L. Purs. Cirpsim biezāku vilnu

Cirpsim biezāku vilnu

 A-123Samazināt, griezt, apcirpt, paaugstināt nodokļus, grābstīties pat ap to pensionāru maciņiem, kuros valsts ieliek līdz 165 latiem mēnesī, ar 8 latu pabalstu bērnam mēnesī piebremzēt dzimstību un – kā gudri komentatori pasākuši sacīt – utt. un tā joprojām. Starptautiskie naudas aizdevēji pieprasa aizvien neatlaidīgāk – tērēt tik, cik nopelnam, pieprasa sabalansētu budžetu. Diemžēl ne Saeima, ne valdības neiedrošinās skaitīt desmitiem un simtiem miljonu latu tur, kur tie pazūd kā sniegs aprīļa saulē. Bija un vairs nav.

„Vecos laikos zinājām, kas ir pašvaldība un kas – patvaldība. Šodien iedrošinos apgalvot, ka Latvijā abi jēdzieni apvienojušies, un mēs piedalīsimies vai nepiedalīsimies patvaldniecisku pašvaldību jeb pašvaldību patvaldnieku vēlēšanās” – tā rakstīju laikrakstā Diena (08.02.1997.) „Nepārtraukti pazūd miljonos rēķināmas materiālās vērtības, jaunradušās juridiskās personas piesavinās daudzstāvu dzīvojamos namus, no kolhoziem pārtapušās paju sabiedrības slepus izmanto labāko aramzemi, mistiskie ārpusbudžeta miljoni tiek izniekoti pa labi un pa kreisi, toties pie pašvaldību piebrauktuvēm stāv lepni limuzīni, noris nepārtraukti braucieni uz ārzemēm un banketi, pat Rundāles pilī. Un laimīgi ir tā pagasta iedzīvotāji, ja pagastvecis pensijas vecumā un tik pieticīgs, ka viņa vienīgā vēlēšanās pasēdēt iespējami mierīgāk krēslā ar algu, kura tomēr lielāka par pensiju.

No pašvaldību puses noris nepārtraukta rīvēšanās ar valdību, diemžēl nav dzirdēts, kauču viena pašvaldība – jā, jā, kauču viena, kurā tikai godīgie – būtu sākusi uztraukties par kliedzošām nelikumīgām izdarībām un morālu pagrimumu pašvaldību darbībā, t.i., ierosinātu procesu, ko sauc par pašattīrīšanos” un, ja partiju un apvienību „programmā neizlasīsim ierosinājumus par nepieciešamību nodrošināt pašvaldību pašattīrīšanās procesu, tad mēs atkal ievēlēsim tos pašus pašvaldību patvaldniekus vai jaunuzradušos, kuri var būt vēl alkatīgāki patvaldnieki.”

Latvija iekrita parādjūgā. Esam aplaupījuši pat nākamās paaudzes.

Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) frakcijas vadītājs A, Brigmanis publiski nostājas pret pensiju samazināšanu, draud ar Saeimas atlaišanu, tātad atkal grib demokrātijas teātri, bet nedod ne mazāko mājienu, kā ietaupīt 2011. gadā šos nelaimīgos 50 miljonus latu. Taču tieši ZZS kā Latvijas lauku pārstāvei vajadzētu to vislabāk zināt, kur visbiezākā vilna, un tātad vispirms cērpama.

Lai izvairītos no tik ierastās tukšvārdības, ieskatīšos pirmskara statistikā, 1937. gadā Iekšlietu ministrijas pašvaldības departamenta izdevumā Vidzemes pagastu pašvaldības. Lai gan šodien lauku kantori pārblīvēti ar datoriem, bet toreiz bija tikai ar pirkstu bīdāmi skaitīkļi, tomēr šajā senajā apkopojumā atradīsim neiedomājami plašu un izsmeļošu informāciju, par kādu varam tikai sapņot, piemēram, „summas ir uzdotas absolūtos skaitļos pēc pagastu budžetiem un grāmatām. Pēc absolūtiem skaitļiem tomēr nav iespējams salīdzināt, vai pagastam ir liels vai mazs budžets, vai izglītībai tas izdod daudz vai maz, jo pagastā var būt 1 000 iedzīvotāju un arī 5 000 un, dabiski, ka pēdējam absolūtos skaitļos būs lielāks budžets (..)”

Protams, šodienas latam nav vairs pirmskara segums, un tomēr tie ir samērojami. Bijušajā Cēsu apriņķī ietilpa 36 pagasti, tie 1936./37. saimnieciskā gadā iztērēja administratīviem izdevumiem 265 996 latus, turpretī šodien Cēsu novadiņš – Cēsu pilsēta un Vaives pagasts – ieplānojis notērēt 1 400 522 latus vispārējiem valdības dienestiem, bet atpūtai, kultūrai, reliģijai – 5 444 615, un vispār izdevumi 2011. gadā sasniegs – 18 652 470 latu! Miljonāri!

Vērtīgajā apkopojumā Vidzemes pagastu pašvaldības varam izlasīt: „Pagastu pašvaldību vadītāji – pagastu vecākie, kam jāpārzina pagasta pašvaldības saimniecība un jārūpējas par pagasta labklājību, saņem šādu atalgojumu (..)”. Kā piemēru izvēlos Cēsu apriņķi: algu no 10-20 latiem saņem viens, no 21-30 četri, no 31-40 divdesmit pieci, no 41-60 četri, no 61-80 divi, pāri par 80 latiem – nevienam pagastvecim tādu algu nemaksā! Cēsu apriņķa 36 pagastu administratīvie izdevumi caurmērā uz 1 iedzīvotāju – 5 lati un 14 santīmi.

Kur toreiz radās tādi patrioti? Vietējo vecsaimniecību un arī jaunsaimniecību īpašnieki, vietējie uzņēmēji darbojās sava pagasta labā. Viņi pārtika no sava darba, nevis iegrozījās kā mūsdienās tā saucamajā vidusslānī ar nesamērīgu atalgojumu uz nodokļu maksātāju rēķina.

Cēsu novadam piekļaujas Amatas novads, kas, apvienojot Amatas, Skujenes, Nītaures un Zaubes pagastu, uztaisīts tik nejēdzīgi, ka nejēdzīgāk nav iespējams. Pirms kara Zaube bija iekļauta lielajā Rīgas apriņķī, līdz pievienoja Cēsu rajonam, un lauciniekam Cēsīs, nokārtojot oficiālās darīšanas, atlika laiks pirkumiem veikalos, tirgū, saņemt nepieciešamos pakalpojumus. Tagad, lai nokļūtu jaunizveidotā novada centrā, jāizkāpj no autobusa uz Vidzemes šosejas, autobuss no Zaubes kursē vienreiz dienā, skolas brīvlaikos – vienreiz nedēļā. Bet nav jau arī kas brauc. 2009. gadā Zaubes pagastā skaitījās 972 iedzīvotāji, 2011. gadā šis skaitlis ir vēl vairāk saplacis, darbspējīgie devušies pat uz svešām zemēm, palikuši pensionāri un dzērāji, pensionārus interesē tikai pastniece ar atnesto pensiju, dzērājiem dzērāju problēmas, tiem Amatas Dome var atrasties kaut vai Kamčatkā, jo tāda iestāde bijusi nebijusi. Kaimiņos Nītaures pagasta 2009. gadā tāpat tikai 956 dvēseles, Skujenes – 949. Drīz notiks tautas skaitīšana, cerēsim, ka saskaitīs, cik iedzīvotāju patiesi dzīvo šajos pagastos, nevis ir tikai pierakstīti vai deklarējuši kā otru dzīvesvietu. Un atklāsies neticamais: administratīvie izdevumi uz vienu iedzīvotāju tuvosies 100 latiem! Amatas novadā 2010. gadā vispārējiem valdības dienestiem iztērēti 381 014 lati. Un kā neiztērēt, ja mēnešalgas pārkāpj 1000 latu slieksnim! Kaunoties, interneta mājaslapā algu uzrāda kā sveramu preci – neto, noklusējot gan bruto.

Novads… Bijušais Cēsu rajonā tagad ir sadrumstalots vairākos novados, tā degradējot senā vārda pamatnozīmes, toties amati amati! Amatas novadā ir Domes priekšsēdētājs, izpilddirektors, 14 deputāti, 4 pagastu pārvaldes vadītāji, bāriņtiesas un administratīvās komisijas priekšsēdētāji un locekļi, kopskaitā Amatas novada birokrātiskajā veidojumā strādā 53 darbinieki. Un cik visā bijušajā Cēsu rajonā tagad pašvaldību darboņi? Cik automobiļi un cik tonnas benzīna izkūpina pa bedrainajiem ceļiem? Gribot negribot rodas jautājums – kas bija tie gudrie, kuri sāka un gadiem ilgi mudžināja Latvijas administratīvo dalījumu, un kuri 100 vientieši par to nobalsoja?

Saimniekot valsts un iedzīvotāju labā neprotam un – kas visļaunāk! – negribam. Kārdinošs ir jauns džips vai atvaļinājumā lidojums uz Havaju salām. Darbojas vecvecais sakāmais – katram sava kabata tuvāk. Ne velti Saeimā ZZS pārstāvošais frakcijas vadītājs A. Brigmanis tik nikni nostājas pret valsts un pašvaldību ierēdņu samazināšanu. Tas vairošot bezdarbnieku skaitu, tiem pabalsti daudz mazāki par algām, īslaicīgāki… Bet varbūt pati dzīve tad no vidēji turīgā slāņa kādu pārstāvi piespiedīs ķerties pie kaut kā ekonomiski noderīga, atmatās un aizaugušās lauksaimniecības zemēs audzēs Latvijas ķiplokus, lai tie par valūtu nebūtu jāved no Ķīnas vai Polijas…

Cirpsim biezāku vilnu.

                                                                            Laimonis Purs

 2011. gada februārī

You may also like...

15 komentārs

  1. annamarija saka:

    Nu gan cienījamais rakstnieks sadevis brigmanim pa kumbru!

  2. Kronis saka:

    Ko var gribet Indianju rezervacijaa.
    Tur ir tieshi tas pats kas tagad Latvija.
    Shnabis lets ,cigaretes gandriz pa velti.
    Hitlers tak skaidri un gaishi minejis, ar austrumiem karot tas ir neprats.
    Te nu mes esam ,un kas tad tie Jusu prat ir pie tiem vadibas sviram.
    Vai vinji droshi zina ko dara, galigi garam dzivo shodienai , ritu ielec lidmashina un kadam laikam pietiks.
    Bet tas jau notiek visa pasaule, un tam onkulim ar to smalko usinj tomer bij taisniba.

  3. Kompartijas darboņi dzīvo un uzvar.Atmoda sākās ar apņemšanos neticēt vairs nevienam komunistam.Taču komunisti savas struktūras saglabāja, tikai mainīja nosaukumus.Kā galvenais spēks radās “Latvijas ceļš” , pēcāk ar dažādiem nosaukumiem visas pārējās “varas” partijas.Tajā pašā laikā nacionāli patriotiskie veidojumi tika nonicināti, apsaukāti,arī nemitīgi sašķelti.Būtībā Latvijā nav notikusi varas maiņa, to pat kādā radio intervijā konstatēja kāda lauku večiņa.Par komunisma uzvaru visā pasaulē tagad cīnās globālisti,tikai tagad jau kapitālisma un liberālisma “mērcē”.Cik tālu ļausim sevi pazemot????!!!

  4. zonnenbergs saka:

    Andersonam-NU TAD BEIDZOT TIKAT LIDZ SAPRASANAI-PALDIES.

  5. radio saka:

    Ar kādiem naiviem uzsaukumiem daži pelna sviestu uz maizītes.

  6. AMARILLA saka:

    -Tad varbūt muusu nacionaalistiem beidzot pieleks, ka jaanorij savas varas un lieliibas kaares un zem viena karoga jaaciinas par 18.gada Latvijas restauraaciju!

  7. Miervaldis saka:

    Bet Pura kungs, kur rakstā bija pieminēta mūsu valdība?Es varu jūsu rakstu papildināt!Visās noteiktās vietās, mūsu varturu sistēmā ir ielikti visādi impampiņi, kuri vai nu neprot savu darbu, vai arī apzināti aplaupa savu tautu, valsti, bīdamies, vai labi sarunājot ar kreiso opozīciju!Jā, jā, kreiso opozīciju!vai nu šie impampi nekad nemainīsies, vai nu koncentrācijas nometne Latgalē tos pārmācīs!Tie, kurus mēs tik vien apzināmies, rūpējas tik vien par “savējiem”, un tie noteikti nav Latvieši!Jo šo apzināto mello reptiļu daba, neļauj viņiem rūpēties par savu tautu, jo viņi saož tik vien sev līdzīgā – glumā pretīgā rāpuļa smaku!UN vārdu LATVIETS, viņi ir sen jau nospēlējuši, un viņi par to dabūs pamatīgi atbildēt!Pamatīgu brāzienu viņi dabūs!Visas Latvju tautas priekšā viņi atbildēs….šie neapzinātie dara kaunu mums, kā tautai, un visas Latvijas uz spēles nolikšana pasaules acu priekšā!Jautājums tad – kapēc ASV un Zviedrija neiejaucas?!Ar laiku gan jau iejauksies, taču viņus kavē tas, kad šie mūsu zemes mūdži ir pamatīgi noslēpušies, un tādu sūdu dēļ jau neies neviens karot, civiliedzīvotāju dzīvības bendēt…..Tas zviedrs krata galvu, “kā tas tā?!valdība tik moderna, taču nabadzība tikpat, kā āfrikas valstīs!”Tā nu sanāk, mans draugs zviedr – es pēdējais Latviets to sak!Paši Latvji to skatās televizorā, un brīnās, kā tas tā?!Pašu zemes saimnieki skatās televizoru, ar satēlītantēnu, un brīnās!šie mūsu apzinātie un neapzinātie ir vieni no pretīgākajiem pasaules garīgajiem un morāles kropļiem!Mellie miskastes rāpuļi!Jā, jā, miskaste, saema, ir tā, par ko to padarijuši tie sievas un vīri, kuriem mēs tik ļoti uzticējāmies!Un viņi rāpo savā kroplumā un gara tumsonībā, intervijas priekšā!Vispār jau katrs var nojaust, kuri ir tie “neapzinātie”, pēc tā, kādā secībā viņi sniedz interviju!Un par ko!Bet nu tik cēla un diža tauta drīz sacelsies, un nokratīs šos sūdus, no vietam un nevietām – pabrik – domā kad tā Latvju tauta ir tik dumja, kad nenojauš kurš ir kurš?!Un kad tas notiks (kad atjaunosies Latvju vara valstī), tad tie paši zviedri noskatīsies, kā tu tiec sists un lamāts!Tu tos zviedrus neredzēsi tiesas zālē (jo tev būs sasistas acis), bet tu šoreiz nojautīsi, kāds sods tev pienākas!Krievija un Putins mūžīgi klāt nestāvēs pabrik, un par to tu vari nešaubīties!Nu bet tie piesedzēji jau nevar skart to budžetu, kurš domāts tiem nojaušamo personu rūpjubērniem – žīdu un jaukteņu bastardiem!Un arī krievi ir tanī skaitā – visi, kuri ir okupācijas sekas!Jo tie nojaušamie tiem tik vien kalpo!Un dabīgi, kad viņu piesedzēji šos budžetus nevar cirpt – jo tie tak viņu piesedzēji!Tā lūk Pura kungs!Bet var jau būt, kad kāds no tiem piesedzējiem biškucīt atstāj Latvju bāreņu bērniņiem, bet tas maz ticams….

  8. Garāmgājējs saka:

    Viss labi un pareizi pateikts.Laimonis Purs ir vienīgais, kurš ir pieskaitāms pie latviešu inteliģences, protams, ja iet runa par pēcatmodas laiku. Ļoti labi viss pateikts viņa grāmatās “Aizejot atskaties”. Pārējie “rakstu meistari” gan nedomā, ka vajadzētu “atskatīties”. Kāpēc mums nav tādu vairāk, bet ir visādi tur peterveidīgie cilvēces padibenes.Lai Dievs pagarina šī cilvēka mūžu, jo viņš to ir pelnījis.Paldies, Pura kungs, ka Jūs esiet…

  9. AMARILLA saka:

    – visu cienu L.Pura kungam, aktuaals, analizeejosh un preciizs raksts

  10. Miervaldis saka:

    Garāmgājēj – kā tu to domā – “vienīgais pieskaitāms pie Latviešu inteliģenses”?Tu gribi teikt, kad Latviešiem nav vairs savas inteliģenses?

  11. Miervaldis saka:

    Garāmgājēj – un kapēc tās letiņu inteliģenses nav?

  12. Ernis Purnis saka:

    Pēdējais, no pirmskata latviešu inteliģences pārstāvjiem, godavīrs un dziļi nacionālpatriotisks cilvēks bija uz Latviju atgriezies rakstnieks un dzejnieks Andrejs Eglītis! Arī šodien atrodami ir uzticami Latvijai kultūras cilvēki, bet noteikti viņi nav starp tiem kopaborantiem, kas saņem valsts prēmijas, kuri ir visādās valdēs un fondos un kurus rāda TV un citē masu mēdiji. Starp tiem patiesību sakošus un ar latvisku pašcieņu apveltītus inteliģentus neatrast! Tikai dažāda kalibra vieni līdēji, gļēvuļi un pie valsts siles esošajiem izdabājoši kretīni gan biezos slāņos tur salipuši atbaidošā promaskaviskā masā.

  13. Talmuds saka:

    Igaunijas Antifašistiskā komiteja iesniegusi Igaunijas Iekšlietu ministrijai pieprasījumu liegt iebraukšanu valstī Latvijas galēji labēji noskaņotajam aktīvistam Uldim Freimanim.

    Komitejas vadītājs Andrejs Zarenkovs piektdien paziņoja, ka, 16.martā runājot telekanāla TV5 programmā “Bez cenzūras”, Freimanis publiski aicinājis Latvijas iedzīvotājus izrēķināties ar ebrejiem un antifašistiem, kas piedalījās 16.marta protesta akcijā pret gājienu Rīgā Leģionāru atceres dienā.

    “Saistībā ar šo satraucošo faktu par sociālā naida kurināšanu Antifašistiskā komiteja nosūtījusi Igaunijas Iekšlietu ministrijai vēstuli ar lūgumu izskatīt jautājumu par Freimaņa iekļaušanu to personu sarakstā, kam liegta iebraukšana Igaunijā,” teica Zarenkovs.

    Viņš paskaidroja, ka visās Eiropas Savienības valstīs ir līdzīga prakse attiecībā pret personām, kas publiski aicinājušas uz darbībām, kurās izpaužas naids pret cilvēkiem.

    Arī ASV bāzētā organizācija “Anti-Defamation League” (ADL), kas cīnās pret ebreju apmelošanu, aicinājusi Latvijas valdību saukt pie atbildības galēji labēji noskaņoto aktīvistu Freimani par viņa izteikumiem televīzijā, kuros organizācija saskata aicinājumus uz vardarbību pret ebreju kopienu, liecina organizācijas interneta mājaslapā publicētais paziņojums.

    Runājot telekanāla TV5 programmā “Bez cenzūras” 16.martā, Freimanis par ebrejiem Latvijā teicis tādus komentārus kā “viņi jāpiekar pie kauna staba”, “viņi visi ir jānogalina”, kā arī nosaucis ebrejus par klauniem un vainojis par “visa novešanu līdz bankrotam”, raidījumā sacīto atstāsta ADL.

    “Uldis Freimanis televīzijas tiešraidē teica, ka ebrejus vajag nošaut un pakārt,” pavēstījis ADL nacionālais direktors Abrahams H.Foksmans. “Viņa aicinājums uz asinspirti ir publiski jānosoda, un Latvijas vadībai jāizmanto visi pieejamie tiesiskie līdzekļi, lai sauktu viņu pie atbildības. Tai jāpauž skaidra vēsts, ka Latvija neizrāda toleranci pret etniskā naida kurināšanu,” Foksmana klāstīto citē ADL.

    Organizācija skaidro, ka Latvijas Krimināllikumā mudināšana uz valstisko, etnisko vai rasu naidu, kā arī reliģiskā naida kurināšna ir aizliegta.

    “Mēs šeit dzīvojam, un tie ebreji rada kņadu un mērkaķojas apkārt,” Freimaņa televīzijā minēto citē organizācija. “Un tieši tad viņus visus tiešā trāpījumā vajadzētu nošaut,” teicis Freimanis. “Viņi visi ir klauni, tie ebreji,” viņš vēl sacījis.

    Organizācija paziņojumā uzsver, ka sarunā Freimanis vainojis ebrejus tādu problēmu radīšanā, “no kurām viņi var gūt labumu. Tas ir, viņus vienkārši vajag pakārt pie kauna staba. Viņi jānošauj, visi šie provokatori”. Organizācija ADL apsūdz Freimani arī pret ebrejiem vērstu stereotipu veicināšanā, sakot, ka “ebreji naudu māk taisīt it visur”. “Viņi šeit ieradās no Odesas vai Gomeļas, lai nodarbotos ar banku biznesu, jā, banku biznesu, un tādēļ viņi visus noveda līdz bankrotam,” ADL savā paziņojumā iekļāvusi citātus no raidījuma.

    ADL esot nosūtījusi vēstuli Latvijas premjerministram Valdim Dombrovskim (“Vienotība”), kurā esot norādīts, ka viņa valdība jau iepriekš ir iebildusi pret Freimaņa darbībām, un atzīts, ka “reakcija uz pēdējiem izteikumiem ir vitāli nepieciešama”.

    “Jūsu valdības un jūsu tiesībsargājošo institūciju reakcija uz šo notikumu būs mēraukla, pēc kuras mērīs Latvijas ieguldījumu cīņā pret antisemītismu un ebreju kopienas aizstāvību,” teikts ADL nosūtītajā vēstulē Dombrovskim.

    ADL uzsver, ka pērn jūnijā Dombrovskis nosodīja Freimaņa provokācijas, kad tiesa ļāva viņam rīkot gājienu, lai atzīmētu nacistu armijas ienākšanu Rīgā.

  14. Miervaldis saka:

    Talmud – nu lēti apmuļķojams tu esi!Nu šie antiLatvieši tevi ir nocopējuši!Tu nemaz nezini cik daudz cūcību krievi runā par Latviju un Latviešiem šajā raidijumā, to noklusē, jo vajag tak iztapt krieviņam!Bet kad DP sēdošie blandoņas žīdi ko “ārkārtēju” sadzird, tad viņi saceļ tādu traci, un tādi muļķi kā tu, uzķeras uz tā!nuIgaunijas valdība protams nebūs tādi muļķi kā mūsu valdība un tu, tādēļ šis iesniegums visticamāk tiks atteikts!Tā lūk, mīļais draugs!

  15. white joker saka:

    ..hi, nu pareizi saka miervaldis, nu čiks vien būs, ja tā darīs

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *