F. Bobinskis. Vēlreiz par Gogoļa ielas sinagogu

imagesMinētajā “Kas Jauns” rakstā kārtējo reizi piesaukta padomju propagandas pasaciņa par žīdu dedzināšanu Gogoļa ielas sinagogā.
Fr. Gordons to ir nosaucis par mītu.
A. Ezergailis ir rakstījis, ka šī un citas sinagogas tika nosvilinātas tikai un vienīgi huligānisku motīvu dēļ un nekāda cilvēku slepkavošana tur nav bijusi.
Bet vietējie un ārzemju mediji vienalga šo mītu nepārtraukti atražo.
Kā lai pēc šāda piemēra tic visam par holokaustu sludinātajam?

Runājot par holokaustu Latvijas teritorijā sabiedrība joprojām nez kāpēc pieturās pie padomju idealogu sniegtajām ziņām un nez kādēļ neaizdomājas, ka:
1. Virkne sniegto ziņu ir visīstākie izfantazējumi, kā piemēram minētā epizode par žīdu (padomju literatūrā 300 – 3000 cilvēku) sadedzināšanu sinagogā;
2. Visi Latvijas teritorijā bojā gājušie žīdi nebūt nav noslepkavoti nacistu okupācijas laikā. Varu galvot, ka daļa no tiem patiesībā tika nogalināti pirmajā padomju okupācijas laikā. Kā zināms, līdz 1940. gadam liela daļa Latvijas uzņēmējdarbības atradās žīdu rokās. Vācu ienākšanu liela daļa šo “buržuju” nemaz nebūtu sagaidījusi. Šis fakts gan nav bijis izdevīgs ne sovjetiem (jo slepkavo taču tikai fašisti), ne nacistiem (jo pieminēt, ka starp boļševiku upuriem bijuši arī žīdi, traucētu antisemītisma propogandai), tādēļ nav afišēts.
3. Liela daļa nacistu okupācijas laikā, īpaši Arāja vienības, nogalināto žīdu, patiesībā tika nošauti kā politiskie – komunisti.

Un vismaz šīs daļas man nudien nav žēl.

13.02.11

You may also like...

15 komentārs

  1. Garāmgājējs saka:

    Protams, ka tie visi nomelnojumi nāk no padomju laikiem, tāpēc, ka visi padomisti sēž visās vietās un visās vēsturnieku komisijās.Šie paši “vēsturniekī” zina arī to, ka praktiski visu Arāja ģimeni 1940/41 iznīcināja žīdu poļitruki-boļševiki. Kā redzams, šī tēma ir bīstama šiem kolaborantiem. Bet, pienāks laiks, kad par to tiks runāts.

  2. Filips Bobinskis saka:

    Līdz pat šim brīdim tā arī neesmu redzējis objektīvus datus par holokausta apmēriem Latvijas teritorijā. Bieži vien tiek salīdzināts, cik žīdu tautības cilvēku dzīvoja Latvijā līdz 1940. gadam un cik pēc kara beigām, visu šī skaita samazinājumu noveļot uz nacistu okupācijas laiku. Tomēr zinot, cik neproporcionāli liels līdz 1940. gadam Latvijā bija žīdu īpatsvars nekustamo īpašumu un uzņēmumu turētāju vidū un to, cik liela bija žīdu politiskā ietekme, jāsecina, ka ne vienam vien tūkstotim žīdu bija jākļūst par padomju režīma upuriem. Ja tā ir bijis, tad jautājums par nacisma upuru skaitu ir nopietni pārskatāms. Bet ja šie žīdi no pirmā padomju režīma valdīšanas gada represijām izvairījušies, jājautā, kā tas viņiem izdevies? Vai par sadarbošanos ar bolševiku režīmu? Visai ticams, jo kā zināms atsevišķās nelegālās Latvijas Komunistiskās partijas nodaļās līdz pat 80% biedru bija žīdu.
    Un kas attiecas uz komunistu šašanu pēc pirmā padomju valdīšanas gada, tai varu izteikt tikai un vienīgi atbalstu neatkarīgi no to etniskās vai jebkāda cita veida piederības. Tie nav upuri, bet atkritumi, kas saņēmuši, ko pelnījuši.
    Protams, iepriekš minētais nekādā veidā neattaisno nacistu veikto nevainīgu cilvēku slepkavošanu. Arī starp žīdiem bija ne viens vien Latvijas patriots. Kā zinām, arī Brīvības cīņās latviešiem līdzās bija arī pa kādam žīdam.

  3. Baiba saka:

    Ļoti pamatotas ir F.Bobinka aizdomas par masveidīgu žīdu tautības turīgāko cilvēku iznīcināšanu jau pirmajā krievu padomju okupācijas un terora gadā. Maniem radiem Sarkandaugavā ilgus gadus blakusdzīvoklī dzīvoja viens ļoti inteliģents un visādi patīkams žīdu kaimiņš, kurš retajās jubilejas reizēs, kad ciemiņi bija jau prom un radinieces vīrs palika viens ar kaimiņu, tad mazliet vairāk ieņēmuši ko stiprāku atklāti pārrunāja, to, ko skaļi tajos laikos nedrīkstēja runāt. Un tas žīdiņš tad asaras slaukot teica, ka no vāciešiem esot izmucis, bet no atbrīvotājiem gan ne un viņam esot bijis kiosks forštatē, kur sieva visu ko cauru dienu tirgojusi! Bet, kad krievu okupanti bijuši jau kādus 3-4 mēnešus pie varas, kad reiz jau krēslojis, atrāvuši kioska durvis divi piedzēruši krievu militāristu virsnieki (viņs neatceras ne pakāpes, ne izskatu) ar ieročiem rokās un uzbrēkuši lai žīdu purni dod šņabi, zakusku un naudu, jo esot tos izglābuši no buržujiem. Viņš esot tieši pietupies slēdzis naudas skapīti ciet un cēlies, lai tos nomierinātu un iedotu prasīto, bet šie nobijušies laikam, kad viņš piecēlies un kārtīgi viņam pa galvu ar pistoli iesituši un viņš atslēdzies. Kad atjēdzies, tad sieva gulējusi blakus asins peļķē ar pārsistu galvu, norautām rotaslietām, saplēstām drēbēm, viss savandīts, stūrī piečurāts un daudz kas paņemts no precēm. Viņš aizskrējis pēc palīdzības uz miliciju, bet tie ar viņu kopā atbraukuši, vēsi kontatējuši notikušā faktu un paziņoja, ka vietējie buržuju kriminālisti esot vainīgi, lai turot muti un neapvainojot dižo padomju armijas karavīru godu un cieņu, citādi tūlīt aizgrabēšot uz Sibīriju utt. Pagrābuši vēl šo to no plauktos esošajām precēm, tad protokolu rakstijuši. Un likuši parakstīt, ka vainīgie esot tāda un tāda iskata latviešu bandīti. Un citi viņa bagātie radi Daugavpilī esot visa ģimene nogalināta un pirms nāves spīdzināti, jo ir bijušas visas slēptuves izlauztas un viss vērtīgais pazudis. Bet kaimiņi viņam pāc bērēm esot pačukstējuši, ka vesela krievu armijas mašīna bijusi naktī atbraukusi un vesels bars krievu militāristi iebrukuši pie tiem žīdiem, viņu kaimiņiem, bet viņiem bail bijis iet skatīties. Tas esot noticis neilgi pirms krievu atkāpšanās no Latvijas, kad karš jau gājis pilnā sparā. Žēl, ka toreiz to visu nepierakstīju sīki, ar uzvārdiem un datumiem, bet biju vēl parāk jauna skolniece toreiz! Bet varbūt ir vēl kāds, kas ko dzirdējis, vai pat saglabājis kādus dokumentus, avīžu izgriezumus? Domāju, ka tie nebija vienīgie gadījumi, tā bija krievu nekur nedeklarētā un reālā antisemītisma un laupītāju morāles politika, bet vainu novēla uz vācu nacistiem, kā vienīgajiem žīdu slepkavām!

  4. araajs saka:

    Kaada vispaar var buut runa par slepkavoshanu?Tas bija kara laiks un tika risinaata zhiidu PROBLEEMA!

  5. Miervaldis saka:

    Nu par to, kad mēs par žīdu holokaustu spriežam pēc padomju okupācijas laika grāmatam, varu daļēji piekrist.Taču nāk grāmatas par so tēmu arī no brīvās Latvijas!Varbūt palasīt šīs grāmatas ko?

  6. Miervaldis saka:

    Un tagad es teikšu, kad lielāka daļa žīdu netika nošauti kā komunisti!Taču viena daļa komunistu žīdi bija, jā…..

  7. Filips Bobinskis saka:

    Jā, arī pēdējos 20 gados iznākušas grāmatas un raksti par holokaustu. Un tajos paustās ziņas atspēko dažu labu padomju laika mītu.
    Tā, piemēram, ne reizi no okupantu puses nācies dzirdēt, ka latvieši vēl pirms vācu ienākšanas aktīvi šāvuši žīdus. Ezergailis ir piesolījis 10 000 dolārus tam, kas spēs to pierādīt. Neviens nav atradies.
    Bet virkne šādu mītu turpina dzīvot. It īpaši plašsaziņas līdzekļos. Kā spilgts piemērs ir manis jau iepriekš piesauktā pasaciņa par žīdu dedzināšanu Gogoļa ielas sinagogā, ar kuru nereti jāsastopas. Tā piemēram pirms pāris mēnešiem TV5, stāstot par Pērkonkrusta vēsturi, piesauca 500 it kā tur sadedzināto. Bet Ezergailis raksta varbūtības formā: “Ja arī tur bija upuri, tad mazāk par duci.”
    Kā jau iepriekš minēju, manuprāt jāpārskata nacistiem piedēvētais nogalināto žīdu skaits. Dažādās publikācijās norādītais skaits aprēķināts salīdzinot žīdu skaitu Latvijā pirms 1940. gada un pēc kara beigām. Jautājums, cik žīdu patiesībā ir padomju režīma upuri? To, ka boļševiki savu noziegumu upurus mēdzuši piedēvēt nacistiem, zinām kaut vai no Katiņas gadījuma.
    Otrs jautājums, cik žīdu bija komunistiskā kustībā? Šos par upuriem netaisos saukt.
    Bet nevainīgu cilvēku slepkavošanu attaisnot gan es, protams, netaisos.

  8. araajs saka:

    O.K,precizeeshuu savu domu: kaada vispaar var buut runa par slepkavoshanu, ja no visas latviešu tautas bija tikai VIENS araajs, kura komandas darbi pieraadaami, paareejie nogalinaatie ir krievu un pashu ziidu chekistu masu slepkavu noziegumi pret zhiidu tautu? Vainiigie zhiidu noslepkavoshanaa veel tagad mieriigi uzdanco 9.maijaa pie Paardaugavas fashistu pirksta un dzer shnabi nirgdami par ziidu un latvieshu upuriem! Tas bija kara laiks un tika risinaata zhiidu PROBLEEMA gan no krievu komunistu puses, gan nacisti to pashu dariija!

  9. Miervaldis saka:

    Veči, jums vajag lielākus līdzekļus šai savai lietai!Cik precīzi, neprecīzi viss šeit aprakstīts, man jau vienalga, galvenais kad patiesība uzrakstīta.Taču šo jūsu trūkumu var izmantot mūsu ienaidnieki, kaut vai tā paša neloģiskā aizvainojuma dēļ.

  10. Miervaldis saka:

    Jūsu mājaslapa taču neatbalsta nacistus, vai ne?Takā raksta aprakstītajos noziegumos neviens Latvis nav vainīgs, tad taču jums nav iemesla ko šajā sakarā apstrīdēt, vai ne?

  11. Filips Bobinskis saka:

    Miervaldis: “Jūsu mājaslapa taču neatbalsta nacistus, vai ne?”
    Varu izteikties tikai par sevi kā vienu no mājaslapas apmeklētājiem, kura komentārs tika šeit izcelts kā atsevišķa tēma. Pret nacionālsociālismu un fašismu kā ideoloģijām izjūtu zināmu patiku, bet to interpretācija hitleriskās Vācijas vai citu līdzīgu režīmu versijā man nav pieņemama, jo tika īstenota antilatviskā veidā. Ne svešām ideoloģijām mums jāpieslienas, bet jāveido sava. Kas attiecas uz vācu okupācijas laiku Latvijā, atbalstu “Pērkonkrusta” vadītāju rīcību, kuri centās ieņemt lielāku ietekmi jaunajā sistēmā, vienlaicīgi darbodamies pretestības kustībā ar mērķi izdevīgā brīdī atjaunot Latvijas valstiskumu.

  12. Miervaldis, Filipam Bobinskim saka:

    Tas par to, kad jāveido pašiem sava kārtība, 100 punkti piekrītu, taču vācieši mūs neterorizēja, bet gan krievu boļševiki!Viņu dēļ mums no jauna ir jāveido sava valsts!

  13. Talmuds saka:

    Nekas jums nesanāks, ne mēs, ne kremlis jums to otreiz nepieļaus, pārāk bīstami esiet!

  14. Talmuds saka:

    Talmuds saka:
    2011. gada 16. februāris 4.45

    Nekas jums nesanāks, ne mēs, ne kremlis jums to otreiz nepieļaus, pārāk bīstami esiet!

    Tas nav mans, tas ir niku zagļa sarakstītais, tas ķēms ir laikam pillā bijis, jo es nekad tā nedomāju un nekad tā skaidrā nerakstītu. Nekad

  15. Filips Bobinskis saka:

    Miervaldis: “Lielākā daļa žīdu netika nošauta kā komunisti”.
    Ja ne lielākā, tad pietiekami liela daļa gan. Pēc pēdējiem aprēķiniem, ko nācies lasīt, 1940.-1941. g. padomju represijās pret latviešiem piedalījās aptuveni deviņi tūkstoši žīdu – tātad katrs desmitais no tolaik Latvijā dzīvojošiem šīs tautas pārstāvjiem.
    Lasot dažādu cilvēku atmiņas par Baigo gadu nepārtraukti acīs duras: žīdi šo un žīdi to….
    Pēc tā visa jābrīnās, cik patiesībā maz latviešu vācu okupācijas laikā iesaistījās represijās pret žīdiem. Šis skaits ir desmit reizes mazāks nekā padomju represijās piedalījušos žīdu skaits. Rēķinot proporcionāli pret žīdu un latviešu kopskaitu, šis skaits ir vēl šokējošāks: 10 % žīdu un 0,05% latviešu – starpība 200 reizes. Pie tam, kā jau iepriekš minēju, liela daļa no šiem 0,05 % latviešu ir boļševisma apkarotāji, kurus pat prātā nenāk nosodīt.
    Un pēc visa šī žīdi vēl atļaujas vērt vaļā muti un apgalvot, ka mums to priekšā jājūtas par kaut ko vainīgiem!

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *