Lūk, viņi ir garīgie Aivara Brīzes slepkavas

www.tautastribunals.eu-12

Ievadam

Pirmdien, 18. novembrī, Latvijas proklamēšanas 95. gadadienā, uz Latvijas Nacionālās operas skatuves pirmizrādi piedzīvos muzikālā teātra “Ars Nova” producētais Jāņa Lūsēna un Māras Zālītes kopdarbs mūzikls “Meierovics” ar apakšvirsrakstu “Teiksma par Zigfrīdu Annu Meierovicu”. Kādēļ Latvijas pirmajam ārlietu ministram, izcilajam valstsvīram Meierovicam (1887 – 1925) veltīts darbs top tieši tagad? Par to arī šī saruna ar  mūzikla “Meierovics” komponistu Jāni Lūsēnu un libreta autori dzejnieci Māru Zālīti.

http://m.la.lv/meierovics-starp-latviju-un-pasauli%E2%80%A9/

=========================================================

Žīdisma(cionisma) ārprāta melu producēšana.

Lūsēns, Zālīte, Reiniks. SAB, DP, LRTTPēdējā laikā mēs satopamies ar žīdisma ārprātu, kuru producē iezombētie  parazītiskie „kultūras” darbinieki ar komunistiskajiem gēniem. Kā zināms, tad komunismu radīja cionisti. Šie bandīti(komunisti-nacisti) nekur nav pazuduši, bet zem dažādiem „karogiem” uzpeld sabiedrības virspusē.

FOTO: Lūk, viņi, krievžīdiskie komunisti, melu un iznīcības nesēji: M. Zālīte un J. Lūsēns.

Šajā rakstā runāsim par diviem latviski runājošiem mūsu tautas bendēm, Māru Zālīti un Jāni Lūsēnu.  Izlasot šo divu kultūrkarikatūrisko elementu domu graudus man vienkārši nobloķējās apziņa. Var jau melot un nezināšanas dēļ ko saputrot, bet ja ēzelis tiek nodēvēts par krokodilu, tad ir jāsāk domāt vai runa ir par cilvēciskās esības jēgas izpratni.

Bet, ja mēs mazliet zinām par šiem kangariskajiem elementiem, tad viss nostājas savās vietās. Tiem, kuri iepriekš lasījuši šo i- vietni zina, ka Māra Zālīte ir komuniste un viņas vīrs ir asiņainās KGB kapteinis. Māra Zālīte un Peters bija tie, kuri konsultēja VVF valodas jautājumā. Kur tas novedis latviešu tautu un valodu, mēs šodien redzam: pie valodas pilnīgas degradācijas.

Izlasi arī tu, latviet, šo murgu, bet pirms tam apsēdies, jo lasot šo cionistisko- žīdslavinošo gvelzumu, vari zaudēt ne tikai garīgo līdzsvaru, bet arī fizisko… .   http://www.diena.lv/kd/intervijas/janis-lusens-apmelosana-nekad-nebeigsies-14033157

Pēdējā laikā tā vien liekas, ka “attiecīgi” latvieši sevi sāk identificēt ar šiem „dievcilvēkiem”. Laikam jau iemesls iraid: kuram tad gribas būt par GOJU ?

Vienā GRĀMATĀ gan sacīts: „Nesēdies nelūgts pie TĀ KUNGA galda, jo var gadīties, ka KUNGS tevi padzen, bet labāk pagaidi, lai KUNGS tevi nosēdina pie tā”.

Bet, kā redzams, tad komunistiem- cionistiem ir cita morāle, tie lien kā utis nelūgti- neaicināti un sūc latviešu tautas asinis bez mitas un bez sāta…. .

Un, tagad par šiem neliešiem. Savādāk jau tos, kuri sagroza vēsturi un melnu par baltu mālē, nenosauksi.

Kamdēļ viņi iet šo ceļu, kas neved uz Svētnīcu- Templi ?

Tāpēc, ka viņi ir tumsības un ļaunuma iemiesojumi. Ja jūs norādīto rakstu izlasījāt, tad uzkrītoši ievērojāt, kā tiek slavināti žīdi un ne parasti, bet īsti dzejiskā faķīra garā. Nav ne sviests ne vazalīns vajadzīgs… .”ebreju asinis saistītas ar tālredzīgu domāšanu.” „ebrejiem esot perifēriskā redze, kas ļauj redzēt piecus gājienus uz priekšu !” „ebreju asinīm esot spēja reflektēties”. Visiem tiem, kuri šos glumos un pretīgos Lūsēna žīdu slavinājumus lasa, tiek iepotēts mazvērtības komplekss.

Tieši tas jau arī ir šī žīda Lūsēna un arī komunistes Zālītes uzdevums, iznīcināt latvieša zemapziņas potenciālu, kurš tūkstoškārtīgi pārsniedz žīdu garīgo mantojumu.

Par katru cenu šie nelieši grib noturēt, lai latvietim šis apslēptais potenciāls neatmostos. Bet reiz tas modīsies ar lielu troksni un tādi lūsēni un zālītes tiks iemesti latviešu tautas aizmirstības kloākā. Bet turpināsim atmaskot šo noziedznieku melus. Šis Lūsēna teiktais sasniedz cinisma augstāko pakāpi:” Cilvēkiem Meierovics ir tikai glorificēts tēls, kurš gājis, pierādījis, uzvarējis un pēc tam aizgājis bojā. Nezinu, vai šodien mums ir tāds cilvēks, kurš ar savu harismu tādā ārprātīgā vēsturiskā situācijā varētu pārliecināt un panākt, lai Eiropā atzītu Latvijas neatkarību. Savā ziņā var vilkt paralēles ar Mavriku Vulfsonu, kurš atmodas laikā pirmais pateica patiesību par Latvijas okupāciju.”

Mavriks-VulfsonsJ. Lūsēns 1

FOTO: Tēvs un dēls. Tagad mēs saprotam, kāpēc tik pretīgi glumā veidā tiek dievināti “ēbreji”!

Mēs visi šodien zinām, ka Vulfsons to pasacīja pēc Maskavas pavēles.

Mēs arī zinām to, ka Mavriks Vulfsons bija tas, kurš pavēlēja Litenē nošaut latviešu virsniekus.

Mavriks bija brutāls un asinskārs čekists, kurš piedalījies nevainīgu cilvēku spīdzināšanā un slepkavošanā.

Šis žīdu slavinātājs “ceļ debesīs” arī O. Vācieti– komunistu, nodevēju un dzērāju.

Paklausieties, ko saka pēckara latviešu literatūras milzis Laimonis Purs par O. Vācieti:http://www.youtube.com/watch?v=Ay1-pco0aoU

Kas attiecas uz glorificēto Meierovicu, tad viņam nepienākas nekādi nopelni Latvijas starptautiskajā atzīšanā. Meierovics vienīgi, kā jau tas žīdam pieklājās, aizbrauca uz Parīzi, izvilka no azotes savu speciālo pildspalvu, kas bija pagatavota šādiem svarīgiem nolūkiem, parakstīja Latvijas „de jure” atzīšanu un nospīdēja.

Visus svarīgos darbus veica latvietis Aleksandrs Balodis, kurš bija arī Francijas vēstnieks jaunajā padomju Krievijā. Meierovics nebija vairāk kā ČIKS, bet viņa tēvs bija žīds, tātad viens no „dievcilvēkiem”, kuram pienākas GOJU pazemība.

Un tā esot TEIKSMA, kā uzsvērts Zālītes sacītajā !!!

Nē, tas ir īsts murgs, ko gvelž šie nelieši.

===========================================================

A. BrīzeLielākai daļai pat prātā neienāks, ka visa šī murgojuma „iniciators” ir Aivars Brīze, kuru noslepkavoja tie, kuriem kalpo Zālite un Lūsēns. Brīze bija sagatavojis NACIONĀLPATRIOTISU PROGRAMMU, kura būtu devusi nāvējošu pretsparu šiem sātaniskajiem viepļiem. Tas nedrīkstēja notikt un tāpēc Aivars Brīze tika noslepkavots.

Visi šie sātaniskie izdomājumi domāti jaunajai latviešu paaudzei.

Ja šie Lūsēna un Zālītes pretīgie meli tiek iedzīti ZEMAPZIŅĀ, tad latvietis tiek garīgi noslepkavots.

Turpinājums būs par žīdu un latviešu Gara mantojumu.

Kaut šos izdzimteņus “viņu kungs” ātrāk parautu pie sevis.

DIEVS SVĒTĪ LATVIJU !!!

11.12.13.    LRTT

P. S.

Šis komentārs arī dod atbildes uz daudziem jautājumiem par M. Zālīti:

Adminam

Dzejnieces dzimtajā pagastā padomju laikos valdīja saimniecības direktors, komunists, lauksaimniecības nozarē absolūts “profāns” ar dažām pamatskolas klasēm. Despots, nelietis, Verro draugs, bijušais Salaspilī ieslodzītais. Viņš bija izveidojis īstu stukaču ciemu, kurā cits ar citu baidījās atklāti runāt, bez žēlastības nodeva milicijai jebkuru slaucēju par mājās aiznestu kombikorma spaini.
Tajā pašā laikā, viņš varai tīkamos apgādāja ar “ienesīgām” darba vietām. Darbi ar iespēju “grozīties” bija daudziem “savējiem” iedzīvotājiem ciemā. “Speķis”, par kura piederību stukačiem neviens pat neiedomātos apšaubīt, tirgojās ar rezerves daļām. Jebkurš cits tajos laikos būtu dabūjis ilgus gadus aiz restēm par tām afērām, ko viņš klaji taisīja. Kad nodega viņa māja, ciema iedzīvotāju acīm atklājās pamatīga noliktava ar metāla plauktiem, kas bija pieslānīti ar tehnikas un auto, rezerves daļām. Bet bēdīgi slavenā izvešanu laika Naudītes partorga – sadista dēls taisīja štelles ar olām, vēl kāds cits, visiem zināms putns, brauca ar benzīna vāģi. Apmēram tādā garā liela daļa varai tīkamie bija ar samērā brīvu, maz kontrolētu pieeju materiālajām vētrtībām.

Pie dzelzceļa šajā ciemā esošajai Padomju saimniecībai bija divas lielas noliktavas. Viena bija minerālmēsliem, otra kombikormam. Tās atradās nostāk no mājām, krūmos ieaugušas un tām varēja piebraukt pa klusu, bet labu lauku ceļu, pa kuru varēja izbraukt uz lielās šosejas vai pa klusiem ceļiem aizbraukt uz kaimiņu ciematiem. Kombikorma noliktava uzturēja vīru ar “pukšķi”, kurš šodien neslēpj savu saistību ar VDK, un ļāva viņam bez naudas kreņķiem uzaudzināt dēlu – stukaču, kurš veda civilā ģērbtu milici, “brālēnu” pie drauga, nacionālista uz mājām, lai iegāztu par ieroču glabāšanu. Savukārt, minerālmēslu nolitava ļāva mātei izskolot topošo dzejnieci.

Admins
Cik noprotams, tad runa ir par Māru Zālīti, kuras vīrs ir KGB kapteinis… .

You may also like...

19 komentārs

  1. john saka:

    Rimju kaleja, komunistu sterva zalite.

  2. ANDRIS7 saka:

    VISU LABU NAKOSO DIENU!
    No ko,lai saka Janis Lusena,Mara Zalite,Andris Berzins ir Latvijas kapraci.
    Intervija ari pasaka,mes,tas ir judi busim,bet Latvija nebus.Parodijam
    veidota,maksliga,sodienas Latvija nekad makslas kultura nepiemines
    bataljona komandieri Oskaru Kalpaku,studentu rotas komandieri kapteini
    Nikolaju Grundmani,jatnieku nodalas virsleitnantu Peteri Krievu,
    artilerijas baterijas leitnantu Srinderu,kuri visi nomira miklainos
    apstaklos viena diena 6 marta 1919 gada,lai vinu vieta “paraditos” tikai
    viens Janis Balodis,nesdams lidzi lauru vainaga oreola slavu,kurs mierigi
    cauri visam latviesu genocidam nodzivo lidz 1965 gadam,ta ari pec sevis
    neko neatstajot,vienigi personigi ienemto generala amatu un savu dzives
    ilgumu.Kulturas maksla netiks piemineti latviesu legionari,vinu cinu
    gaitas kara,cinas pec kara,Kurela patriotiska armija.Rokoperas tingel-
    tangelu par tadiem neuztaisisi,ka visa cita dzives izsmiekla parodiju,
    jo tikai tadai atbilst Jusu domasanas veids,ka lielaka aprobezotibas un
    sizofrenijas pazime.
    Romas un Latvijas posts.Noteikta rasu politika,augstakam SS virsnieku
    dienestam,kuru vadija Heinrihs Himlers.
    a)via-midgard.info/news/analitika/antixristianstvo-kak-rasovo-
    religioznaya-doktrina.
    Vai viniem bija vajadziga dzives telpa austrumos?To vajadzeja judiem un
    anglo-saksiem,bet ligums ar Satanu bija japaraksta,ja viena ola Vacija
    maksaja vairakus miljonus marku un tauta bija uz bada robezas.
    a)via-midgard.info/news/triumf-voli-triumph-des-willens-1935.htm
    pec 30 min izslegts,bet YouTube ir viss garums pilniba.

    P.S. Butu labi,ja butu latviskais tulkojums.

    VELAK VEL/TENcINU

  3. Kabinets saka:

    Kabinets,2013-2014.gada,decembris un janvāris,106.nr.Par ebreju jautājumu (fragments).Varbūt kāds nav izlasījis-vekselis,parādzīme ir īstais ebreju Jahve.Ebreju himēriskā nacionalitāte ir tirgoņu nacionalitāte,noniecina dabu.Likumu viltīgu apiešanu viņi uzskata par lielāko pasaules mākslu.Viss tāpat kā “jaunajai latviešu “tautai.

  4. oponēt saka:

    Tagad tā moderni saka-oponēt,un šoreiz es oponēju Andrim.Labs karavadonis varētu tikai būt ,kas zina un saprot vismaz 50gadus uz priekšu.Tās”brīvības cīņas” pat nebija vērts pat ja nosita vienu Baltu cilvēku,bet toreiz nosita,pēc mēra laika,gandrīz visus Baltus.Nesenajā presē kalpakieši rakstīja,ka kalpaka vienīgais nopelns ir bijis,ka vīrs vazājies par lauku sētām lai visi ejot uz”nokaušanu”,tad arī viņu Balti”nomierināja”.Zemes reformā ienācējiem “jaunlatviešiem”sadeva zemes,kur piem. Sēlijā ir bijuši vairāki pagasti tikai no “jaunlatviešiem”.
    Arī šobrīd jaunlatviešiem ir darbs- L.Lapsam un citiem jaunlatviešiem savstarpēji ir liels cīniņš.

    Admins
    Lato Lapsa kalpo “pareizajiem”. Vakar tika momentā izdzēsts komentārs ar norādi uz rakstu: http://tautastribunals.eu/?p=17362
    Tieši tā, viņiem savstarpēji ir liels cīniņš.

  5. ES ! saka:

    Par Zaliti shaub maz, par Lusenu, kas zina! Ne nu skaidrs, kas aiz adas tiem likdeguniem ! Bet! Tapec nevajag ar viniem tirgoties,pashi aiztisies!

  6. Kapteinis saka:

    APSVEICU “tautas tribunālu” ar kārtējo uzvaru jauna antilatviska politiskā grupējuma izveidosanā, Jau sistemātiski “Visu Latvijai” balso kopā ar okupantu Saskaņas centru” Šodien VL kopā ar SC nobalsoja par “čekas maisu” iemarināšanu vēl uz 30 gadiem. lai slepkavas izzustu bioloģiskā veidā. Arī “tautas tribunālām” tagad būs kur rast fekālijas pret godīgiem latviešu patriotiem. Ja jau uzskatiet sevi par savas vienīgās taisnības sludinātājiem. tautas vārdā, tad tautai ir tiesības un jums pienākums publicēt “noziedznieku” sarakstu (atskaiti) kurus nošaus un kurus pakārs vai vienkārši apķēzīs ar fekālijām ,saražotas dezertieru lielummānijas un mazvērtības kompleksa “ēdienkartē”.

    Admins
    Nelauzi galvu, kaptein, tieši viņi būs tie, kuri atvērs šos maisus… .
    Domā par sevi, kas būs pēc maisu atvēršanas.
    Neviens tāljūras kapteinis- komunists bez “maisā iekāpšanas” nav izticis.

  7. ķiploks saka:

    kāpēc LRTT mājaslapa bija nepieejama uz brīdi? man jau aukstas kājas palika…

    Admins
    Kā ziņoja servera saimnieki, tad ir notikusi ielaušanās… .

  8. Lauku onka saka:

    Neviens tāljūras kapteinis- komunists bez “maisā iekāpšanas” nav izticis.
    —————
    Tieši tā. Un ja arī cilvēks jaunības muļķībā un karjerismā sapinies “maisā”, bet vēlāk būtu nācis pie sajēgas, uzvestos pavisam savādāk – rakstītu pavisam ko citu jeb vispār no kauna klusētu (kā to daudzi arī dara). Šinī gadījumā no kauna nav ne vēsts, tikai kašķība un uzbāzība. Katrs vārds, katra frāze brēc, ka biedram tikai elpa no maisa ir ārā. (Ja gribi maskēties, neizplūsti dusmās. Dusmās cilvēks kļūst neuzmanīgs.)

    Maisi bija jāizpako uzreiz. Tā kā to neizdarīja, tad tagad izmeklēšana ir jāsāk no nulles. Es personīgi vairs neuzticos pa šiem vairāk kā 20 gadiem čekistu simtiem reižu pārrevidētiem dokumentiem. Bet kas attiecās uz sodu par piederību maisu saturam, tad tam nedrīkst būt vispār nekādi termiņi un noilgumi un “karantīnā” jātura un jānovēro arī maisā bijušā bērnu bērni.

  9. informācija saka:

    Lai gan daudzu valstu līderi ir nolēmuši nedoties uz Soču olimpiskajām spēlēm, Latvijas prezidents Andris Bērziņš (komunists un daudzmiljonu zaglis) februāra sākumā klātienē vēros 2014.gada Ziemas olimpisko spēļu atklāšanas ceremoniju.

    Bērziņa nodomu doties uz Sočiem Krievijas pusei apstiprinājusi Latvijas prezidenta preses sekretāre Līga Krapāne, vēsta “RIA Novosti”.

    Šonedēļ ASV vēstnieks Krievijā Maikls Makfauls ļāva noprast, ka ASV prezidents Baraks Obama neapmeklēs Sočus un uz atklāšanas ceremoniju nosūtīs valsts delegāciju.

    Tāpat zināms, ka Soču olimpisko spēļu atklāšanu neapmeklēs Vācijas prezidents Joahims Gauks, kas, kā norāda ietekmīgais žurnāls “Der Spiegel”, tādējādi protestē pret cilvēktiesību pārkāpumiem Krievijā. Arī Polija, kurai nav tās labākās attiecības ar Krieviju, uz Soču olimpisko spēļu atklāšanu sūtīs delegāciju, kurā gan nebūs nedz premjera Donalda Tuska, ne prezidenta Broņislava Komorovska.

    Ne pārāk draudzīgu žestu paudusi arī Gruzija, kas gan pēc sīvām debatēm nolēmusi ļaut sportistiem piedalīties sacensībās, taču neviens valstsvīrs klātienē neapmeklēs Sočus.

    2014.gada Soču olimpiskās spēles sāksies 7.februārī un risināsies līdz 23.februārim.

  10. Lūk, kā... saka:

    Māra Zālīte pārsteigta, cik viesu ierodas uz viņas pirmā romāna atvēršanas svētkiem.
    http://www.kasjauns.lv/lv/zinas/138756/zalite-parsteigta-cik-viesu-ierodas-uz-vinas-pirma-romana-atversanas-svetkiem?news_com=1

    Bija tāds Edvīns, ko visi pazina kā Jāni, bet aiz muguras sauca par nezāli. Viņš 70-tajos draudzējās ar “Šurika piedzīvojumu” tipa kriminālajiem ieceļotājiem un ar tiem kopā bāza kabatās to, kas pieder citiem, brutāli pagrūžot mantas īpašnieka bērnus malā, lai tie ar saviem protestiem netraucē.

    Interesanti, vai par to arī ir rakstīts romānā?

  11. informācija saka:

    Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess neapmeklēs Soču ziemas olimpiskās spēles, piektdien pastāstīja Igaunijas Olimpiskās komitejas ģenerālsekretārs Sīms Sukless.

  12. Os saka:

    Visa Pasaule postpadomju Republikas cekas ” maisi” ir-publiskoti. Ta ir tada Informacija-kas ir visas Tautas kopipasums ar ” varoniem”,pat Cilveces,bet Latvija tas nenotiks-nekad,jo seit ir krievijas un krievu okupacijas pasparvalde-okupantu Valstiba. Vai ir iespejams kaut kur Pasaule,ka Hitleriskas Vacijas drosibas arhivus-kada Valsts iekarta-sleptu?Sleptu so svarigo informaciju! Ar zidiem uztaisitais Komunisms ir tiesi 10.reizu noziedzigaks rezims Pasaule un kurs lidz pat sodienai funkcione aktivi,ka sobrid okupetaja ar krieviem Latvija,ta krievija,Vacija nogalinaja tos pieminetos 6.milj.,zidu,bet zidu tauta lidzdaliba ar krievu tautu vismaz 70.milj.,Cilveku nogalinaja un turpina so Genocidu bezsoditi lidz pat sodienai un turpinas to ari rit,lidz bridim acimredzot,kad notiks Nirmberga-2,nosodot zidu tautu ar krievu,komunisms ir tiesi 10.reizu bistamaks un noziedzigaks rezims,neka nacisms bija.

  13. Os saka:

    Un tanis cekas ” maisos”,tos atverot,nebus nekads brinums,ka bus Kartinas gan uz piemeram Raivi Dzintaru un Domboru,tas nekas,ka vini vel nebija dzimusi 80.gados,bet kartinas tacu ir un taisnojies tad-ka neesi Ezelis,jo tie ” maisi” ir tukstosam reizu parrakstiti uz so bridi,ar tiem pasiem VDK-DP-SAB Komunistiem,gandriz vai puse Kartinu jau ir-izzagtas. Protams vajag publiskot,bet viltojumu tur ari ir daudz un ar katru dienu paliek tikai vairak. Biedri nesnauz,bet aktivi darbojas,Gazi grida,biedri!

  14. Atcerēsimies, ko paredzēja Pauls Gōbls saka:

    Delfos latviešu valodā šis Delfos krievu valodā raksts nav atrodams.

    http://rus.delfi.lv/news/daily/politics/inguna-sudraba-ob-okkupacii-nuzhno-zabyt.d?id=43896634

    Ингуна Судраба: об оккупации нужно забыть

    Бывший руководитель Госконтроля и лидер нового движения “Латвия — мой дом” Ингуна Судраба не видит смысла дискутировать о советской оккупации. Об этом она заявила в интервью Латвийскому радио — 4.

    “Не надо жить прошлым. Это личная ошибка каждого человека, если он не может избавиться от прошлого. Нужно простить всех и жить сегодняшним днем”, — сказала Судраба, добавив, что национальная напряженность создается искусственно, чтобы люди не думали о более серьезных вещах.

    Судраба рассказала, что программа созданного ей недавно общественного движения “Латвия — мой дом” будет готова в конце января — начале февраля. Основной принцип, которым она руководствуется при создании организации — “страна должна быть такой, чтобы каждый чувствовал себя здесь как дома”.

    Экс-руководитель Госконтроля также заявила, что не планирует выставлять свою кандидатуру на пост премьер-министра. Она сообщила, что не получала предложений от “Центра согласия”, равно как и от каких-либо других политических сил. Так Судраба прокомментировала прозвучавшую в прессе информацию о том, что представители “ЦС” на переговорах с президентом Андрисом Берзиньшем выдвинули своего кандидата на пост главы правительства, однако отказались назвать его имя публично.

    “Было бы лучше если бы все огласили свои кандидатуры и поводов для сплетен бы не возникало”, — сказала Судраба. Она также выразила мнение, что партия “Единство” не оставит попыток возглавить правительство. ” Я не верю, что “Единство” уйдет — я видела этих людей в деле много лет. Зная их цинизм, то, как они дорожат своими должностями, я не верю, что они уйдут”, — сказала экс-глава Госконтроля.

    —————————-

    Atcerēsimies, ko paredzēja Pauls Gōbls (Paul Goble) :

    2013. gada 15. novembris 16.44

    LATVIJAS OKUPĀCIJAS MUZEJA PIEAUGOŠĀ NOZĪME
    THE GROWING IMPORTANCE OF LATVIA’S OCCUPATION MUSEUM
    Apsveikums Latvijas Okupācijas muzeja 20. gadadienā 2013. gada 1. jūlijā
    Pauls Gōbls (Paul Goble)
    Latvijas Okupācijas muzeja Goda padomes loceklis
    Kad pirms divdesmit gadiem dibināja Latvijas Okupācijas muzeju, lielākā tiesa cilvēku Latvijā un vēl vairāk – ārvalstīs domāja. ka tas būs īstermiņa pasākums, veids, kādā zem padomju okupācijas daudz cietušie Latvijas iedzīvotāji atcerēsies un apvienosies. Taču Okupācijas muzejs tagad ir svarīgāks, nekā tas bija, kad to dibināja, un tas būs vēl svarīgāks pēc divdesmit gadiem, nekā tas ir tagad. Ir trīs iemesli, kas pamato šo slēdzienu, kas citādi varētu likties intuitīvi nepareizs.
    Pirmkārt – ir notikusi paaudžu maiņa. Kad muzeju atvēra, iespējams ap 95% Latvijas iedzīvotāju bija personīgas atmiņas par Padomju Savienības nodarījumiem: nelegālo Latvijas okupāciju un gandrīz 50 gadu ilgo nelegālo valdīšanu Latvijā. Viņiem nebija daudz jāstāsta par to, kas bija noticis, lai gan arī viņi pilnībā neapzinājās šo gadu briesmu darbus. Un viņiem noteikti vajadzēja vietu, kur viņi varēja pulcēties un gremdēties atmiņās. Tā viņiem bija Okupācijas muzeja nozīme toreiz.
    Tagad, kad pagājuši divdesmit gadi, daudz mazāka kļuvusi Latvijas iedzīvotāju daļa, kam ir personīgas atmiņas par padomju pagātni. Tikai nedaudzi zem 30 gadu vecuma var atcerēties, kā tas toreiz bija, un pat nedaudz vecākiem atmiņas neiesniedzas okupācijas ļaunākajos gados. Ļoti iespējams, ka latviešu daļa, kam par šo laiku ir personīgas atmiņas, nepārsniedz 60%. Tā ir nozīmīga, bet jau daudz mazāka daļa nekā pirms divdesmit gadiem. Okupācijas muzejs ir vēl svarīgāks tagad nekā laikā, kad to dibināja, jo pastāv risks, ka aptuveni četri no desmit latviešiem varētu okupāciju aizmirst.
    Skatoties vēl divdesmit gadus tālāk nākotnē, situācija 2033. gadā būs vēl sliktāka. Tā latviešu daļa, kuros būs palikusi dzīva okupācijas briesmu atmiņa būs sarukusi vēl vairāk, iespējams līdz ne vairāk kā 20%. Ja nebūs vietas, kāda ir Latvijas Okupācijas muzejs, kas fokusēs Latvijas un pasaules cilvēku uzmanību, būs grūti, lai neteiktu – neiespējami, saglabāt dzīvu atmiņu par tik centrālu notikumu nācijas dzīvē.
    Jau tagad pārāk daudz latviešu ir aizmirsuši, ka viņu tagadējais un nākotnes statuss ir pakļauts lielam riskam, ja viņi neuzturēs dzīvu valsts kontinuitātes principu kopš 1920. gada. Daudzi Latvijas likumi zaudētu spēku, ja tauta nolemtu, ka Latvijas leģitīma pastāvēšana neturpinājās okupācijas periodā, bet ka Latvijas valsts tika no jauna radīta 1991. gadā. Tieši tāpēc ASV un citu Rietumu valstu okupācijas de jure neatzīšanas politika ne tikai bija svarīga, bet turpina tāda būt un kļūs arvien svarīgāka.
    Otrkārt – ir notikušas ģeopolitiskas pārmaiņas. Kad 1993. gadā dibināja Okupācijas muzeju, Krievijas Federatīvās Republikas prezidents Boriss Jeļcins atbalstīja Latvijas neatkarību, ko ar savu parakstu apliecināja 1991. gada 13. janvārī. Tai laikā Rietumi bija aktīvi ieinteresēti Latviju un tās Baltijas kaimiņvalstis piesaistīt NATO un Eiropas Savienībai. Tādēļ Latvija atradās ievērojami priviliģētā pozīcijā, kāda tai nebija bijusi agrāk.
    Tagad situācija ir dramatiski mainījusies. Krieviju vada cilvēks, kurš nožēlo Padomju Savienības sabrukumu un kurš ir aizstāvējis gan Staļina rīcību Somijā, gan Baltijas valstīs. Rietumi, pārdzīvojuši “vēstures beigu” brīdi, acīmredzot uzskata, ka Latvija un tās kaimiņi ir dabūjuši visu, kas tiem pienākas un viņiem nav vairs vajadzīga sākotnējā uzmanība un atbalsts. Šī nav Latvijai labvēlīga situācija, un Okupācijas muzejs nepārprotami atgādina – kāpēc.
    Neviens nevar pareģot 2033. gada ģeopolitisko situāciju, bet pastāv liela iespēja, ka Latvijai būs jāsastopas ar pieaugošiem vārguļojošas, bet revizionistiskas Maskavā centrētas valsts izaicinājumiem un mazāku Rietumu atbalstu nekā tagad. Šāda situācija nav neizbēgama, bet ir būtiski, ka Latvija apzinās šo risku un spēj rīkoties veidos, kas vēsturi virza tai vēlamā virzienā. Latvijas Okupācijas muzejs ir būtiska sastāvdaļa šajos centienos.
    Treškārt – un tas ir visnotaļ pats svarīgākais – Latvijā pieaug mankurtizācija. Dažam labam šis termins būs nepazīstams, bet tam ir visnotaļ reāla izpausme. Savā klasiskajā romānā Un garāka par mūžu diena ilgst kirgizu autors Čingizs Aitmatovs stāsta par mankurtiem, sevišķu vergu šķiru, kuriem uzvarētāji atņem viņu atmiņu par pagātni. Bez šīm atmiņām, Aitmatovs saka, nācijām, tāpat kā indivīdiem, nevar būt nākotnes, jo bez skaidras atmiņas par pagātni viņi nolemti dzīvei mūžīgā tagadnē. Šajā stāvoklī viņi beidz būt, kas viņi reiz bija, un citi viņus var viegli kontrolēt.
    Masu mediju un starptautisko komunikāciju eksplozīvā attīstība ir devusi daudz pozitīva, bet tā ir arī iedragājusi vai vismaz pārveidojusi tradicionālās identitātes. Šīs briesmas nav nekur tik lielas kā Latvijā. Viena no latviešu labākajām rakstura īpašībām ir pretimnākoša un atvērta attieksme pret citiem, bet tieši tā kļūst par vājo vietu, jo atļauj šiem citiem izmantot latviešu atvērtību, lai mainītu uzskatus par latvietību veidos, kas ļauj viņiem graut nācijas pamatus un tai uzspiest savu gribu.
    Pirms divdesmit gadiem šāda iespēja nelikās tuva. Tagad, turpretī, tā ir tik acīmredzama, ka neviens, kam rūp Latvija un latvieši, to nedrīkst atstāt neievērotu. Un vēl pēc divdesmit gadiem šī situācija būs vēl sliktāka, ja vien netiks darīts viss iespējamais, lai aizsargātu un aizstāvētu Latvijas nacionālo atmiņu. Latvijas Okupācijas muzejs ir viens no vissvarīgākajiem nacionālās atmiņas aizsargātājiem un aizstāvjiem. Esmu priecīgs, pievienot savus slavas vārdus institūcijai, kuras nozīme no gada uz gadu tikai pieaug.

  15. Ex-seržants (lit.pseidonīms) saka:

    Ekskontroliere un „100 tūkstošu sekotāju” kustības Latvija – manas mājasdibinātāja Ingūna Sudraba savā nesenajā intervijā Latvijas radio 4 izteicās, ka nav nepieciešams meklēt atbildi uz jautājumu, vai 1940. gadā notika Baltijas valstu okupācija no PSRS puses, un par to labāk aizmirst. Pilns intervijas teksts šeit -http://lr4.latvijasradio.lv/lv/raksts/aleksandr-studija/sudraba-ob-okkupacii-nuzhno-zabit.a31814/

    Varbūt cienījamai kundzei taisnība un nav vērts ņemt galvā PSRS laikā šeit sabraukušo pasaules staiguļu un revolucionāro matrožu pēcteču uzskatus par to, ka LR iekļaušana „draudzīgo tautu saimē” nesa vienus vienīgus labumus? Tam varētu piekrist, ja šo jautājumu izskata atrauti no citiem pašreiz aktuāliem procesiem. Tikai atrauti nesanāks.

    Un šie procesi ir šādi – Kremļa inspirēta ideoloģiska kampaņa ar PSRS laiku idealizēšanu un nostaļģijas izraisīšanu, kam pamatā ir viens – impērijas atjaunošana. Un to arī Kremļa saimnieks Vladimirs Putins neslēpj, paziņojot, ka PSRS sabrukums ir bijusi lielāka 20.gadsimta ģeopolitiskā kļūda.

    Un, lai to panāktu, tiek izmantots viss – sākot no šantāžas ar energoresursiem un tirdzniecības embargo un beidzot ar kinematogrāfu un popkultūru. Lūk, O.Gazmanova hīts Esmu piedzimis Padomju Savienībā, ko viņš prezentēja, uzstājoties Kremlī par godu KF Konstitūcijas pieņemšanas gadadienai (personīgi nav skaidrs, kāds šai dziesmai sakars ar KF konstitūciju) – http://www.youtube.com/watch?v=sKBNzMjuu4o

    Viena lieta, ja ar vēstures viltošanu nodarbojas tīmekļa komentētājs vai pseidokultūras nesējs, bet pavisam kaut kas cits, ja to dara lielvalsts vadītājs, turklāt nemākulīgi un nepiedodami putrojoties ar gadskaitļiem.

    Lūk, Vladimira Putina atbildes uz Igaunijas TV žurnālistes jautājumiem kādā no preses konferencēm – http://www.youtube.com/watch?v=EFJOyQ5gcPs. Citāts (2:50): „Ja 1939.gadā Baltijas valstis tika iekļautas PSRS sastāva, tad 1941.gadā PSRS tas nevarēja okupēt, jo šis valstis jau bija PSRS sastāvā.” (Izcēlums mans.)

    Jāpiebilst, ka runa jau nebija par kaut kādām kompensācijām vai deportācijām, bet vienkāršu cilvēcisku atvainošanos. Tā vietā, lai atvainotos, Kremļa saimnieks atsaucas uz PSRS Tautas deputātu kongresa 1989.gada pieņemto rezolūciju par Molotova – Ribentropa pakta nosodīšanu un par okupāciju ne vārda. Faktiski izvairās no atbildes, vienlaikus izceldamies ar totālu vēstures jautājumu nezināšanu.

    Atsaucās gan uz saviem „izcilajiem” universitātes pasniedzējiem, kurus esot klausījies alus dzeršanas starplaikos. Vai gadījumā viens no šiem „izcilajiem” pasniedzējiem nav bijis nenogurstošais publicists Arturs Priedītis kompānijā ar savu domubiedru S.Kurginjanu ?

  16. Valdis Freimantāls saka:

    Kmunisti visu vilto jau pašos pamatos. Naivi ir murgot, ka okupācijas muzejs ir taisnības nesējs.

    Naivajiem cilvēkiem tā var likties!

    Es griezos pie OM vadības pēc brutālās Rīgas Latviešu Biedrības iznīcināšanas 1993. gada 18. februāra naktī ar oficiālu iesniegumu par pretlatvisko postkomunisma akciju. Man atbildēja mutiski, ka OM interesē tikai vecie laiki – ne šodiena.

    Tas skaidri pierāda viltvāržu plānus – visur un visu vada čekisti! Visur pie teikšanas ir pretlatviskie spēki. Msskēti un “iesmaržināti”.

  17. Valdis Freimantāls saka:

    Okupacijas muzejs ir komunistu un čekistu izveidots privātīpašums!

    (Lai tautu mānītu – visas nozīmīgas lietas un dokumentus savāc un “IZNĪCINA”)

    Viņi piedalījās manas ekspozīcijas likvidēšanā Rīgas Latviešu Biedrībā 1993. gada 18. februāra naktī.. Ekspozīcija par izsūtītajiem latviešiem tika iznīcināta pirmajā stāva.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *