Rids Bruners. Kas ir nauda ?

Sveiki !

Aizsākām apspriest nodokļus un naudu, kas no mana viedokļa ir ļoti svarīga tēma.

Tāpēc gribētu piedāvāt vērtējumam rakstu, kurā skaidroju naudu saistībā ar cīņām ap kriptovalūtām.






Par grāmatvežiem un kripto.

Kas ir nauda ?

Nesen Valdis Dombrovskis (turpmāk tekstā – Valdis) bija ierunājis interviju http://www.delfi.lv/bizness/biznesa_vide/kriptovaluta-nav-nauda-iesaka-pardevet-bitkoinus.d?id=50200881 . Kriptovalūta (turpmāk tekstā – kripto) patiesībā nekāda valūta neesot. Kas tas ir, mēs nezinām, bet tas mūs netraucē to regulēt un aplikt ar nodokļiem. Latvijas VID saka, ja kāds nopērk kripto, tam jāreģistrē uzņēmējdarbība un jāmaksā nodokļi.

Kad runā grāmatvedis, visi uzmanīgi klausās. Var droši laist gar ausīm ekonomistu un finanšu analītiķu pļāpas, bet grāmatveži runā par lietu. Valda karjeras lidojumu, droši vien, noteica daudzi faktori, tomēr grāmatveža ķēriens būs bijis par pamatu profesionalitātei. Intervijas kontekstā palūkosim noskaidrot, ko vēl sliktu viņš mums varēja pateikt par kripto, bet nepateica.

Pirmkārt: Kripto brīvi tirgo biržās, līdzīgi kā citas netveramas lietas. Ja spekulācijas rezultātā iegūta peļņa, to apliek ar kapitāla pieauguma nodokli. Lielbritānijā, piemēram, tas ir noteikts saudzējošu 10% apmērā. Tomēr tieši kripto tirgotājiem cenšas piesiet uzņēmējdarbību, aplikt ar ienākuma nodokli un nez ko vēl. Kāpēc tā? Tāpēc, ka kripto nav esošās monetārās sistēmas elements.

Brīva kripto lietošana iespējama tikai cilvēku sabiedrībā, nevis esošajā finansiāli – politiskajā vergu piramīdā. Kripto ideoloģija ir brīva vērtību apmaiņa, saistībā ar “gudrajiem līgumiem” (smart contracts). Tas ir, jebkuras personas var veikt savā starpā darījumu. Darījums var būt cik patīk sarežģīts. Nevienai citai personai (valstij, bankai..), kas nav iesaistīta darījumā, gar to nav nekādas daļas.

Tāpēc kripto lietošanu cenšas apgrūtināt, diskreditēt un lietotājiem sagādāt zaudējumus un problēmas.

Otrkārt: Kripto jau sen lieto kā maksāšanas, uzkrāšanas un finansēšanas līdzekli. Kas gan cits, ja ne nauda tas ir? Tomēr Latvijas VID to sauc par preci un finanšu instrumentu, un liek grāmatot bilances preču kontos. Valdis kripto piesardzīgi dēvē par aktīviem, kuros ietilpst gan nauda, gan preces, un vēl daudz kas cits.

Ja kripto uzskata par preci, tā apriti var pārvērst galīgā absurdā. To var aplikt ar PVN un pieprasīt atskaites par darījumu partneriem, saistībā ar 0% PVN likmes piemērošanu. Darījumus ar Ķīnu un ASV var uzskatīt par importa / eksporta operācijām, uzlikt tarifus, un tādā garā.

Treškārt: Kad kripto pērk un pārdod par bezskaidru naudu (fiat naudu), darījumus reģistrē. Atkarībā no darījumu apjoma, par attiecīgajām personām sāks interesēties finanšu “orgāni”.

Paši kripto / fiat dīleri ir esošās sistēmas daļa, kas gūst fantastisku peļņu no komisijas naudām. Šajā tirdzniecībā blēžiem dod pilnu vaļu.

Kripto lietotājus cenšas marginalizēt. Valdis pieminēja “cīņu pret naudas atmazgāšanu“, kas attiecīgos subjektus ierindo korumpantos, kā arī narkotiku, ieroču un prostitūtu tirgotājos. Izmanto daudzās nepilnības pašos kripto, un to visu aprakstīt varētu gari un plaši.

Par ko īsti notiek cīniņš?

Kas galu galā ir nauda?

Nauda ir zelts, sudrabs un parādzīmes.

Naudas definīcija ir atrodama RB-01 punktā 6, un tā izskaidrota materiālos, uz kuriem norādīju iepriekš. Skatiet LRTT https://tautastribunals.eu/?p=45525 . Raksts ir par kripto, tāpēc aplūkosim naudu no šī skatpunkta.

Kripto var izdot jebkurš, kas to vēlas darīt ar atbildību. Tas ir, persona, ģimene, pašvaldība, valsts un uzņēmums ar pilnu atbildību. Pagaidām tas izpildās visai nosacīti. Piemēram, bitkoina autors / izdevējs slēpjas saprotamu iemeslu dēļ. Tomēr savu valūtu viņam ir izdevies radīt tik veiksmīgi, ka daudzi lietotāji joprojām izvēlas tieši bitkoinu. Tāpēc to reizēm dēvē par “digitālo zeltu“, un pircēji balso vairāk par jauno globālo ideju, nevis par pamatā esošo aktīvu. Arī veiksmīgi ralizēta ideja ir aktīvs.

Ir ieviestas kripto emisijas, aprites un uzglabāšanas tehnoloģijas. Kripto izmanto projektu finansēšanai. To izmanto kā uzkrāšanas līdzekli, un var uzglabāt datorā, internetā, uz atsevišķas iekārtas vai uz papīra.

Vai kripto ieviešana nozīmē pāreju uz cilvēku sabiedrību? Nē, nekādā gadījumā. Jo augstāka tehnoloģija, jo vairāk tā atkarīga no nodrošinājuma. Vai programmas izstrādātas bez kļūdām, un vai mēs pilnībā uzticamies to autoriem? Nē. Vai mēs esam droši par savu datoru, internetu un pakalpojumu piegādātajiem internetā? Nē. Vai mēs kontrolējam sakaru sistēmas un elektrību, ar ko to visu darbināt? Protams, ka nē.

Tāpēc kripto ir tikai mēģinājums aizsākt cilvēku sabiedrību, saglabājot esošo augstās tehnoloģijas līmeni. Ja to izdarīt neizdosies, nāksies spert soli atpakaļ tehnoloģijā. Tas ir, rakstīt parādzīmes uz papīra, un maksājumiem izmantot arī zeltu, sudrabu un preces.

Lūdzu, mēģiniet iztēloties, kā tas notiks.

18.07.18                 Rids Bruners

You may also like...

10 komentārs

  1. AGedroics saka:

    VĒL VIENS NENORMĀLAIS ATRADA SEV RADNIECĪGU DVĒSELI L.G. PERSONĀ !!! :)))
    .
    .
    .
    Admins
    Mēs priecājamies, ka mums vismaz viens “normālais” ir: https://tautastribunals.eu/?p=44603

  2. Odze. saka:

    Kriptovaluta. Bitcoini,litcoini un citi ziepju burbulji ir Antikrista nauda. Jana AtklasmesGramataa ir sacits par Zveru.
    Tad luk,ja mes zinam,ka Bibele ir korigeta neskaitami un nebeidzami,tad pilnu sis gramatas tekstu vergiem,jeb goijam
    nav atlauts skatit un lasit. Bet Romas sirdii ,aiz septinam atslegam aizslegtajaa bibliotekaa ir ,,apglabati,, pilni teksti
    autentiska originalmateriala,kas vesta visu par visu . Variet iedomaties- cik svariga vienmer sii vieta bijusi Tumsas Spekiem!
    Tik daudz lidz mums tomer ir nonacis,kaa varam izlobit no teksta un garigu cilveku skaidrojuma: Uz Zemes bus-
    viena tauta,viena ticiba,viena nauda un viens Valdnieks. Sarkanos (Kristus tautu) nogalinas uzreiz, Zilos (Satanistus)
    ievietos slegtas zonaas un cietumos, bet ,,neitralos”” ,kuri netic nekam ,izmantos par vergiem ka dzivniekus…
    Tatad- Nauda jau radita,Templis Tam Valdniekam Jeruzalemee jau top , cipari,zimes visas malaas ,uc. simboli?… virsu
    skrien. Un Viena tauta berzee rokas un nevar sagaidit ,,labos laikus,,…

  3. no malas saka:

    Klau, a.gedroic-pintiki, tu esi kretiins, jo tas , kaS CIENA Latviju un latviskumu, NEKAD tik pretiigi jeeli un zemiski nesmirdeetu ne te,ne kur citur, pilniigi neatkariigi no savaS IDEOLOGIJAS VAI UZSKATIEM1 bET , KAd tu te ielien,tas esi kaa vanku audzinaats smerdelis, kas apkauno latviskus cilveekus un savu pascienu
    .
    .
    .
    Admins
    Viņš nav latvietis… .

  4. RB saka:

    Pāreja uz taisnīgāku naudas sistēmu neatrisinās ne personiskās, ne sabiedrības problēmas. Cilvēkam / ģimenei jācenšas nodrošināt sevi pašiem, iespēju robežās veicot (individuālu) uzņēmējdarbību. Labi, ja sevi var nodrošināt ar profesionālu prasmi. Ja nē, var sākt ar amatniecību.

    Jābūt gataviem būtiskām izmaiņām sabiedrībā. Būt gatavam, galvenokārt, nozīmē saprast, kas notiek. Tāpēc arī šie raksti un diskusijas. Mūsu izredzes nemaz nav sliktākas, kā attīstītajās valstīs. Attīstība un bagātība līdz šim tika sasniegta uz “neattīstīto” rēķina.

    Kurš un kā nodarbojas ar biznesu, piemēram, Lielbritānijā? Nesen biju ielūgts piedalīties “eksporta veicināšanas” seminārā, ko Glasgow pilsētā rīkoja viena no vadošajām bankām. Tur bija sanākuši nelielu uzņēmumu īpašnieki, augstā vidusšķira, zieds un cerība.

    Semināra motīvs bija apmēram tāds: nu mēs neesam Eiropā, domāsim, kā iekarot ārzemju tirgus ar britu precēm. Tas nekas, ka izņemot viskiju, mums nav ko eksportēt. Mūsu uzdevums ir izrādīt vēlmi un entuziasmu to darīt. Tā nu mēs klausījāmies un skatījāmies runātājos ar auna skatienu, aplaudējām attiecīgajās vietās un daži uzdeva jautājumus un izteica jūsmīgas piezīmes. Ar vēl lielāku sajūsmu visi metās uz sagādāto vīnu un uzkodām, kad eksekūcija bija galā.

    Kā parasts, vēroju notiekošo no malas. Vai no šiem uzņēmējiem ir kāds, spējīgs kaut ko izdarīt saviem spēkiem? Ja viņam nav pie rokas viss nepieciešamais, bez ideāli sakārtotās vides, bez dāsnas kredītlīnijas un saprotošiem bankas ierēdņiem, kad ir grūtības ar naudas plūsmu? Bez vajadzīgajiem sakariem, kas dod iespēju notirgot savu preci, ja ir iespēja atvērt pareizās durvis?

    Tas ir veids, kā taisa biznesu, visi ir apmierināti, un sistēma ir diezgan stabila. Turpretim Latvijā “uzņēmēju” un augsto ierēdņu statusa uzturēšanai katru gadu vienkārši nozog 5 miljardus Eiro. Kas ar šiem notiks, kad debesmanna izbeigsies, nav svarīgi. Vai būs saglabājušies cilvēki, kuri spēs paši kaut ko uzsākt?

  5. RB - Odze saka:

    Kriptovalūta (kripto) ir elektroniskas parādzīmes. Precīzāk sakot, kripto ir jābūt parādzīmei, pretējā gadījumā ar to kaut kas nav kārtībā. Tas darbojas diezgan vienkārši, un varētu minēt dažus piemērus.

    Ir tāds Ethereum (ETH), kura vērtību izsaka ar mašīnlaiku. Tas ir, operāciju veikšanai patērē ETH sistēmas resursus, kur ietilpst viss: datortehnika, programmas, sakaru kanāli, operātori un viss pārējais. Ja kāds pērk preci, maksājot ar ETH, tad viņš maksā preces cenu + nelielu samaksu par pašas operācijas veikšanu. Tas ļoti asprātīgi izdomāts, piemēram, ja man pieder 1 ETH, es varu uzskatīt, ka man pieder sistēmas resurss (piemēram) 100 000 operāciju veikšanai.

    Ja gribas ko taustāmāku, varam aplūkot Venecuēlas valsts oficiālo kriptovalūtu Petro. Aiz katras Petro vienības stāv nevis burbulis, kā Jūs rakstiet, bet gan kārtīga muca pilna ar Venecuēlas naftu. Par to iesaku palasīt internetā, man rakstīt negribas. Lieta tā, ka Petro koncepts ir kā norakstīts no mana raksta, uz ko norādīju iepriekš, skatiet LRTT https://tautastribunals.eu/?p=45525 . Par to var pārliecināties, izlasot oficiālo Petro aprakstu http://www.elpetro.gob.ve/pdf/en/Whitepaper_Petro_en.pdf

    Par Tumsas Spēkiem Jums droši vien ir taisnība, arī es centos rakstā uz to norādīt. Piemēram, ja internetu izmantos tikai blēņām, būs jāņem internets nost. Tomēr negribas ticēt, ka tā notiks.

  6. Sīrs saka:

    Cilvēku apziņas kvalitāte nosaka ,kāda būs nākotne. Uz paplātes neko klāt nenesīs neviens un topošie vergturi ne tik ! :)))

  7. RB - Sīrs saka:

    Manuprāt apziņas kvalitāte sākas ar spēju saprast notiekošo. Tad saprast savu vietu mainīgajā pasaulē un formulēt savu pozīciju tajā. Tad nolemt, ko es konkrēti darīšu, lai saglabātu savu neatkarību, un spētu nodrošinat sevi un savu ģimeni. Ar ko un kā es sadarbošos, lai sasniegtu savus mērķus.

    Vai variet to komentēt?

  8. Sīrs - RB saka:

    Dzīvei pašai kā tādai jēgas nav , jēgu katrs pats sev rada . No jēgas satura tad arī būs atkarīga apziņas kvalitāte .
    Es gan par apziņas kvalitātes izaugsmes sākumu uzskatu Esības , savas dziļākās Būtības izcelsmes jautājumu …
    Bet katram ir savas prioritātes . :)

  9. RB - Sīrs saka:

    Jūs droši vien esiet uz filozofiju un apceri orientēta persona. Tomēr arī es varētu Jums šo to pastāstīt par Esību.

    Kad esošās valstu sistēmas degradēsies tik tālu, ka elektrību saņemsim pāris stundas dienā, ceļus neremontēs vispār, nekur aizbraukt nevarēs, pārtiku nāksies meklēt un domāt, kā par to samaksāt, bet bērni raudās un prasīs ēst. Kad gāzes nebūs, degvielu pārdos pudelēs un ziemā sildīsimies ar malkas krāsniņām. Kad apkārt klīdīs izbadējušies klaidoņi un bandīti, bet vīriešiem būs jāgādā ieroči ar ko aizsargāt savas ģimenes. Kad būs jāvienojas ar kaimiņiem par dežūrām 24 stundas dienā, 7 dienas nedēļā. Kad pēc ūdens būs jāiet kilometrs uz pumpi.

    Tad Esības jautājums atņirgsies visā savā sātaniskajā krāšņumā. Es tikai gribēju, lai arī jūs būtu nedaudz sagatavots šī jautājuma risināšanai.
    .
    .
    .
    Admins
    Galēja, bet laba atbilde.
    Ja Latvijā viss tā turpināsies, tad tieši tādas būs arī sekas… .

  10. Sīrs - RB saka:

    Paldies par padomu. Esmu sagatavots pietiekoši , lai šos jautājumus pozitīvi atrisinātu. Divas trešdaļas no manas dzīves pieredzes ir visai ekstrēma ! :)))

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *