sirgena. Me vajame ka edaspidi kindlust, et senine Euroopa konsensus jääb püsima. Sest Euroopa ei pruugi sõda tahta, aga sõda Ukrainas on reaalsus. Meie tahtmisest hoolimata. Kui minevik on Euroopale üldse midagi õpetanud, siis seda, et järeleandmine tekitab agressoris vaid isu uute nõudmiste järele. Chamberlainid toovad rahusõnumeid, aga mitte rahu. Kes muu-, kui Eesti-, peaks neid külmi hoovusi paremini teadma? Muu hulgas teadma sedagi, et Eesti ja teised Balti riigid ei ole järgmine “Ukraina”, kuigi mõnede meelest on praegu moekas nõnda väita. Õnneks nad eksivad, täpselt samamoodi nagu vaid aasta-paar tagasi, kui hurjutasid meid väidetavalt alusetute foobiate pärast. Eesti on kaitstud. Nagu nägime täna paraadil, NATO liitlased on Eestis kohal. Eesti ja NATO julgeolek on üks tervik – NATO kaitseb Eestis iseennast. Euroopa ja NATO liitlased on julgeolekuküsimustes suuremal üksmeelel kui eales varem viimase veerandsajandi jooksul. Liitlasvägede tulek alliansi piiririikidesse on vastus uuele reaalsusele. Eestil on võitlusvõimeline Kaitsevägi ja tugeva kaitsetahtega rahvavägi – Kaitseliit. Mõne päeva eest kuulsin, kuidas ühe Ukraina rahvaesindaja meelest Eestil lihtsalt vedas. Et saime vabaks ja siis kohe NATOsse. Aga meie tänased saavutused ei ole meile lihtsalt sülle kukkunud. Ei olnud meiegi ees vilkuvate tuledega märgistatud üht ja õiget Arkaadia teed. Hargnevatest teedest oli meil endil tarkust valida see, mis tõi meid siia. Sest meie ju teame valusa selgusega: Eesti on meie viimne linn. Mitte midagi ei ole ette määratud. NATO-sse ja Euroopa Liitu saamine, nagu ka Vene vägede Eestist väljaviimine oli paljude inimeste sihipärase töö tulemus. Selle töö vilju me täna sööme, aga iga päev kasvatame neid koos ka juurde. Mu daamid ja härrad. Iga rahva saatuse, olemise ja tuleviku panevad paika väärtused, millel ühiskond ja riik seisavad. Eesti alustalad on kirjutatud põhiseadusesse. Põhiseadus ei ole omaenda huvides kuritarvitamiseks. Juba 1918. aastal oma riiki välja kuulutades pandi paika meie riigi demokraatlik olemus, igaühe põhilised, alles hiljem teistes riikides omaks võetud vabadused. Needsamad põhimõtted kinnitasime vabadust taastades põhiseaduse rahvahääletusel uuesti üle. Meile põhiseadusega tagatud põhiõigused moodustavadki selle vundamendi, mis nii paljudele teeb Eesti armsaks, mis teeb Eesti sinu, minu ja me kõigi vabariigiks. See vundament püsib kindlalt ka pea veerand sajandit hiljem. Sellele vaatamata, et elu on tohutult muutunud. Et alla 30-sed ei saagi mäletada nõukogude okupatsiooni. Et elu oli kaheksa korda vaesem kui Soomes. Et vajasime reisimiseks viisasid. Mil NATO ja Euroopa Liit olid küll eesmärgid, ent siiski eelkõige unistus. Et internetti ei olnud. Et troll oli vaid liiklusvahend, mitte veebipätt. Kui ma aasta tagasi ütlesin, mis meid siia on toonud, see meid enam edasi ei vii, siis mõtte tuum oligi just selles. Iga põlvkond peab oma riigi põhialused tänapäevaseks mõtestama. Oma demokraatiat hoides peame pidevalt hindama asju, mis töötavad, nagu neidki, mis vajavad kohendamist. Eesti ei tohi korrata teiste vigu, ta peaks neist hoopis kasu lõikama. Iseolemise mõte on olla ise, mitte saada kellekski teiseks. Millised on need ideed, mis on ehk dogmaks muutunud, mis vajavad värskendamist? Millised ideed on ammendunud? Millised ettekujutused riigi ülesehitusest, mis meil taastatud vabaduse tuhinas põlvkond tagasi tundusid ainuvõimalikena, on tänaseks saanud takistusteks või lausa probleemideks? Ühelt poolt oleme väga edumeelsed ja uhked mõnede asjade üle nagu Skype, e-riik, idufirmad, kellest paljud on saavutamas maailmas suurt edu. Aga samas oleme väga konservatiivsed teistes valdkondades, ja kinni dogmades, mis kehtisid 20 aastat tagasi. See on paradoks, mille lahendamise ülesande sõnastasin täna aasta tagasi. Vastuse annab rahvas. Ja üsna pea. Head sõbrad. Meie kasvav nõudlikkus oma riigi vastu ei tohi muutuda ootuseks, et riik kõike teab ja teeb. Küsigem endalt: kas Eesti ühiskond ikka peab olema nõnda suures ulatuses korraldet riiklike käskude ja keeldudega? Kas riigi süvenev lapsehoidja- või koguni kasvatajaroll sobib kokku meie põhiseaduse mõttega? Eesti riik on rajatud vabadusele, rõhutan, esmajoones vabadusele, õigusele ja õiglusele. Vaadates normaalselt toimivate seaduste üha uuesti ja uuesti ümberkirjutamist, üha uute käsu- ja keelunormide lisandumist, üha laienevaid järelvaatajakohustusi politseile ja ametnikele, kerkib paratamatult paljude huultele küsimus:kas tõesti oleme jõudnud olukorda, kus iga Eestis elavat inimest tuleb igaks juhuks käsitleda kui tõenäolist kurjategijat või poolearulist? Mulle tundub, et oleme korra tagaajamise õhinas üle pingutanud. Minule meeldib kodanikke ja vabakonda usaldav riik palju rohkem. Enamik inimesi on ju vastutustundlikud, nad suudavad ette näha oma tegude tagajärgi ja tahavad pälvida kaasinimeste heakskiitu, mitte hukkamõistu. Seepärast loodan, et praegu valitav Riigikogu ja järgmine valitsus suudavad ülereguleerimise kiusatusele vastu panna. Hoiame oma põhiseadust ja selle vaimu. Hoiame seadusi. Teeme täpselt seda, mis tarvis ja jätame tegemata, mida tarvis ei ole. Mu daamid ja härrad. Eesti rahvas on hariduse-usku. Me tõesti täiesti siiralt usume, et parim, mida vanemad saavad oma lastele pärandada, on hea haridus. Mitte maad, majad, metsad või pangaarve. Kaasaja tähtsaim kapital on teadmised ja oskused. Seepärast peab hariduse kvaliteet igal pool Eestis olema ühtlaselt hea, et anda kõigile me noortele võimalus pingutada ja saada oma ala parimaks. Kool ei tohi kusagil jääda nõrgaks ei õppija ega kooli asukoha, omavalitsuse omavoli või halva juhtimise tõttu. Tegelikult on haridus riigielu küsimus, mitte kohaliku elu oma. Vähemalt põhikoolist alates. Eesti riigil oma 1,3 miljoni elanikuga lasub kohustus tagada õpetamise ühtlaselt kõrge tase kõikjal ja kõigile. Omavalitsuse suurus või vaesus või otsustajate mugavus vabanduseks ei kõlba. Eesti kool peab suutma muutuva maailma ja muutuva ajaga sammu pidada. Sest lapsed, õpilased ühtegi muud aega ega teist maailma peale praeguse ei tea. Me elame murrangu ajal. Analüütikud räägivad, et kui arenenud riikides praegu kooliteed alustavad lapsed tööle jõuavad, on 40% tänastest töökohtadest kadunud või muutunud. Küsigem siis: kas meie kool õpetab piisaval määral homseid oskusi? Õpetajate töö väärtustamine, nii palga kui prestiižiga, on endiselt Eesti tuleviku võtmeküsimus. Kui me seda ei tee, võime peagi avastada, et meie PISA testide edu on haihtunud. Kui me ei too uusi andekaid inimesi õpetama, mida saame teha vaid väärikat palka makstes, seisame lõhkise kõvaketta ees. Aga teadkem sedagi, et seal, kus koolisüsteem töötab hästi ja õpetaja tööd hinnatakse – vaadakem kasvõi Soomet –, oodatakse ka õpetajalt väga palju. Selle mõtteviisi omaksvõttu ei saa enam edasi lükata. Kogemus kinnitab, et ümberkorraldused hariduses kannavad vilja 10-15 aastat pärast nende tegemist. Tegelik muutus algab siis, kui hakkame õpetama õpilasi, mitte õppekavu. Haridus ongi pikaajaline protsess, kaugelt pikem kui järgmise Riigikogu koosseisu ametiaeg. Sellepärast ma täna sellest räägingi. Mu daamid ja härrad. Ma rääkisin haridusest, sest see on osa sellest, mis viib meid edasi. Vundament on ju olemas. Meil tuleb täna siin ka tunnistada, et kogu me rahulolematuse kiuste oleme oma uuel iseseisvusajal tõesti midagi suurt ära teinud. Väga suurt. Oleme oma otsuste, elluviidud unistuste ja tööga, igaüks meist, Eestit hästi üles ehitanud. Oleme tõestanud, et Eesti on hoolt ja armastust väärt. Võime praegu kindlalt öelda, et oleme õppinud, oleme seekord teinud õigesti. Tunnistagem ometi:Teist korda oleme teinud paremini. Meil on, mida vajadusel kaitsta, mida hoida ja kalliks pidada. See on meie tõde ja meie õigus. Just tõde ja tegelikkust peamegi rohkem austama, rohkem hindama. Tõde. Õigusriik ilma õiguseta on mõeldamatu, aga õigus ilma tõeta samuti. Kunagi, vist 1988. aastal, lendas just siitkandist, Virumaalt, ühe esimese pääsukesena tärkava vabaduse taevasse Viru kolhoosi ajaleht Virulane. Lehel oli sini-must-valge ääris, lehe motoks oli:Tõde tõuseb, vale vajub. Tõde õnneks tõusiski. Aga viimasel ajal näeme hoopis, et tõusva hooga tungib peale Vale. See õõnestab demokraatiat ja vabaduse alustalasid. Seisame silmitsi olukorraga, kus edukalt pannakse kahtluse alla tõsiasju, sündinud fakte ja empiirilist tõde. Meile antakse teada, et sellist asja nagu Tõde polegi olemas. Et kõik on suhteline, kõik versioonid võrdväärsed. Toon traagilise näite mullusest suvest, kui avalikkusele hakati pakkuma variante Malaisia reisilennuki MH17 huku põhjuste kohta.Variant A) Vene rakett,B) Ukraina hävitaja,C) et reisijad olid juba enne surnud ja lennuk pandi Ukraina kohal plahvatama,või UFOd tegid. Väidetakse, et kõik on võrdväärsed “tõed” ja küsitakse: kes oleme meie, et otsustada, milline tõde on teisest tõesem? Valgustusajastu algas pärast seda, kui loodusteaduste senikestev võidukäik lõi kõikuma jumaliku absoluutse tõe. Just siit, sajandeid kehtinud piiblidogmade ja pelgalt Aristotelese autoriteedile tuginenud seisukohtade kummutamisest, tuli ka mõistmine, et inimene ise avastab tõe. Seda ei anta kusagilt ülevalt, tõde saab – ja niipalju kui võimalik – tulebki tõestada. Sellest kasvas välja arusaam, et kuningatel ja tsaaridel polegi valitsemiseks jumalikku õigust. Alternatiivina kerkis idee, et hoopis rahval on õigus, mis peegeldub just sellepärast ka meie põhiseaduses: Eesti on iseseisev ja sõltumatu demokraatlik vabariik, kus kõrgeima riigivõimu kandja on rahvas. Ehk lihtsamalt, tõe võidukäigust pimeda usu üle kasvasid välja meie kaasaegse demokraatia põhimõtted. Kaasaegne lähenemine on laiendanud Tõe mõistet. Väites, et on mitu tõde, mitte ükski neist pole parem kui teine. Intellektuaalselt huvitav ja väga läänelik idee, ent kui see rakendada autoritaarse vihkamiseideoloogia vankri ette, muutub see ohtlikuks, eriti kui seda toetab jõud. Kui me ei püüdle Tõe poole, siis avastame et oleme taas keskajas, kus tõde anti ülalt, jõudu kasutades. Siis omab vaid Jõud Õigust. Ja just seda me täna Ida-Ukrainas näemegi. Hüva. Tõdesid võib tõesti olla mitu ja sageli ongi. Aga kaitsekilp teadlike valede ees peab püsima jääma. Või nagu Karl Popper kunagi sõnastas: me ei saa tõde tõestada, ent saame tõestada, kui miski on vale. Sestap ongi äärmiselt tähtis, et meedia ei lõpetaks tõeotsinguid ja tugineks faktidele. Ja siin ma kiidan Eesti ajakirjandust. Televaatajad, internetijälgijad ja lehelugejad on kindlasti tähele pannud, et sedapuhku on Riigikogu kandidaadid palju suurema tule all kui varem. Nõudlikkus nende vastu on kasvanud, ainult ilusa jutu ja tühjade lubadustega enam keegi kaugele ei jõua. Valimiskampaania professionaalne kajastamine teeb meie demokraatia tugevamaks, see arendab Eestit ühiskonna ja riigina. See toob mind tagasi kõne alguse juurde:valimistel annavad kodanikud Riigikogule ja valitsusele suuna kätte. Inimestena teeme me päevast päeva neid otsuseid, mis annavad meie elule suuna. Me ise saame otsustada ja me otsustamegi. Aga ainult seniks, kui me kasutame seda õigust, mille iseseisev demokraatlik Eesti on meile andnud. Hea Eesti rahvas, teie hääl ongi riik. Teie hääl on valituile korraldus. Valige! Keda, on teie maailmavaate ja südametunnistuse küsimus. Valige! Teie hääl ongi demokraatlik riik. Täna, täpselt 50 aastat tagasi 24. veebruaril 1965, pani suur eesti kirjanik Karl Ristikivi oma päevaraamatusse kirja järgmised read: Vabariigi aastapäev. Vaevalt olen saanud sellele mõelda. Mis mul sellest –kas see oli minu vabariik? See sai selleks alles siis kui seda enam ei olnud. Pool sajandit hiljem mõtlevad paljud kodudes, laua ümber või istudes üksi samamoodi: kas see on minu vabariik? Minu vastus on: See on sinu ja minu vabariik. Igaühe Eesti Vabariik! Kui nii, siis ei pea vanduma ennast või saatust,siis on Eesti tõesti meie vabariik,siis jääb ta kestma. Elagu. Elagu Eesti!

    See more at: http://www.president.ee/et/ametitegevus/koned/11118-hargnevatest-teedest-valida-tarkust/index.html#sthash.27J5N39H.dpuf

    In the garden of forking paths choose wisdom
    24.02.2015 The President of the Republic on the 97th Anniversary of Estonian Independence 24 February 2015 Good people here in this hall, at home and far from home. I am speaking to you at a moment that is special in many ways. Every year in the journey of the Republic of Estonia, which has lasted for 97 years, is unique and the road has been sufficiently long, winding and momentous to deserve reflection. Yet, at the same time, we as citizens are now making a choice for the next shorter period, the election period. Many of you have already made your choice, for the rest this undertaking still awaits you. In five days, the votes will be counted and it will be clear who we want to see leading Estonia into the future. Good Estonian citizens, this is your choice, your decision, and many of us, including me, see this as everyone’s obligation and as a demonstration of our concern for our country. It is because of the elections that our gaze is filled with tomorrow’s hopes rather than reflections of the past. And this is why I am consciously avoiding any partisan references or recommendations. The mature citizens of a grown-up country do not require such guidance. We have sufficient experience with free elections to separate the statesmen from the gamblers, the doers from those who only make promises. I only hope that your decisions are not based on negations, because this is not a good basis for making any decisions. Good friends. But where does Estonia stand in anno domini 2015? If we examine the state of the economy and the statistics, then we are more or less where Finland found itself less than two decades ago. In other “life rankings”, we are more likely to find Estonia nearer to the top than the bottom. Where we reasonably and totally naturally believe that we belong. However the poor position, for instance, in the rankings related to the wage gap or alcohol consumption should make us sad. Especially since no improvement seems to be in sight. But I do not want to talk about vodka or money, but about peace, freedom, education and truth. Exactly a year ago, events started to unravel about a thousand kilometres south of us. Today the entire post-Cold War security structure of Europe has been destroyed. Is there any other possible interpretation of the occupation and annexation of Crimea? If we examine these matters from the Estonian viewpoint, without using foreign policy terminology, we can say that the former inner sense of security has been disrupted. Questions are being asked in our newspapers and in our homes that we have not heard since the restoration of our independence. A war is underway in Ukraine. People are being killed there every day. Even now. This is a new type of war, in which one clearly proven combatant is openly using the newest weapons while denying everything. One the main characters in this war is Untruth. For almost an entire year, Europe also kept saying that, despite all the proof, “separatists” were involved. In other words, recalling George Orwell’s timeless perception, peace is again war and a ceasefire actually murderous artillery fire. To date, the democratic world has limited itself to sanctions and supported Ukraine morally, politically and economically. I hope that this moral backbone remains strong. We need to feel secure that Europe’s current consensus will continue. Because, Europe may not want war, but the war in Ukraine is a reality regardless of what we want. If Europe can learn anything at all from the past, it is that concessions only cause the aggressor’s appetite for new demands to increase. The Chamberlains of the world bring messages of peace, but not peace itself. Who should be more familiar with these cold currents than Estonia? Among other things we know that Estonia and the other Baltic states are not the next “Ukraine”, although some people think it trendy to say so. Luckily, they are wrong, just as they were wrong only a few years ago, when we were admonished for our supposedly baseless phobias. Estonia is protected. As we saw in today’s parade, the NATO allies are in Estonia. The security of Estonia and NATO is integrated – with its presence in Estonia, NATO is defending itself. Europe and the NATO allies have a greater consensus regarding security questions than ever before in the last quarter century. The deployment of allied forces to the border countries of the alliance is an answer to the new reality. Estonia has a battle-ready Defence Force and a militia with a strong will to defend – the Defence League. A few days ago, I heard a Ukrainian parliamentarian say he thought that Estonia had just been lucky. That we became free and immediately got into NATO. But our achievements to date have not simply fallen into our lap. We did not have a pre-determined road to Arcadia marked with blinking lights. In the garden of forking paths, we had the wisdom to choose the one that has brought us here. Because we are painfully aware that Estonia is our last refuge. Nothing is pre-determined. Getting into NATO and the European Union, like the withdrawal of the Russian military forces from Estonia, was the result of the single-minded efforts of many people. We are eating the fruits of these efforts today, and every day we are growing more – together. Ladies and gentlemen. The fate, nature and future of every nation is determined by the values on which the society and state is based. Estonia’s founding principles are written into our Constitution. Already in 1918, when independence was declared, the democratic nature of our state, everyone’s fundamental freedoms were established, many of which were not adopted by other states until later. These same principles were reconfirmed by a national referendum when our freedom was restored. The fundamental rights guaranteed by our Constitution establish the foundation which makes Estonia dear to so many of us, which makes Estonia your republic, the republic of us all. Its foundation is still secure almost a quarter of a century later. This despite the fact that life has vastly changed. That the under-30s can obviously not remember the Soviet occupation. That life at that time was eight times poorer than in Finland. That we needed visas to travel. That there was no Internet. That trolls were only a means of transportation and not Internet troublemakers. And NATO and the European Union were goals, but mainly still dreams. When I said one year ago that the things has brought us this far will not take us any further, this was the core of my thought. Every generation must explicate the foundations of its nation to suit the present day. When maintaining our democracy, we must constantly assess what works and what needs to be improved. Estonia must not repeat the errors of others, we should learn from them. The idea of independence is to be oneself, not to become someone else. What are the ideas that have perhaps become dogmas for us, that require refreshing? What ideas have exhausted themselves? What perceptions of the state’s structure, which seems to be the only alternative in the whirlwind of restoring our freedom a generation ago, have become a hindrance or even a problem today? On the one hand, we are very forward-looking and proud of things like Skype, the abundant start-up companies, many of which have achieved great success in the world. But at the same time we are very conservative in other areas and attached to dogmas that were valid 20 years ago. This is a paradox and I formulated the assignment to resolve it a year ago. The answer will be provided by the people. Good friends. The increasing demands that we place on our state must not result in the expectation that the state knows and does everything. Ask yourself: does Estonian society really have to be organised to such a great extent by instructions and prohibitions from the state? Let’s ask ourselves: how does the increasing role of the state as a babysitter or even parent corresponds to the idea of our Constitution? The Estonian state is founded on freedom. I repeat, first of all on freedom, on truth and on justice. Seeing laws that function normally being rewritten time and again, with the addition of ever more rules and regulations, and ever broader supervisory obligations for the police and officials, inevitably, the following question pops into the mind of many people: Has a situation really developed where every person living in Estonia has to be treated as a probable criminal or half-wit, just in case? It seems to me that our fervor to achieve order has caused us to exaggerate. I much prefer a state that trusts its citizens and the civil society. After all, most people are responsible, they are capable of anticipating the consequences of their action and want to receive praise not condemnation from their fellow human beings. Therefore, I hope that the Riigikogu that is currently being elected and the next government will be able to resist the temptation of overregulation. Let’s preserve our Constitution and its spirit. Let’s preserve our laws. Let’s do exactly what is needed and leave what is not needed undone. Ladies and gentlemen. Education is the religion of the Estonians. We truly believe that the best thing that parents can bequest to their children is a good education. Not land, houses, forests or bank accounts. The most important capital today is knowledge and skills. Therefore, the quality of the education everywhere in Estonia must be uniformly excellent, in order to give all our young people the opportunity to strive and become the best in their fields. Schools must not be inadequate anywhere, because of the learners or location of the school, the authority or poor administration of the local government. Actually, education is an issue related to the life of the state, and not to local life. At least, starting with basic school. Estonia, with its 1.3 million residents, has the obligation to ensure a uniformly high level of teaching everywhere and for everyone. The small size of the local government or its lack of funds or the convenience of the decision-makers cannot be an excuse. The Estonian school system must be able to keep pace with a changing world and changing times. Because children, students, do not know any other time or any other world. We live in revolutionary times. Analysts say that when the children who are starting school today in the developed countries start looking for jobs, 40% of today’s jobs will have disappeared or changed. So let’s ask, are our schools teaching tomorrow’s skills to a sufficient degree? Placing greater value on the work of teachers when it comes to both salaries and prestige is still a key issue when it comes to the future of Estonia. If we do not do this we may soon discover that our success in the PISA tests has disappeared. If we cannot attract talented teachers, which can only happen if we pay proper salaries, we are bound to fail. But, make no mistake, in the places where the school system functions well and the work of the teachers is appreciated – for instance in Finland – much is also expected of the teachers. Adopting this way of thinking can no longer be postponed. Experience shows that reorganisations in education bear fruit after 10 to 15 years. The actual changes occur when we start teaching students and not curricula. Education is a long-term process, longer than the terms of the next Riigikogu members. Ladies and gentlemen! I am speaking about education because this is part of what will take us forward. After all, the foundation already exists. Here and now we must also acknowledge that despite all our dissatisfaction, we have truly achieved something great during our new period of independence. Something very great. With our decisions, achieved dreams and work, each one of us has successfully developed Estonia., We have proven that Estonia deserves our care and love. We can definitely state that we have learned. This time we have done it right. Let’s finally acknowledge that:The second time we have done better. We have something to defend if necessary, to preserve and to cherish. This is our truth and our justice. It is truth and actuality that we must honour and appreciate more. Truth. The rule of law is impossible without justice, but justice is also impossible without truth. Some time ago, probably in 1988, the Virulane, the newspaper of the Viru collective farm, flew like the first swallow into the dawning sky of freedom from this very area, Virumaa. The newspaper had a blue-black-and white border, and its motto was Truth rises, lies sink. Fortunately, truth did rise. But recently we are seeing that the advance of Untruth is underway. This undermines the foundations of democracy and freedom. We are faced with a situation where verifiable and empirical truths, as well as actual facts are successfully being questioned. We are told that such a thing as Truth does not exist. That everything is relative and all versions of the truth are equal. Here a tragic example from last spring, when different versions of the crash of Malaysia flight MH17 started to be presented to the public. The causes of the crash included: A) a Russian rocketB) Ukrainian fighter planeC) the passengers were already dead and the plane was flown into Ukrainian airspace to explode;Or UFOs did it. It is asserted that all of these are equal “truths” and we are asked, “Who are we to decide which of them is most truthful?” The Enlightenment period started after the triumph of the natural sciences, which is still underway, disrupted the concept of absolute godly truth. After this authority, which was based only on Aristotle and biblical dogmas, was overturned, an understanding developed that people themselves discover the truth. It is not handed down from somewhere above, truth can – and as much as possible — must be proven. Based thereon, the understanding grew that non-elected kings and emperors do not have the godly right to rule. As an alternative, the idea arose that it is the people that have this right. And this is reflected in our Constitution:Estonia is an independent and sovereign democratic republic wherein the supreme power of state is vested in the people. Or more simply put, our modern democratic principles grew out of the triumph of truth over blind faith. The contemporary approach has expanded the concept of Truth. And asserts that there are many truths, and none of them is better than any other. An intellectually interesting and very Western idea, but if harnessed to the wagon of an authoritarian ideology it can become dangerous, especially when supported by power. If we do not aspire to Truth, we will discover that we are back in the Middle Ages, where the truth is forcibly delivered from above. Then Power possesses Truth. And this is what we are seeing in Ukraine today. Fine. There can be many truths and often there are. But a shield against conscious lies must be maintained. Just like Karl Popper once said, “We cannot prove the truth, but we can prove what is untrue”. Therefore it is extremely important for the media to stop searching for the truth and to rely on the facts. At this point, I would like to praise the Estonian press. The TV viewers, Internet followers and newspaper readers have probably noticed that the Riigikogu candidates are under much greater fire and only making promises will not take them far. The professional reporting on the election campaign makes our democracy stronger, it develops Estonia as a society and a state. This brings me back to the beginning of the speech: The elections provide the Riigikogu and the government with direction. As people, we make decisions every day that give our lives direction. We can decide ourselves and we do. But only as long as we utilise this right, which an independent democratic Estonia has provided us. Dear Estonians, Your vote is the state. Your vote is an order to those who are elected. Vote! Who you vote for is a question related to your worldview and conscience. Vote! Your vote is the democratic state. Today, exactly 50 years ago on 24 February 1965, the great Estonian author Karl Ristikivi wrote the following lines in his diary: The anniversary of the Republic. I have barely had time to think about it. What’s it to me –was it my republic? It only became mine after it ceased to exist. Half a century later, many people in their homes, sitting around a table, or alone think this way: is it my republic? My answer is: It is your republic and my republic. Everyone’s Republic of Estonia! If this is true, we do not have to curse ourselves or fate, Then Estonia truly is our republic, And then it will endure. Long live,Long live Estonia!

    See more at: http://www.president.ee/en/official-duties/speeches/11119-the-garden-of-forking-paths-choose-wisdom/index.html#sthash.1t07IRb1.dpuf

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *