R. Bruners. Kāds ir attaisnojums šī falla eksistencei?

R. Bruners. Kāds ir attaisnojums šī falla eksistencei?

Droši vien man nav tiesību mudināt Latvijas cilvēkus uz radikālām rīcībām, atrodoties ārzemēs. Tāpēc vēlos aicināt pārdomāt kādu būtisku izšķiršanos, kas patlaban virmo nojautās. Kurai pusei mēs piederam? Esam pati vājākā Baltijas valsts, un nekur citur nav tāda “Добро пожаловать в Латвию, русские вояки!” aicinoša skulptūru ansambļa.

Mūsu piederību parāda tie simboli, kas mums visapkārt. Rīgā seno ēku fasādēs redzamas dīvainas skulptūras, formas un zīmes, par kuru īsto nozīmi varam tikai minēt. Monumenti ielās un parkos nes piemiņu no pagātnes, ar ko mūsu sabiedrība vai tās daļas vēlas identificēt sevi arī šodien. Uzvaras piemineklis Pārdaugavā līdz šim nesa piemiņu par padomju (krievu) armijas uzvaru pār (vācu) fašismu.

Padomju iekārta droši vien ir nesusi mums vairāk posta nekā fašisms, tomēr sabiedrības ietekmīgākajai daļai ir iebildumi tieši pret fašismu. Tāpēc arī ansamblis tika saglabāts, neskatoties uz aicinājumiem to novākt. Savulaik pret to protestēja diezgan aktīvi, taču ar laiku protestētāji kaut kur klusi pazuda. Tas vedina uz domām, ka ansambļa saglabāšanā ir ieinteresēti ietekmīgi spēki, un tam būs svarīga simboliska nozīme nākotnē.

Uz Krieviju orientētai sabiedrības daļai tas ir pielūgsmes objekts, Latvijas patrioti to pacieš, bet ietekmīgie izmanto, lai manipulētu ar abām minētajām grupām savās interesēs. Tā tas bija līdz šī gada 24. februārim. Iebrūkot Ukrainā bez jebkāda pamatojuma un attaisnojuma, krievu armija ir pārvilkusi svītru savam iedomātajam atbrīvotāju tēlam. No šī brīža tā ir trula masa, kas bez jebkādas cilvēciski saprotamas idejas uzbrūk, iznīcina un cenšas pakļaut valsti un tautu.

Līdz ar to zūd attaisnojums arī ansambļa eksistencei. Ja gatavojamies to nojaukt, tad jārēķinās ar krieviski orientētās daļas pretestību. Mums būtu jāatrod pašapziņa un miers, lai argumentēti paskaidrotu mūsu motīvus. Šī betona izstrādājuma turpmāka atrašanās pilsētas centrā nav pieļaujama sakarā ar krievu armijas statusa izmaiņu. Jauno agresora armijas statusu ir noteicis šīs armijas virspavēlnieks.

Neapmierinātajiem krievu kopienas pārstāvjiem ir iespēja izvēlēties. Ja vēlaties dzīvot Latvijā kā lojāli pilsoņi un iedzīvotāji, lūdzu nomierinieties. Turpretim, ja atzīstiet vērtības, ko iemieso minētais ansamblis, tad jūs nostājaties pret Latvijas tautu un valsti. Ir sagaidāms, ka Krievijas armija iebruks Latvijā tieši tāpat, kā tā iebruka Ukrainā.

Diemžēl šajās dienās izskan apvainojumi krievu tautai, un tas nav pieļaujams. Personiski aizskarošus izteicienus var atļauties tikai gļēvulis, kurš runā no zaudētāja pozīcijas. Nepazemosim sevi ar naidu un rupjībām, nedosim vaļu emocijām. Nekā personīga, tikai objektīvi apstākļi, mūsu rīcībā ir argumenti.

Varētu daudz runāt par atšķirībām latviešu un krievu mentalitātē. Esmu pietiekoši ilgu laiku dzīvojis gan Krievijā, gan citās valstīs un kultūrās. Gribētu apgalvot, ka lielas atšķirības starp mums nav. Ja nu vienīgi latviešu pārlieku lēnīgā daba. Tamdēļ Latvijas krievi ir drusku izlaidušies un taisa latviešiem uz galvas. Maza korekcija te būtu pašā laikā.

Vēl ir būtiski, kāda ir mūsu sabiedrības vadība. Krievi tradicionāli ciena varu, un izdara tālejošus secinājumus par tautu un sabiedrību kopumā, atkarībā no varas īpašībām. Kāda mums ir vara Latvijā? Vai paši latvieši spēj cienīt šo varu? Ko mēs gaidām no cittautiešiem? Nav brīnums, ka gadās dzirdēt tādus izteicienus: Кто такие латыши? П…сы.

Izskan viedoklis, ka esot notikusi kārtējā vienošanās starp rietumvalstīm un Krieviju par ietekmes zonām. Krievijas prezidents esot ieguvis autoritāti pār visām bijušās PSRS teritorijām. Iespējams ka tā arī ir, un šajā gadījumā mūsu centieni ap pieminekli zaudē jēgu. Par šādu scenāriju liecinātu Uzvaras ansambļa saglabāšana pretī jebkurai loģikai, NATO dalībvalsts galvaspilsētas centrā slavinot Krievijas agresoru armiju.

Man vairāk gribētos ticēt citam scenārijam, jo krievu izredzes Ukrainā nav spožas. Masīvs uzbrukums prasa pārāk daudz resursu, bet ilgtermiņā Krievijas armijai nāksies cīnīties ar ukraiņu tautu, nevis armiju. Turklāt rietumu sankcijas ir tik smagas, ka var novest pie Krievijas sabrukuma.

Vajadzētu gatavoties arī šādai notikumu attīstībai. Tad Latvija varētu atzīt Abrenes Tautas republiku (ATR) un mēģināt noskaidrot, kur iet ATR austrumu robeža. Sekosim notikumiem un domāsim līdzi.

27.02.22

You may also like...

3 komentāru

  1. Pārmaiņas saka:

    Piedāvājums bija aktuāls visus trīsdesmit gadus, bet šajā brīdī, kad tiesiski jānošķir ienaidnieki no Latvijas likumīgajiem pilsoņiem un jāizvirza apsūdzības noziedzīgajai mafijai (iespējams kara noziedzniekiem). Tāds aicinājums mesties virsū betona klucim, atgādina seksa piedāvāšanu slimniekam, kurš guļ uz operācijas galda un gaida elpošanas iekārtu un steidzamu asins pārliešanu.

  2. Anonīms saka:

    Nūja! Braukājot pa apkārtnes ciemiem kuros nekad neesmu bijis cerībā gribas ieraudzīt skaistu dabu ar skaistu arhitektūru, bet diemžēl skaistā dabā ir nožēlojamas Soviet laiku betona celtnes. Riebīgas pēc būtības un izskata ziņā pilnīgā katastrofa! Kad ieraugi kādu senu muižu pie kuras ir ķērušies klāt apsaimniekotāji rodas labvēlīga svētība, ko gribas novēlēt, lai veicas! Kad tiks veikta dekolonizacija, tad arī nojauks to Fackelu ar dzelzsbetona Soviet dzīvojamiem rajoniem. Cels jaunas mājas ar smilšu krāsas ķieģeļiem un māla dakstina jumtiem. Gaišais ķieģelis oficiāli tiks nosaukts par piemiņu vienīgajam un pašam istakajam Latvijas prezidentam =Rūdolfs Bangerskis. Krieviem ir viens ceļš tik ejams ar kāju pa dirsu un no Latvijas ārā! Man arī labāk sacelas uz krievu beibem nekā uz latvietēm, bet viņas diemžēl dzemdē judasu letinus bieži vien. Notikumi Ukraina arī viņus uzbudina un Putina uzvaras gājienā tie atkal bļaus slavas Russija i, ka vēl pirms nedaudz gadiem tie stāvēja garā rindā pie Russijas vēstniecības, lai nobalsotu par dižo Putinu!

  3. Ozols saka:

    Ādolfs centās panākt,lai žīdi neiznīcinātu tautas karos,lai tie nerīkotos pa pasauli,kā pa savu kabatu. Visas ļaunās sekas,tāpēc,ka nav vairs Ādolfa.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *